Преди битката на „Армията“ между ЦСКА и Лудогорец: Само веднъж гонещият става шампион

Лудогорец - ЦСКА Купа (20)

Доста рядко в нашия футбол през този век се е стигало до толкова решаващ мач за титлата, толкова малко кръгове преди края на сезона, както ще бъде в съботния сблъсък между ЦСКА и Лудогорец.

След него двата отбора ще имат да изиграят още само три мача до края на сезона, а преди директния сблъсък разлика е сведена само до 3 точки в полза на „орлите“. Статистиката показва, че откакто в България се дават по три точки за победа (сезон 1993/94), има само 5 случая, в които при толкова къса дистанция е имало директни сблъсъци за титлата най-много 4 кръга преди края.

Точно преди 20 години бе първият такъв, когато се срещнаха Левски и Литекс. „Сините“ се върнаха с този мач на „Герена“, след като близо 2 години не бяха играли там. Двубоят завърши 0:0, с което „оранжевите“ запазиха двете точки аванс, които имаха преди него. След месец станаха и шампиони.

Winbet – победата е на върха на пръстите! (18+)

Година по-късно Левски имаше две точки аванс пред ЦСКА и ги увеличи на 5 след Кървавия гол на Гонзо. „Сините“ победиха с 1:0 и също станаха шампиони.

През 2007 година пак със същия аванс те влязоха в друго столично дерби, в което се решаваше титлата. То бе срещу Локомотив (Сф) в „Надежда“. Левски спечели с 5:3 и си осигури златото кръг преди края.

Единственият случай, в който изоставащият отбор печели и директният сблъсък, и титлата е този от 2012 година. Тогава Лудогорец гонеше до последно ЦСКА и в крайна сметка го настигна и изпревари. Двубоят между двата тима бе в заключителния 30-и кръг в Разград. „Орлите“ биха с 1:0 и станаха шампиони.

Една година по-късно се стигна до случай, който също не се е повторил досега. А именно претендентът да изпревари водача, но въпреки това да изпусне титлата. Левски спечели два кръга преди края срещу Лудогорец с 1:0 и го изпревари с една точка. Въпреки това „сините“ не успяха да победят Славия на „Герена“ в последния мач за сезона и „орлите“ пак се качиха на върха.

Остава да видим как ще бъде в събота и ще стане ли отново водачът преди дербито шампион? Или пък ролите от 2012-а сега ще се разменят и ще има рокада на върха в един от последните възможни моменти.
Здравко ГЮРОВ/МЕРИДИАН МАЧ

Директните битки за титлата между първия и втория, най-много 4 кръга преди края

5 май 1999, 26 кръг
Левски (61 т.) – Литекс (63 т.) 0:0
Шампион става Литекс

13 май 2000, 26 кръг
Левски (59 т.) – ЦСКА (57 т.) 1:0
Шампион става Левски

19 май 2007, 29 кръг
Локо Сф (69 т.) – Левски (71 т.) 3:5
Шампион става Левски

23 май 2012, 29 кръг
Лудогорец (67 т.) – ЦСКА (69 т.) 1:0
Шампион става Лудогорец

18 май 2013, 28 кръг
Левски (64 т.) – Лудогорец (66 т.) 1:0
Шампион става Лудогорец


За нас

7DniSport.bg е дело на хората, които докато работеха в едноименния вестник, той бе най-четения спортен всекидневник в България!

Ние си тръгнахме, когато видяхме, че идват гробокопачите!

Сега пак сме тук! С Вас, които искате истинска, а не ведомствена журналистика!

7DniSport.bg е част от 7 DNI MEDIA GROUP


КОНТАКТИ