Боби издържа трезвен и на крак подписване на договор за историята! Искаме европейско и световно

7 Dni Sport13.04.2019
красен кралев

Факт е Меморандума за сътрудничество между България, Гърция, Сърбия и Румъния, с която четирите балкаански държави официализират намерението да организират първенство по футбол от голям мащаб. Меморандумът от Солун има силата на международен договор.

Той бе подписан от министър Красен Кралев. Стоически церемонията трезвен и на крак издържа и президентът на БФС Борислав Михайлов, за което бе аплодиран.

„Абсолютно наясно сме с всички предизвикателства и с ангажиментите, които поемаме. Трябва да свършим огромен обем от работа, за да можем да зарадваме нашите балкански народи. Всеки от нас е присъствал на много международни спортни събития. Практиката показва, че балканските държави по нищо не отстъпваме на останалите държави в уменията си да организиране на подобни първенства.

Както трябва да сме реалисти за реалното състояние на спортната инфраструктура, на транспортната инфраструктура, на хотелската инфраструктура, туристическата инфраструктура на всяка една държава, така трябва и ясно да си дадем представа и да имаме самочувствието, че ние сме едни от най-добрите организатори на световни и европейски първенства по различни видове спорт. Говоря и за четирите балкански държави. Трябва с по-голямо самочувствие, с по-голяма увереност да подходим към крайния резултат на този проект, както с огромната отговорност да не надскачаме собствените си възможности и сили, така и нито за секунда да не подценяваме възможностите, които имаме. Защото едно от нещата, които най-много е пречило на балканския регион да се развива с темповете, с които наистина може, е това, че ние изпитваме съмнения в собствените си сили. Надявам се, че този проект, успешно реализиран, наистина ще успее да повдигне самочувствието на нашите народи и да докаже, че можем да се справяме с най-големите предизвикателства в света на спорта.
В резултат на днешните разговори смятам, че Балканите се ориентираме все повече към кандидатура за европейско първенство по футбол отколкото за световно. Окончателното решение трябва да бъде взето до края на годината, за да се представи доклад пред ръководителите на четирите страни. Меморандумът, който подписахме, е със статут на международен договор, за да пречат евентуални политически сътресения в която и да е от четирите държави.

Първите три задачи на комитета са да се изяснят изискванията за правилата за кандидатстване, да се опише съществуващата нацонална инфраструктура и да се установят допълнитените потребности на всяка страна. Първи председател на комитета е България, защото то е ротационно на 6 месеца по азбучен ред. Всяка държва има по шестима представители – миистърът на спорта и президентът на футболния съюз, както и по още двама представители от структурите. Засега България ще номинира шефът на Национална спортна база Пламен Манолов и директорът на междунардната дирекция на министерството Виктория Славкова, както и Борис Станков от футболния съюз.

Гръцкият ми колега заяви пред медиите, че се отваря една нова страница за Балканите, която показва, че можем да бъдем обединени. Румъния е готова да инвестира всичко, което е необходимо, за да успеем с кандидатурата, коментира румънският министър на спорта. Министърът на спорта на Сърбия подчерта, че чрез амбициозния ни проект се осигурява перспектива пред младите хора и се дава надежда за бъдеще за региона.

Президентът на Българската федерация по футбол Борислав Михайлов заяви, че днешният ден е велик ден за българския футбол. По думите му, за всички федерации е важно да имат политическа подкрепа в инициативите си и изтъкна подкрепата към БФС от страна на министър Кралев и на премиера Борисов. “Вярвам, че кандидатурата ни ще успее. България има нужда от футболни терени – направиха се достатъчно спортни зали и писти, но няма терен, който да отговаря на европейските критерии. Надявам се да оставим нещо за поколенията”, заяви той.

Българската делегация ще си тръгне от Гърция, заредена с оптимизъм за предстоящите месеци и работата, която трябва да извършим, за да бъде тази кандидатура успешна. Следващата среща е през юни в Букурещ“, разкри министър Кралев.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


За нас

7DniSport.bg е дело на хората, които докато работеха в едноименния вестник, той бе най-четения спортен всекидневник в България!

Ние си тръгнахме, когато видяхме, че идват гробокопачите!

Сега пак сме тук! С Вас, които искате истинска, а не ведомствена журналистика!

7DniSport.bg е част от 7 DNI MEDIA GROUP


КОНТАКТИ