Най-накрая една партия взе нещата в свои ръце! ЦСКА все пак ще има нов стадион! Ключовата дата е…

7 Dni Sport20.06.2019
k2

Лидерът на ВМРО в Столичния общински съвет Карлос Контрера внесе в последния момент официално предложение за промени в ПУП-а на Борисовата градина!

Както е известно вчера изтече срокът, в който граждани и организации можеха да правят предложения и възражения относно представения проект за подробен устройствен план на Парк „Борисова градина“. На 5-ти юни се проведе обществено обсъждане.

Ето какво написа Карлос Контрера:

Внесох предложение за промени в първоначалния проект, за да бъде спазен срокът. В него настоявам паркингът заедно със седмичният пазар за спортни стоки, който е разположен между националния стадион „Васил Левски“ и МС „Васил Левски“, да бъде запазен. Съгласно поекта, те се премахват. В същото време има действащо решение на СОС и издадена от Главния архитект на столицата схема за паркоместата. Премахването на паркинга ще затрудни трафика, тъй като паркиращите автомобили оттам ще се насочат към съседни улици, както и обслужването на спортните съоръжения в зоната, в т.ч. на представителите на спортните федерации.

Отделно от това настоявам да се премахнат два рестриктивни текста, които блокират модернизацията на спортната инфраструктура. Единият текст засяга стадион „Българска армия“. В записа се предвижда реконструкция в ограничен вариант, което би попречило на привеждането на държавното съоръжение в съвременните норми. Вместо това предлагам да се допусне реконструкция или изграждане на ново съоръжение в рамките на сегашната застроена площ, без да се излиза от границите на съществуващото строително петно. Вторият текст, за който настоявам да отпадне изцяло е т. 11 в Приложение 3 към чл. 29 от Специфичните правила и нормативи (СПН), касаещо зоната на спортните съоръжения, към плана. Тази точка гласи, че  при „„доказана невъзможност на обект да изпълнява основното си предназначение, или ако съществуването му е неоправдано“ той се придава към парковата среда. Текстът е разтеглив, неясен и далеч от правни дефиниции. Създава възможност за един широк волунтаризъм, който може да засегне основни обществени обекти – стадионите, тенис-кортовете, паркингите, та дори и детски площадки. Този текст е създаден, за да се ползва за изнудване след време. Разтегливото му тълкуване с голяма доза вероятност ще доведе до колизии, което означава административни и съдебни саги. Т.е. обезсмисля се основната идея на плана – да въведе ред и безспорност в отношенията.

За съжаление срокът, който беше даден за предложения, е твърде кратък. Обемната графична част и множеството специфични изисквания в текстовата част предполагат един доста по-дълъг срок. Затова и преди две седмици призовах да бъде удължен поне до септември, за да се прегледат внимателно отделните части на плана. Краткият срок предполага и трудност във формулирането на възраженията, предложенията и мотивите към тях.

Отново призовавам да не се бърза с второто обществено обсъждане (насрочено за 26-ти юни).

Leave a Reply

Your email address will not be published.


За нас

7DniSport.bg е дело на хората, които докато работеха в едноименния вестник, той бе най-четения спортен всекидневник в България!

Ние си тръгнахме, когато видяхме, че идват гробокопачите!

Сега пак сме тук! С Вас, които искате истинска, а не ведомствена журналистика!

7DniSport.bg е част от 7 DNI MEDIA GROUP


КОНТАКТИ