Карлос Контрера, ВМРО: Какво е за София да премира с милион Левски или ЦСКА, ако най-накрая детронират Лудогорец!?

7 Dni Sport14.10.2019
карлос контрера

През изминалата седмицата кандидатът за кмет на столичния район „Сердика“ и втори в листата на ВМРО за общински съветници Карлос Контрера разбуни духовете в социалните мрежи. Той лансира идеята Столична община да започне да премира елитните софийски клубове във футбола, волейбола и баскетбола при спечелване на титла или класиране за европейските турнири.

Потърсихме го, за да обясни по-подробно за тази му авангардна идея.

Г-н Контрера, бяхме свикнали преди избори всички да се хващат за масовия спорт, за детско-юношеския, вие пък директно за елитния. Има ли там място общината, освен с логистика, когато е възможно?

– Разбира се. Първо по въпроса за масовия и детско-юношеския спорт. Смея да твърдя, че в момента София като град предлага условия в тази насока, каквито никога не е имало, но винаги може и повече. Изградиха се стотици площадки в града, реновираха се много салони, появиха се множество нови комплекси. В София в момента имаме над 600 клуба и частни школи в различни видове спорт. Това не е никак малко. Това означава, че детско-юношеският спорт в столицата много трудно има накъде повече да бъде развит, като базови условия. Извинявайте, но поколението на Христо Стоичков и Емил Костадинов, преди това на Наско Сираков и Божидар Искренов, дори в по-скоро време като Димитър Бербатов и Владо Манчев, не са имали условията, които днес София предлага. Големият проблем е, че днес в София няма такива знаменити футболисти, които да запалят младите да са по-постоянни, да тренират по-усърдно, да искат да се развиват. Няма звезди, които да те увлекат дори да отидеш да влезеш в час по физическо, за да видиш дали можеш да риташ като Мартин Петров, да забиваш като Владо Николов, да вкарваш като Гошо Младенов. Което води и до нашата идея.

Каква по-точно е тази идея?

– София като община може да си позволи да създаде нещо като „Шампионски фонд“ с 4-5 милиона лева. Не е казано, че всяка година този фонд трябва да се опразва. Идеята е, ако ЦСКА или Левски, или Славия, или Локомотив стане шампион по футбол, да знае, че ще бъде премиран и от общината с, да речем, един милион лева. Волейболните отбори да са наясно, че ги чака стимул от 500 000 лева за същото, баскетболните също. Унизително е за София през отминалия сезон да няма нито един отбор-шампион в колективните спортове, да няма дори купичка. София – спортната столица на Европа? София на европейските шампиони по волейбол и баскетбол ЦСКА и Левски, на полуфиналистите в Европа ЦСКА и Славия, на още много такива отбори.

Много хора ще скочат, че това са си частни дружества, с милиони оборот, на които общината няма защо да налива пари, които могат да бъдат насочени например в някакви социални дейности…

– Евтин популизъм. Нали там играят нашите деца. Следващият бюджет на София сигурно ще гони 2 милиарда лева. 5 милиона в него са капка в морето. Освен това, стимулирайки един софийски отбор да стане шампион, да влезе в групи на Лига Европа например, ти като град ще спечелиш многократно повече. Ще си позволя да цитирам един бивш кмет на София – Бойко Борисов. По негово време Левски се класира в групите на Шампионската лига, беше в една група с тимове като Челси и Барселона. Тогава г-н Борисов се похвали, че рекламата, която Левски е направил на София чрез показване на мачове в Европа, чрез присъствие в европейските медии и т.н. е за десетки милиони евро! Това така ли е било или не е било така, за да го каже тогава? Предполагам, че е знаел какво говори. Сигурен съм, че ако утре ЦСКА или Левски влезе в групите на Лига Европа, този милион ще се върне десетократно на обикновените софиянци, ангажирани с различен бизнес в града.

Само за футбола ли се отнася идеята ви?

– Не! За баскетбола, за волейбола също. За отборите, чиито титли имат добавена стойност за града ни. Да не забравяме, че е реклама за столицата нейн отбор да е шампион в един от тези три спорта. В Монтана по-глупави ли са? Или в Пазарджик, Стара Загора, Ботевград или Бургас? Там общините субсидират с милиони своите елитни отбори, които им носят титли във волейбола и баскетбола. Запалват се деца допълнително да тренират, в града гостуват солидни чуждестранни състави, въобще спортът става бизнес. Знаете ли, че община Несебър е давала 700 000 лева на отбора на града, защото той й правел реклама в… “Б“ група. Не е сериозно София да не може да си позволи да награди с милион ЦСКА или Левски, ако детронират Лудогорец например. Та София не е била шампион по футбол 9 години! По волейбол 6-7. А това са двата най-гледани спорта у нас! Защо ЦСКА или Левски да не стане шампион по волейбол, да направи солиден отбор и да докара финална четворка на Шампионската лига в „Арена Армеец“? Знаете ли какви приходи са това за града ни?

Мислите ли, че тази ви идея ще бъде подкрепена в Общинския съвет?

Все още вярвам в здравия разсъдък на колегите. Не може София да издържа скъпите проекти в Разград или Кърджали, макар и индиректно, а да е с гръб към ЦСКА, Левски, Славия, Локото например!

Какво искате да кажете?

В Разград парите осигуряват Домусчиеви, в Кърджали – Гайтански. Бизнесмени, които печелят многомилионни търгове за почистване на София. Образно казано с печалбата от софийския боклук те създават отбори, чиято задача е да пратят на боклука Левски и ЦСКА, да ги изместят като фактори във футбола. Някой ще каже, че това е частен проблем на частни отбори. Не е! Защото трябва да се погледне на него малко по-глобално.

Ако ЦСКА и Левски са първи и втори, на мачовете им през сезона  ще има поне 40 % повече публика. На дербитата между тях ще има на   стадиона 35 000, а не 15 000. Т.е. през сезона ще имаме над 200 000 души повече на стадиона. Това са хора, които излизайки извън дома си, за да отидат на мач, оставят пари в софийския бизнес. Но да не кажете, че само говорим за пари. Ако ЦСКА и Левски са шампиони, децата в София ще искат да играят я футбол, я волейбол, я баскетбол като любимците си. Ще имат идоли, които да следват. Днес София я няма в колективните спортове, не идол, а идолче, поне едно малко такова, което да събуди любопитството на хлапетата. Това пък от своя страна превръща напъните за масов спорт в обикновени спартакиади за попълване на необходимата статистика. Навремето имаше наистина масов спорт, защото момчетата и момичетата искаха да станат атлети като любимеца си. Днес децата в София нямат спортни любимци от колективните спортове, което е тъжно.

СКАНДАЛ.бг


За нас

7DniSport.bg е дело на хората, които докато работеха в едноименния вестник, той бе най-четения спортен всекидневник в България!

Ние си тръгнахме, когато видяхме, че идват гробокопачите!

Сега пак сме тук! С Вас, които искате истинска, а не ведомствена журналистика!

7DniSport.bg е част от 7 DNI MEDIA GROUP


КОНТАКТИ