Животното сензационно: Пишат ми фенове, искат да отидем да пребием Пинто, заради Любо Пенев

7 Dni Sport10.10.2019
Росен Животното Цска Левски 11

Лошото състояние, в което се намира ЦСКА е видно за всеки, който се интересува от български футбол. “Армейците“ се намират на нетипичното за себе си 4-о място в българското футболно първенство, а посещаемостта на ст. “Българска армия“ намалява с всеки изминал мач. Защо един от двата гранда на българския футбол е в това състояние и защо толкова често сменя треньорите си, а и футболистите? На тези и още много други въпроси, ФАКТИ потърси отговора от лидера на “червената“ агитка Росен Петров.

– Росене, да тръгнем по-отдалеч на настоящето. Преди повече от години 4 години Гриша Ганчев пое управлението на най-титулувания български клуб – ЦСКА. Болшинството привърженици на ЦСКА приеха това с големи надежди и дори възторг. Разминаха ли се обаче очакванията с реалността и как ти видя тези четири години за ЦСКА?

– Първата година във В група, в първия кръг, ако не се лъжа, ние имахме повече публика на нашия стадион, отколкото абсолютно всички други клубове в А група взети заедно. Факт е, че не само аз съм се надявал в онзи момент, че всичко ще е ОК и ще тръгнем в една добра посока, ами и по-голямата част, да не кажа почти всички “армейци“. Сега вместо стъпка по стъпка да вървим напред, ние стъпка по стъпка вървим назад. Това е моето виждане, а и на по-голямата част от феновете на ЦСКА. Казвам го на база това, което чета в социалните мрежи и с хората, които контактувам. Г-н Ганчев дойде с много високо вдигната летва и всъщност той е “виновен“ да ни даде високите очаквания, които имаме. Според мен той е имал добри намерения в онзи момент. Високите очаквания, които той заяви, се превърнаха в претенции. Ако Гриша Ганчев с идването си бе поставил летвата ниско долу, нашите претенции и изисквания щяха да са много по-малки. Още на първата среща той заяви това, което всички цесекари мислим, а именно, че ЦСКА е създаден да побеждава и да е шампион. Нормално е 4 години по-късно, имайки предвид, че все още нямаме шампионска титла, хората да си мислят, че са излъгани. Проблемът обаче не е само в шампионската титла. Бяха заявени намерения, че ще се гради стъпка по стъпка, че ще има последователност в отбора, а впоследствие виждаме, че тези неща не са изпълнени.

– Последователност. Има ли го момента, че всъщност липсата на успехи не е толкова голям проблем за феновете, колкото това, че в съзнанието им се създава впечатление за липса на последователност? На всеки трансферен прозорец има текучество на играчи, а само за тази календарна година ЦСКА имаше четирима различни треньори, като сега се задава пети – Милош Крушчич?

– Милош Крушчич се съмнявам, че ще остане старши треньор на ЦСКА за постоянно, с някаква далечна перспектива. Според мен е удачно, въпреки че аз първосигнално реагирах скептично, доста изнервен, първата ми мисъл беше, че умишлено се прави това, да ни дразни, да се подиграва с нас, но си зададох въпроса: ние в момента каква друга алтернатива имаме? Това е човек, който познава настоящата обстановка в отбора, познава футболистите и докато се водят преговори с един старши треньор, който евентуално би дошъл да застъпи, нормално е да има някой вътре от кухнята, който да води отбора. В крайна сметка нямаме алтернатива в момента, поне не веднага и на момента. Относно последователността – към началото на календарната 2019г. ЦСКА имаше 24 футболиста, като от тези 24 футболиста, в момента само 8 от тях играят за ЦСКА, а двама са преотстъпени (Джеси и Чорбаджийски). Ако някой ми каже, че това е правилният път за изграждане на един силен отбор, няма как да се съглася. Не само аз, а и всеки нормален човек, който гледа футбол. Ако първата година след влизането в А група е нормално, няма какво да се лъжем, момчетата, които изкараха сезона във В група и спечелиха онази купа, само те нямаше как да изкарат сезон в А група и да се борят за нещо по-значимо. Не става въпрос обаче за този първи сезон след В група, за който можем да си кажем ОК, привлекли сме 15 или 20 футболиста, нормално е две трети от тях да не стават и да не са за ЦСКА, а става въпрос, че в четвъртата година на това управление се случва това нещо, което за мен е меко казано непрофесионално. Ако това нещо е вървяло в Литекс, в ЦСКА няма как да върви. ЦСКА е под постоянен мониторинг и ако в Литекс имаш възможността да докараш 20 нови футболиста, в ЦСКА нямаш тази възможност, в ЦСКА не може да докараш 20 футболиста, от които да освободиш 18 и да оставиш 2-а.

– Като че ли в Литекс това не го правеха?

– Правеха го, просто там го няма този мониторинг и не се отразяват тези работи. Това е разликата, за която ръководството на ЦСКА в лицето на Гриша Ганчев трябва да си даде сметка. Този модел дори да е бил успешен в Ловеч, той няма как да е успешен в ЦСКА. Не заради друго, а просто заради това, че феновете на ЦСКА приемат клуба като своя собственост. Има едно много силно чувство за собственост при всеки фен на ЦСКА. Например, ако един футболист взима 20 или 25 000 евро заплата ,въпреки че не ги дават от собствения си джоб, въпреки че г-н Ганчев плаща масрафа, феновете на ЦСКА се ядосват от това, държат сметка на г-н Ганчев защо толкова високи заплати дава на футболисти. Тоест това, че плащаш заплатите и издържаш клуба, според феновете на ЦСКА не ти дава правото да правиш каквото си поискаш. Това от години е така. Не е, защото г-н Ганчев е дошъл и някой да изисква от него повече, отколкото от предишните собственици. Както казах – големите ни очаквания се превърнаха в големи претенции и след като тези претенции г-н Ганчев не ги оправдава, феновете започват да се вълнуват и да се настройват против ръководството. Като свържем това и с начина на управление, който болшинството от феновете не приемат – текучеството на футболисти и доста дребни детайли, които сами по себе си няма да направят футболния отбор по-добър. Да кажем например един автобус. Г-н Ганчев утре купува един автобус, но футболистите със сигурност няма да заиграят по-добре – това е факт. Автобусът няма как да е приоритет, а е нещо, което задължително трябва да го има. Приоритет е шампионската титла. Г-н Ганчев назначава доктор, тук нещата пак са малко двуостри, защото голяма част от клубовете в Европа работят без собствени лекари, но да кажем в ЦСКА е прието да има лекар, винаги е имало и трябва да има.

– Най-малкото, ако се случи нещо на момента, например на базата в Панчарево, как се реагира?

– Качват се на една служебна кола и карат пострадалия в Пирогов или Военна болница. Но точно в това е въпросът, не дай си боже някой си глътне езика или не дай си боже някой си прещипе пръста на вратата? Както с автобуса, така и при наличието на лекар, отборът няма да заиграе по-добре със сигурност, но това са едни дребни детайли, с които се показва, че в отбора се работи професионално. Ще има едно усещане у самите футболисти, че са в един професионален клуб.

– Могат ли да се дадат още примери за такива дребни детайли, които липсват?

– Дори един готвач да имаш със себе си, когато имаш две-три гостувания в месеца да го водиш със себе си в хотела, в който отсядаш, този готвач да сготви храната на футболистите. За мен е задължително, а и не опира до пари. Един готвач със сигурност ще ти взима в пъти по-малко, отколкото най-нископлатеният футболист. Както и да имаш един нормален сайт, един нормален пиар, да имаш една нормална комуникация с феновете. Защо стана скандала с Бодуров? Това, което чухме ние на срещата със Стойчо Стоилов преди мача с Витоша (Бистрица), се припокрива на 100% с думите на Бодуров. Стойчо Стоилов каза абсолютно същото, не е излъгал. Лека му пръст на тъста на Бодуров, на който той е трябвало да ходи на 40 дни в деня преди мача със Зоря.

Мачът с украинците ни беше най-важният за последните 10 години, ние имахме реална възможност да прескочим за първи път от много време в 4-ия кръг на Лига Европа, ти си капитан на този отбор – нямаш право. Наистина нямаш право да отсъстваш и една минута от колектива. Това е моето мнение. Може би ще учудя много от феновете, но ако аз съм на мястото на треньора на ЦСКА в онзи момент, а според мен именно той трябва да реши дали Бодуров трябва да играе в мача или не, аз също бих го отстранил. Друг е въпросът, че след седмица или десет дни, аз бих му дал възможност на това момче, защото става въпрос за един голям мъжкар, а футболните му качества той ги е доказал във времето, тях няма какво да ги коментираме. Нужен е на ЦСКА в този момент. Ние от 2-3 месеца, след мача със Зоря, всички фенове питат, питат, питат, а отговор няма. Ако имахме един нормален сайт, един нормален пиар, едно нормално ръководство – две изречения щяха да са достатъчни. Капитанът на ЦСКА Николай Бодуров е отстранен заради неспазване на указанията на старши треньора или да се позоват на проблеми от дисциплинарен характер. Точка. Всичко свършва. В тези три месеца нямаше да се разтягат локуми, нямаше да се напада Стойчо Стоилов, нямаше да се напада ръководството. Всичко щеше да е точно и ясно. Това пак е от онези дребни детайли, които споменах. Това дава повод на хората да не говорят за футбол, а за тези дребни детайли. Когато ги изчистиш тези неща, хората освен за футбол, няма за какво друго да говорят.

В чисто футболната част е ясно, че не винаги може да побеждаваш, не винаги трансферите може да са ОК, не винаги може да случиш на треньор. Обаче тези неща феновете на ЦСКА биха ги разбрали. Първата и втората година ние имахме общ враг с Гриша Ганчев. Сега вече се получава така, че вместо врагът да е Кирил Домусчиев, феновете на ЦСКА се самонастройват и общият им враг е Гриша Ганчев. Той е с някаква нагласа, че трябва да воюва с феновете. Няма собственик на ЦСКА след 90-а година, който да е спечелил войната с феновете. Ако за него да спечели войната с феновете е да ги накара да спрат да идват на стадиона и да не му подскачат, сам по себе си той я губи тази война, защото неидването на стадиона за него е загуба на войната. Ако той изгони най-ценното нещо, което притежава ЦСКА, а това е публиката, той губи войната. Печелейки битката с феновете, той ще загуби войната. Трябва собствениците и ръководителите на ЦСКА да осъзнаят, че е абсолютно безумие да се доказва на феновете “видите ли, аз решавам“. Ние знаем, че той решава. Въпросът е, че решенията, които взима, трябва да са правилни. Не казваме, че Гриша Ганчев трябва да се съобразява и ние да кадруваме, но нека се вслушва в думите на феновете. Никой фен на клуба няма даде съвет, който да е користен. Може да не е правилен, но няма да е користен.

– Гриша Ганчев до момента, а дори и към момента, се ползва с голям кредит на доверие от страна на феновете. Докога може да продължи това?

– Аз мисля, че феновете са на последната права вече и оттук нататък, ако до зимната пауза не се променят нещата или не започнат да се променят, феновете ще свалят доверието си от ръководството. Аз чета постоянно социални медии, разговарям с хората от цяла България, с фен клубовете, кански мъки ни представлява това да караме хората да идват на мачове. Почти ни е невъзможно вече. Гриша Ганчев е с фиксидеята, че аз и част от феновете сме против него. Чувам всевъзможни глупости.. две години бях обвиняван, че взимам пари от Кирил Домусчиев да работя срещу ЦСКА, Сега от една година “взимам пари от Цецо, собственикът на Efbet и на 1948“, за да работя против ЦСКА. На всевъзможни простотии се наслушах и това са неща от най-високо ниво. Приемам ги с насмешка, продължавам да ходя на стадиона и да си подкрепям отбора. Самият факт, че съм на стадиона, подкрепям отбора и правя всичко възможно хората да посещават всеки мач на ЦСКА, ако бяха малко по-умни тези хора, щяха да разберат, че това, което говорят е неистина. Изобщо не ми е минавало през главата да свалям, да гоня Гриша Ганчев или Стойчо Стоилов. Ако Гриша Ганчев ни направи шампиони, качвам го на рамената си и ще го разкарвам из цяла България. Същото важи за Стойчо Стоилов и целия екип. Но ако Гриша Ганчев, Стойчо Стоилов и цялото ръководство работят по начин, по който видно на никой цесекар не му харесва, аз също ще съм против. Няма как да харесам нещо, което според мен не е правилно.

– Дори и да приемем, че в момента няма как да се намери и назначи треньор с дългосрочна перспектива, как си обясняваш тази ограниченост в избора? Тоест въртят се едни и същи имена, повечето от които се създава впечатление, че са доверени на ръководството хора или лично на Гриша Ганчев, но пък за сметка на това те са с нулева тежест и авторитет. От какво се страхува толкова ръководството, каква е тази свръхсекретност?

– Обяснявам си го с мнителността на Гриша Ганчев. Нищо повече. Просто човекът е живял през целия така наречен демократичен преход и през цялото това време е имал един или друг бизнес, сблъсквал се е с всякакви политически схеми, явно е предаван от много близки приятели и просто това е мнителност, която според мен граничи с параноя. Всеки си гледа от своята камбанария и е прав за себе си. Ако аз имах пари и бях собственик на ЦСКА, въпреки че най-вероятно не съм по-малко мнителен от г-н Ганчев, бих назначил хора, които разбират от футбол. Стойчо Стоилов безспорно разбира от футбол, доказан е. Тук обаче идва едно но. След като 3-а, 4-а година нищо не се случва и виждаме десетки трансфери, които са меко казано провал, идва време за някаква смяна. Така бих направил аз.

Собственикът на отбора не трябва да се бърка в работата на ръководството, той трябва да си назначи едно ръководство, към което той да има определени изисквания и претенции и ако те не бъдат изпълнени, това ръководство се освобождава, или част от него, след което се назначават нови хора. Това го има в цял свят. Арсенал освободиха треньора, който им е донесъл най-големите успехи в тяхната история, под давлението на феновете. Така че аз не виждам нищо пагубно в това, след като виждаш, че нещата не вървят както трябва, ако не си отговорен за всичко, тоест ако Гриша Ганчев не решава абсолютно всичко, (хората от клуба твърдят, че вземат решения) то тогава ти би трябвало да търсиш отговорност на хората, които си назначил, не само на треньорите обаче. Стойчо Стоилов ни заяви, че той ходи, той намира футболисти, той отговаря за абсолютно всеки трансфер, той избира абсолютно всеки футболист. Разбира се, след като го хареса и одобри, го показва на треньора, който е в момента и ако той също го одобри – привличат го. Да, но има и нещо друго. Ние сме сменили тази година четири треньора и какво правим с тези 10-15 футболисти, които е одобрил предишния треньор, ако сегашният не ги одобрява? Сядат на пейката или директно ги освобождават. Тук пак става въпрос за взаимна безотговорност, което пак казвам е меко казано аматьорщина.

– В този контекст не ти ли се струва странно един главен мениджър да прави селекцията на отбора, както сам е признал пред Вас феновете, а също и да отговаря за всичко свързано с трансферите, въпреки наличието на спортен директор в лицето на Кристиано Джарета? Това е световен прецедент…

– Много неща в момента са ми странни и за това казвам, че тази странност на нещата навява на хората едно чувство за аматьорщина и както се изразих преди известно време – за селско управление на клуба. Аз отново говорих със Стойчо Стоилов, за да му обясня на дълго и на широко що значи за нас феновете “селско управление“, а той ме погледна и ми каза, че чак сега разбира какво сме имали предвид. Ние нямаме предвид само и единствено единадесетимата на терена и начина, по който те биват привличани и освобождавани, ние имаме предвид абсолютно всичко от до. От чистачката на стадиона до Гриша Ганчев. Всяко едно стъпало в този отбор трябва да е топ, не само единадесетимата на терена. Най-малкото, ако не е топ, нещата да се подредени. Това е нашето виждане. Спортно-техническият директор за какво отговоря тогава?

– Споменахме въпросната среща със Стойчо Стоилов няколко пъти. Можеш ли да разкриеш какво беше обсъждано на нея и как завърши тя?

– В общи линии въпросите, които зададох аз на Стойчо Стоилов, свързани със спортно-техническата част – той даде отговор на тях. На другите въпроси, които бяха зададени, той не можа да отговори, въпреки че твърди, че той взима решения, което мен ме навява на мисълта, че щом не можеш да отговориш на един въпрос, то тогава решението не е било твое.

– Какви бяха въпросите, на които Стоилов не успя да отговори?

– Пак същата работа за тези дребни детайли, за които споменах преди малко. Рейсове и т.н. Както казах – на спортно-техническите въпроси той отговори, но на всички други въпроси, които му бяха зададени, не можа да отговори. Това ме води до мисълта, че единствено и само Гриша Ганчев има думата. Според мен десет глави мислят по-добре от една, но това си е решение на Гриша Ганчев. В момента клубът е негова собственост, акционерното дружество е негова собственост, но ако той продължава по този начин – мисля, че нищо добро не ни чака.

– Има слухове и съмнения, а и нагледно се вижда в някои мачове, че определени футболисти, една група от тях, правят каквото си поискат на терена. Като че ли това е една от причините за честата смяна на треньори в ЦСКА?

– За мен като страничен наблюдател, Люпко Петрович и Любо Пенев бяха изгонени точно от тези определени футболисти – на 100%. Двама, трима, петима, да ги изреждам поименно няма как да се случи в момента.

– Доказателства също няма към момента?

– Доказателства какви трябва да имаме? Ние виждаме как играят на терена. Самият подход към мача, като го знаеш един човек как може да свърши определена работа, а виждаш, че той не я върши по начина, по който я е вършил 10 пъти преди това, това те навява на мисълта, че даденият човек играе симулативно. Винаги може един футболист да има слаб мач, винаги може да има от спортно-техническата гледна точка грешни отигравания, когато обаче един футболист не изпълнява тактическите указания на треньора, то това е умишлено действие. Това нещо сме го виждали доста пъти. Една и съща групичка от футболисти изгони и Любо Пенев, и Люпко Петрович. Това е поредното нещо, което подсказва на феновете, че аматьорщината е достигнала вече крайна степен. Това, че тази групичка футболисти е споменавана и от Стойчо Стоилов, онзи ден беше спомената от него, особено единият от тях направи очевиден бойкот срещу Любо Пенев и той си тръгна, този футболист не беше изгонен от ЦСКА. За какво говорим?

Това дава възможност на тези същите футболисти, ако не харесат следващия треньор, да го изгонят по същия начин. Два-три мача не играем, настройваме публиката срещу треньора, а публиката на ЦСКА е много докачлива като няма победи, като се сложат и другите простотии, които се случват около клуба в момента, един-два мача и нещата ескалират. Тези същите футболисти изгониха Люпко Петрович, а един от тях, който бе споменат и от Стойчо Стоилов, въпросният Пинто на следващия мач пак влезе да играе. За какво говорим? Ти твърдиш като човек от управата, като втори човек след Гриша Ганчев в ЦСКА, изключвам Дани Ганчев, защото той отговаря само по финансовите въпроси, ти казваш, че Пинто е “пробил“ Любо Пенев, след което Пинто продължава да играе. Същият този г-н Пинто, на когото престоя в ЦСКА е най-успешен във футболната му кариера досега, той и групичката около него “пробиват“ Люпко Петрович и на следващия мач Пинто пак играе. От това се стига дотам, че феновете започват да ми пишат на мен на лични съобщения да сме хванели да пребием Пинто. Е така ли се решават нещата? С побоища, да бием футболисти? Толкова години се мъчим да си подредим сектора, видно е колко млади хора, колко деца идват в сектор Г и сега накрая да се върнем там, откъдето сме тръгнали преди десет години? Да пребием Пинто? Защо? Защото нямаме ръководство. Пинто е стигнал дотам, че на лагера в Австрия поради техническа неизправност – автобусът, който е трябвало да вземе отбора от Аерогарата, закъснява с 40 минути, някакъв технически проблем, а той започнал да казва, че това е аматьорски клуб, аматьорщина, писнало му. Стоим и го търпиме, Пинто, Минто и разни други такива олигофрени. Ама той не е виновен, просто вижда, че може да прави каквото си поиска в клуба.

– Какво ти е мнението за онази прословута среща в Министерски съвет за феърплея в българския футбол, провела се в началото на сезона и на която присъстваха представители на ЦСКА, Левски и Лудогорец? 

– Това е подигравка. Какъв феърплей, какви пет лева? Вчера чета, че едната от тризначките от Биг Брадър писала писмо на Бойко Борисов да ѝ помогне, че я били арестували в Англия? То бива, бива, ама за всяко нещо да го търсят него.. а иначе е несериозно, че хората изобщо са отишли на тази среща, не знам той ли е я инициирал или някой друг, но цялата тази работа е един смях. Какво значи Бойко Борисов ще ни нареди да играем феърплей? Не, бе, вие трябва да играете феърплей, защо трябва някой да ви нарежда? Безумие е това. Ние досега купувахме и уреждахме мачове, но ето вече няма. Бойко Борисов ни каза и ние му обещаваме на шефа, иначе не играем ли феърплей – ще ни спре държавните пари и ще ни спре да чукаме хапчета. Това е обида и към собствениците на тези клубове, и към цялото футболно общество. Какво ни говори тази среща? До този момент всичко е било платено, уредено и купено, но оттук нататък, защото Бойко Борисов казва да не е купено и платено, няма да е купено и платено. Това ли ни говори? Да разпускаме тоя цирк наречен efbet Лига, другият цирк вече е разпуснат – националния отбор. Там нещата са трагични. Сега нали въведоха правило, че ако баща ти не работи в БФС, не може да си вратар. Разпускат го този цирк и ново правило – футболисти само българи и до 23 години. След 23 години, който може да си намира отбор в чужбина, а който не може – да спира с футбола. Поне ще гледаме българчета, млади момчета.

– Ти си често на ст. “Българска армия“, какви са ти впечатленията от младите? Димитър Бербатов при съобщаването на новината за края на футболната му кариера, сподели свое впечатление, че не му харесват някои от нещата, които вижда у младите български футболисти, споменавайки тяхната мотивация.

– Неговото желание и амбиция като дойде в ЦСКА – какви бяха? Някой да му го зададе този въпрос. Какъв беше на 18-19 години? Както и ако не беше дошъл в ЦСКА, а си беше останал в Пирин, дали щеше да стане Димитър Бербатов? Такива изказвания на хора, които вече са постигнали нещо, са малко лицемерни. Той вече говори от гледната точка на големия Димитър Бербатов, постигнал всичко във футбола. Аз съм по цял ден на стадиона и мога да му кажа, че има момчета, които на 16 години претърпяха първа операция на коляното, на 18 втора, сега са на 20 и продължават всеки ден като “луди“ да тренират. Продължавам да виждам деца, които бягат от училище, за да са на стадиона и да тренират, продължавам да виждам деца, които искат да играят футбол.

– Разкритикува и освиркването на Стойчо Атанасов на мача срещу Черно море

– Този господин в същото интервю каза, че и той е освиркван, бил последният, а сега бил Стойчо Атанасов. Между него и Стойчо Атанасов има още 150 освирквани. Големият Любо Пенев е освиркван, Емо Костадинов е освиркван.

– Феновете имате ли някаква информация какво точно се случва с емблемата? В спортните ежедневници постоянно излизат разнопосочни информации.

– Емблемата е на ЦСКА. Решението е взето, трябва само документите да пристигнат при нас. Най-висшата инстанция, която трябваше да се изкаже по този казус, се изказа в наша полза. Нещата са решени, няма връщане назад.

– Последно. Оптимист ли си, че ЦСКА ще има нов стадион?

– Ако има мислещи хора в тази държава, съм оптимист. Не е реално да искаш да извадиш едни 30 милиона евро, да построиш един стадион и да го подариш на държавата, а същата тази държава да те спира и да не ти дава възможност. Тук става въпрос, че ръководството на ЦСКА вади голяма сума пари, прави един стадион, който стадион не остава собственост на ЦСКА, а остава собственост на държавата. Тази държава вместо да адмирира и по всякакъв начин да помогне, прави всякакви спънки.


За нас

7DniSport.bg е дело на хората, които докато работеха в едноименния вестник, той бе най-четения спортен всекидневник в България!

Ние си тръгнахме, когато видяхме, че идват гробокопачите!

Сега пак сме тук! С Вас, които искате истинска, а не ведомствена журналистика!

7DniSport.bg е част от 7 DNI MEDIA GROUP


КОНТАКТИ