Холандецът Яспер де Мюнк е новият технически директор на школата на Берое. Той даде интервю пред клубния сайт.

Бихте ли се представили накратко?

– Аз съм на 54 г.и съм треньор с УЕФА Про лиценз. Бях професионален футболист до 22-та си годишнина, но получих сериозна контузия и трябваше да се откажа. Реших да стана треньор на деца. Освен това веднага започнах да уча за физиотерапевт, физическа подготовка и всичко свързано с тренировъчния процес. Първоначално съвместявах длъжностите като треньор и физиотерапевт. Пет години по-късно за пръв път поех мъжки футболен отбор. Работих това над 20 години. През цялото време съм работил само в Холандия. Преди пет години обаче станах директор на академията на унгарския „Хонвед“ (Будапеща). Работих там три години и преди две отново се завърнах в Холандия, където бях старши треньор. Една година съвместявах и длъжността спортен мениджър на целия клуб. Преди 4 месеца реших да се занимавам само с деца. Да провеждам индивидуални тренировки с таланти, за да станат те едни от най-добрите играчи.

Какви са първите ви впечатления от Берое?

Първо искам да кажа, че много харесах града. Влюбих се веднага. Чувства се страхотна и спокойна атмосфера. Иначе наблюдавах срещата на „Берое“ с „Лудогорец“. Освен това гледах няколко срещи на отбори от школата, няколко тренировки в различни набори. Смятам, че има много добра структура в клуба. Има добър план за младите играчи. Отлична база, много добър процес на преподаване за младите играчи от 7 до 19 г. Разбира се, мога да кажа само добри думи и за първия отбор. Харесвам всички хора, с които се запознах и срещнах тук. Всички са много добронамерени и отворени към мен. Направих и три презентации, които видях, че предизвикаха интерес у всички. Това е засега. Всичко ми харесва тук.

Какви са първите ви впечатления от децата в школата и техните треньори?

Все още не можем да направим толкова задълбочен анализ. Времето за това е твърде кратко. Имат добри технически умения, но със сигурност и те трябва да бъдат подобрени малко. Видях много талантливи играчи, с които трябва да се работи, защото имат потенциал. Трябва да подобряват своите качества. Просто трябва усърдна работа. Много деца имат бъдеще и могат да стигнат до голямата цел – да бъдат в мъжкия отбор. Трябва обаче да бъдат завършени футболисти за „Берое“.

Кое ще бъде най-важното във вашата работа?

Най-важното е да направим отлична структура и организация в школата. Да бъдем в симбиоза с първия отбор. Трябва всички да работим за това. Да обръщаме внимание на всяко дете – от най-малките до най-големите. Най-важната задача за мен е да има развитие във всяко отношение. Всички деца и техните треньори да се развиват и работят за футбола. Това е основната цел и аз съм тук за това. Смятам, че имам нужния опит за това. Работил съм на най-високо ниво в Холандия. Бях и преподавател в курса за УЕФА Про лиценз в София, организиран наскоро. Имам наблюдения върху българския футбол. Имам опит и като анализатор в националния отбор на Холандия до 21 г., където бяхме на най-големите форуми. За мен това е много важно. Ще направя всичко, което зависи от мен да помагам на всеки, да подобряваме работата си, себе си и уменията на децата във всяко отношение. Искам колкото се може повече от децата да стигнат до високо ниво във футбола.

Кое е най-специфичното в работата, на което държите?

За мен най-важното е всеки ден ти да искаш да подобряваш себе си и своите качества. Трябва да го желаеш. Трябва да живееш с футбола. От тренировките, през видео анализа, та до самите мачове. Трябва футболът да бъде винаги в главата ти. Когато гледаш, когато играеш – трябва винаги да си на максимум. Ако си отдаден дори на 50%, ако го даваш по-леко и спокойно няма шанс да станеш професионален футболист. Всеки ден трябва да бъдеш на 100%. Да даваш всичко от сърцето си и от себе си. Това ще бъде едно от най-важните неща, на които ще наблегнем още в близко бъдеще.

Какво искате да постигнете в работата си в Берое?

Искам всички да се развият и подобрят. Да бъдат по-добри и по-добри. Да живеят с клуба. Хубаво е, че старши треньорът на представителния отбор също иска млади играчи в отбора си. Вярвам, че това е възможно. Може би не веднага, но ще стане. Може да не започват от първата минута, но е важно дори да са в групата за мач. Но трябва винаги да са готови. Вярвам в добрата си комуникация със старши треньора по този въпрос. Разбира се не е лесно за нито един играч на 18-19 г. да направи тази важна крачка към големия футбол. Трудно е, защото има много добри и качествени футболисти. Различен футбол. Това е голяма крачка и аз се надявам да помогна в тази насока. Ще имаме и специален план за най-талантливите деца. Всичко ще бъде насочено към това „Берое“ да има свои юноши в стартовия състав на всеки мач. Това е голямата ни цел и аз вярвам в нея. Ще дам всичко от себе си.