Ето го и достолепният Топ 5 на Европа! Люпко Петрович е №2 днес!

7 Dni Sport24.09.2019
люпко петрович

Треньорът на ЦСКА Люпко Петрович е вторият най-възрастен активен специалист в Европа. Това показа справка на „Тема Спорт“. Тя сочи, че сърбинът е само с 4 дни по-млад от Юрий Сьомин, който води Локомотив Москва. Интересното е, че 4 от 5-те топтреньори по възраст са от Източния блок. Освен Люпко има още един сърбин, както и грузинец. Западът пък е представен единствено от Рой Ходжсън. „Тема Спорт“ подготви отделен материал за всеки от петте най-възрастни наставни-ци в елитните лиги на Европа.

Юрий СЬОМИН (Русия) Роден на: 11 май 1947 г. Треньор на: Локо Москва

Руснакът печели само с 4 дни своеобразната класация за най-възрастен активен треньор в Европа. За първи път в професионален мач Сьомин взима участие преди 55 години за базирания съвсем близо до Украйна ФК Ориол – през 1964-а. Първият тим в треньорската кариера на Сьомин е Памир от столицата на Таджикистанската ССР – Душанбе. През 1983 г. е призван да го спаси от изпадане и го прави успешно.
Второто назначение е в клуба, в който ще остави най-ярка следа – Локо Москва. Сьомин е прекарал начело на отбора общо 19 години в 4 отделни периода (1986-1990, 1992-2005, 2009-2010 и от август 2016 г. насам). Именно този специалист е с най-дълъг непрекъснат стаж в руската Премиерлига в момента с 3 години и 1 месец. А той е и с доста голяма разлика най-възрастният. Вторият треньор по възраст в първенството е „младокът“ Рашид Рахимов от Ахмат Грозни, който е на 54 години.

Сьомин има над 1300 мача в кариерата си на наставник. 3 пъти е шампион на Русия с Локо М, за последно през 2018-а. Вдига 7 пъти купата и още 3 Супер-купата на страната. Има и една титла с Динамо Киев през 2009-а. Другите състави, които е водил, са олимпийската селекция на Нова Зеландия, Русия, Динамо Москва, азербайджанският Габала и руските Мордо-вия Саранск и Анжи Махачкала.

Люпко ПЕТРОВИЧ (Сърбия) Роден на: 15 май 1947 г. Треньор на: ЦСКА

Петрович има по-богата състезателна и треньорска кариера от Сьомин, но пък е роден само 4 дни след него. Люпко първо рита в Осиек от 1967 до 1979 г. После играе и футбол в зала в САЩ. Първото му назначение на мъжки отбор е отново в Осиек през 1984 г. Водил е над 20 клуба, а топпостижението му е добре известно – КЕШ през 1991 г. с Цървена звезда. Другите най-реномирани тимове, на чието кормило е бил, са Еспаньол, Пенярол и Олимпиакос. В България пък, преди да поеме ЦСКА, е бил начело още на Левски и Литекс.

Петрович като треньор е носител на шампионски титли с Войводина, Цървена звезда, Левски и АПР (Руанда). Люпко е с 12 години по-възрастен от втория по години в елита. Това е 60-годишният Никола Спасов в Царско село. Петрович се води официално начело на ЦСКА от 21 юли тази година.

Рой ХОДЖСЪН (Англия) Роден на: 9 август 1947 г. Треньор на: Кристъл Палас

Англичaнинът изостава само с 2 месеца като възраст от Люпко и Сьомин. Но пък Ходжсън има по-престижна треньорска кариера. Сред отборите, на чието кормило е бил, са Интер Милано, Удинезе, Ливърпул и националният тим на Англия. Като футболист обаче британецът е играл само за аматьори. За първи път става наставник преди 48 години – през 1971-а като асистент в аматьорския Мейдстоун. Дебютното му назначение за старши е през 1976 г. в шведския Халмстад, където се задържа цели 4 години. А още в първия си сезон прави тима шампион, което е смятано за едно от най-големите чудеса в историята на футбола в страната. Година по-рано Халмстад се спасява на косъм от изпадане. Ходжсън определя тази титла като най-голямото постижение в кариерата си.

Като трофеи англичанинът е 7 пъти шампион на Швеция (2 с Халмстад и 5 с Малмьо) и шампион на Дания с Копенхаген (2001 г.). Губи финалите за Купата на УЕФА през 1997 г. с Интер от Шалке 04 и с фулъм през 2010 г. в Лига Европа от Атлетико Мадрид. При кампанията с Фулъм се изправя срещу ЦСКА и мачът в София от групите завършва 1:1. Той има още един сблъсък с ЦСКА, отново в София, като губи с 0:2 начело на Викинг.

Ходжсън бе начело на Англия от май 2012 г. до юни 2016 г. За първи път от 1958-а трите лъва не успяха да минат групите на световно – през 2014-а, а на последвалото европейско отпаднаха от Исландия…

От 12 септември 2017 г. Ходжсън е начело на Кристъл Палас във Висшата лига. А през февруари 2019-а официално стана най-възрастният мениджър в историята на Премиършип (след 1992 г.).

Втори по години след британеца в шампионата е Мануел Пелегрини (66 г., Уест Хем).

С най-дълъг непрекъснат стаж е Еди Хау в Борнемът – 6 години и 11 месеца.

Милорад КОСАНОВИЧ (Сърбия) Роден на: 4 януари 1951 г. Треньор на: Раднички Ниш

Вторият сърбин след Люпко в Топ 5 на най-възрастните е Милорад Косанович. Той прави скромна състезателна кариера, а за първи път получава назначение през 1992-а във Войводи-на. Водил е още Малта, Цървена звезда, китайските Вуан Хонтао, Бейджин Рене и Далиен Шиде, Сърбия до 21 г., Олимпия Любляна, Нови пазар, Борац Чачак, Радник Сурдулица и Напредак Крушевац. Най-успешният му период е начело на Далиен между 2000 и 2004 г., когато печели 3 титли, 1 купа и 2 Суперкупи. Това са единствените трофеи в кариерата му. От 2014-а Косанович неизменно работи в елита на родината си. Той е начело на Раднички Ниш от точно месец насам. Треньорът е с цели 15 години по-възрастен от следващия наставник в сръбския елит -Владимир Гачинович (53 г., Спартак Суботица).

Владимир КХАХИДЗЕ (Грузия) Роден на: 1 юни 1951 г. Треньор на: ВИТ Грузия

Кхахидзе е най-неизвестният в списъка на Топ 5 на най-възрастните треньори. Огромна част от кариерата му на наставник е преминала в родината му. Сред тимовете, които е водил, са Гагра, Цхинвали, Борьоми и Чиатура.

Кхахидзе е начело на ВИТ Грузия от януари 2019-а, но тимът е закотвен на дъното в първенството, като е на 10 точки от предпоследния. ВИТ има 2 титли на страната през 2004 и 2009-а, но е далеч от силните си години.

Вторият най-възрастен треньор в шампионата е с 8 лета по-млад от Кхахидзе – Coco Пруидзе (61 г., начело на Чихура от 11 години и 2 месеца).

Leave a Reply

Your email address will not be published.


За нас

7DniSport.bg е дело на хората, които докато работеха в едноименния вестник, той бе най-четения спортен всекидневник в България!

Ние си тръгнахме, когато видяхме, че идват гробокопачите!

Сега пак сме тук! С Вас, които искате истинска, а не ведомствена журналистика!

7DniSport.bg е част от 7 DNI MEDIA GROUP


КОНТАКТИ