Ексклузивно! ВМРО зададе на Фандъкова от упор въпроса: Какво правим със стадиона на ЦСКА!?

7 Dni Sport18.04.2019
цска проект

София има шанс да стане домакин на Зимна олимпиада и Световно първенство по футбол! Какво прави Столична община в тази връзка и защо се бави решаването на проблема със ски зоната на Витоша и стадион „Българска армия“, без които ще изпуснем безвъзвратно златния си шанс?

Това попита общинският съветник и член на ръководството на ВМРО – БНД Карлос Контрера на днешната сесия на Столичния общински съвет. Той напомни, че това не са просто пожелания, а реална възможност да развием не само ски туризма на Витоша, но и да развием младежкия спорт в столицата и страната.

Председателят на групата „Патриоти за София“ напомни също, че в тази посока има редица действия и актове на министъра на спорта Красен Кралев, който очевидно подкрепя домакинството на София за тези мероприятия.

Ще бъде ли готова Столична община обаче, пита още Контрера и напомня, че именно в сградата на ул. „Московска“ 33 е разковничето на проблема.

Ето и пълния текст на обръщението на общинския съветник в СОС Карлос Контрера:

Вземам думата, за да поставя на вниманието на Общинския съвет  две вече обявени от спортния министър намерения за кандидатстване за световни спортни събития, център на които се очертава да е София – Младежките зимни олимпийски игри и Световно или европейско първенство по футбол. Припомням Ви, че с нарочна декларация ние като местна власт подкрепихме кандидатурата на столицата за българско домакинство на зимната олимпиада, с което дадохме ясен политически знак. Между другото тази кандидатура е и шанс за Боровец, където се предвижда да се проведат част от състезанията по дисциплините.

Според думите на министър Кралев основна част от зимните стартове по време на младежките зимни олимпийски игри се предвижда да се проведат на Витоша. В същото време обаче и тази зима в голяма степен планината не бе достъпна за туристи и спортисти, поради дългогодишните липси на адекватни решения относно лифтовете и ски зоните. Какво предвижда Столична община, какво предвиждаме като действия от Столичния общински съвет относно подкрепата ни за кандидатурата за олимпиадата? Предварителните прогнози са, че провеждането на такива Зимни олимпийски игри в София ще доведе до приходи от над 15 милиона евро в града ни. Освен това Витоша ще се превърне в спортна топ локация за много чужденци. Затова смятам, че час по-скоро разрешаването на проблемите на Витоша трябва да се превърнат в приоритетна задача за нас.

Пак министър Кралев подписа миналата седмица договор с негови колеги от Сърбия, Гърция и Румъния за съвместно кандидатстване за домакинство на Световно и/или Европейско първенство. Стана ясно, че държавата ще строи и нов национален стадион в София. Това означава, че при спечелване на домакинство една от групите, в която ще се играят мачове, ще бъде разположена в столицата. За такова домакинство е необходимо градът ни да може да предложи на гостуващите финалисти по един стадион за база. В момента в града ни само „Георги Аспарухов“, и то донякъде, е готов за това домакинство.

Затова въпросът ми е свързан с бъдещето на стадион „Българска армия“ – безспорно тема, която вълнува огромен брой граждани и спортната общественост. Знаем, че концесионерите му предвиждат мащабна реконструкция, която ще превърне стадиона в един от най-добрите на Балканите, в едно модерно спортно съоръжение. В същото време все още не е готов, не е разгледан и приет планът за Борисовата градина, което поражда много спекулации, подклаждани от най-различни псевдоеколози.  Въпросът ми е на какъв етап е приемането на Устройствения план на Борисовата градина и предвидено ли е, че предстои реконструкция на стадион „Българска армия“. Да не се окажем в ситуация да спрем или забавим до безкрайност така необходимата и желана реконструкция?! Обръщам внимание, че може София да се окаже в патовата ситуация да е в невъзможност да посрещне група при евентуално домакинство на голям шампионат. И вината за това да бъде в затлачените административни процедури, които би трябвало да се решат тук – в тази сграда на „Московска“ 33, в тази зала. Бездействието на Общината вече се забелязва и ако се изпусне тази кандидатура, никой повече няма да покани София за такова събитие. И шансът София да стане олимпийска столица ще бъде изпуснат безвъзвратно. Това с пълна сила важи и по въпроса за световното или европейско първенство по футбол.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


За нас

7DniSport.bg е дело на хората, които докато работеха в едноименния вестник, той бе най-четения спортен всекидневник в България!

Ние си тръгнахме, когато видяхме, че идват гробокопачите!

Сега пак сме тук! С Вас, които искате истинска, а не ведомствена журналистика!

7DniSport.bg е част от 7 DNI MEDIA GROUP


КОНТАКТИ