Банско със Световна купа и за 2023-та година

7 Dni Sport24.10.2019
Писта Банско ски отменен старт 1

Банско е включено в календара за световната купа при мъжете и за 2023 година, съобщиха от федерацията по ски в Зьолден, където този уикенд се открива сезонът при алпийците.

Този сезон в курорта ни са предвидени два старта при жените, които трябва да се състоят през януари – спускане на 25-и и супергигантски слалом – на 26-и.

През следващия идват мъжете и сме домакини на световно първенство за младежи до 21 години.

Този сезон се очаква с огромен интерес от страна на феновете, защото напуснаха едни от най-големите имена в историята на спорта.

8-кратният носител на световната купа Марсел Хиршер и победителката в 82 старта Линдзи Вон спряха да се състезават и сега се очаква да се появят техните заместници.

Добрите новини за домакините от Австрия дойдоха от прогнозата за времето. В събота и неделя се очакват слънчеви дни.

Мъжете за последно имаха състезание в Зьолден през 2016 година, когато триумфира Алекси Пентюро. Марсел Хиршер пък донесе последната победа за домакините 2 години преди това, когато при жените бе най-невероятният старт с победителки Микаела Шифрин и Ана Фенингер. Зьолден е мястото, където е имало и три победителки. През 2002 година първото място бе поделено от Андриана Флемен (Норвегия), Тина Мазе (Словения) и Никол Хосп (Австрия).

От началото на състезанията през 1993 г. при жените по пет победи имат Австрия и Германия, 3 – Словения, по 2 – Италия, Норвегия, Швейцария и САЩ, и по една – Финландия, Швеция и Франция. При мъжете с шест успеха е САЩ, Австрия има 5, по 3 са за Франция и Швейцария и една има Норвегия.

45 000 швейцарски франка получава победителят в гигантския слалом в Зьолден. След това сумите до 10-о място са съответно 20 000, 10 000, 7000, 5000, 4000, 3000, 2400 и 2000.

Отпуснаха само 2 дни за тренировки
Всеки отбор получи право само на два дни тренировки на глетчера в Зьолден заради топлото време.

В момента на пистата температурата е положителна, което я прави невероятен лед рано сутрин.

Алберт Попов използва двата дни и се премести в Мьотау, където продължава да тренира заедно със състезателите от германския отбор.

Международната федерация по ски (ФИС) допълнително ограничи и участието в световната купа от този сезон, за да се гарантира по-голяма гледаемост на състезанията.

В момента само първите 150 от световната ранглиста имат право да участват, плюс тези, които са сред първите 30 в дадена дисциплина.

Така вече няма да има по 90 човека в първия манш, както се е случвало по старата система. Тя даваше право на почти всички да участват в световната купа, дори да са зле в ранглистата.

Китай с рекорд и в ските
20 000 участници записа състезание по ски и сноуборд в Шанхай, което е официален световен рекорд. В Китай бе изграден огромен симулатор, който има писти на 90 000 квадратни метра и може да посрещне 3,2 милиона гости на ден.

В момента Китай води усилена подготовка за зимната олимпиада през 2022 г. Пистите там са изключително трудни, обясни Валентин Стефанов, който ходи да помага на домакините.

“Женското е направо изумително. Не знам как ще карат. А са излели тонове бетон”, обясни Стефанов.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


За нас

7DniSport.bg е дело на хората, които докато работеха в едноименния вестник, той бе най-четения спортен всекидневник в България!

Ние си тръгнахме, когато видяхме, че идват гробокопачите!

Сега пак сме тук! С Вас, които искате истинска, а не ведомствена журналистика!

7DniSport.bg е част от 7 DNI MEDIA GROUP


КОНТАКТИ