Софиянски сензационно за сват си Васил Божков: Синът му не го искаше в Левски, Лудогорец бие на „Герена“

7 Dni Sport13.04.20191
васил божков

Бившият служебен премиер на България и кмет на София Стефан Софиянски коментира пред Канал 3 процесите в любимия си Левски. Ето какво заяви дългогодишният градоначалник на столицата в ефира на телевизията:

Може ли любимият Ви Левски да направи в неделя първенството още по-интересно с победа над Лудогорец?

– Във футбола всичко се случва, но е малко вероятно. Ако гледаме обективно, трудно бих направил такава прогноза.

Реална цел ли е спечелването на титлата в този момент?

– Преди време прогнозирах, че за мен скритият фаворит за титлата е ЦСКА. Червените дълго градят отбор, Любо Пенев познава добре обстановката на „Армията“. Той е треньор, който добре може да мотивира играчите. Видя се и в мачовете с Лудогорец. Развоят на предишния кръг дава шанса на Левски да се върне в битката за титлата, стига да направи изненада в неделя. Защото победа над Лудогорец ще е изненада.

Как ще коментирате процесите в Левски след идването на новия собственик Васил Божков?

– От финансова гледна точка изглежда очевидна стабилизацията. Поне това са сигналите. Не мога да преценя още концепцията за развитието на отбора. Много малко време Георги Дерменджиев е в Левски. Той имаше много успехи в Лудогорец, но тогава, както и сега, наследи състав. В Лудогорец бе помощник дълго време. Сега на „Герена“ наследява играчи, които не е довел. Трябва първо да направи авторитет пред тях, а след това и стил. Тук не забелязвам някакъв особен напредък. Хубаво е, че бихме Черно море, но мач с един точен удар в двете врати гони публиката. Ще кажа какво липсва на Левски и за съжаление не виждам някакво развитие – на клуба му липсват левскари, това е проблемът. Бих бил по-спокоен, ако на „Герена“ са някои измежду Емо Спасов, Ники Илиев, Наско Сираков, а от по-новото поколение Мъри Стоилов или Георги Иванов-Гонзо. Такива хора ни трябват в ръководството на Левски.

Искан ли ви е до този момент съвет от новия собственик на Левски Васил Божков? Ако ви поиска – дали сега или на по-късен етап, какъв ще бъде той?

– Не сме се виждали. Там имаше едно семейно противоречие, в което не исках да взимам отношение – син-баща. Не трябваше и да взимам страна, нито дъщеря ми. Съвета вече го казах – на Левски му липсват левскари.

Когато започнаха да излизат информациите, че „НОВЕ Холдинг“ ще влезе в Левски с лицето на Васил Божков, бяхте казали в едно интервю, че ще останете много изненадан, ако това се случи…

– Не бях, защото следих процеса. Аз бях изненадан от това, че Васил Божков ще взима Левски. Но както виждате – намери се формулата, в която се разпореди и влезе „НОВЕ Холдинг“. Не си представях, а и бях сигурен, че няма да видя Васил Божков директно на позиция в Левски, както беше в ЦСКА. Въпросът е до каква степен това е дългосрочен проект и до каква степен моментно решение. Защото Левски очевидно имаше нужда от някаква по-радикална подкрепа. Човекът, който беше преди „НОВЕ Холдинг“ – Спас Русев, очевидно не можеше да се справи с това. Очевидно беше подставено лице, казвал съм го и друг път и не се притеснявам. Сега вече и при нас се задава трайно присъствие. Сега конфликтът е, че Васил Божков беше президент на ЦСКА…

Но преди това бе член на Управителния съвет на Левски?

– Да. Тук вече е модусът, който трябва да разберем. Хората, които сега ръководят Левски са много близки до него. Така че се надявам в чисто оперативен план и той да помага, защото има качествата.

One comment

  • Bonka Tsokova

    14.04.2019 at 13:03

    Много удобно пропускате едно друго признание на Софиянски, казано в Канал 3 – как, все едно държавното му е бащиния, като действащ кмет на София ПОДАРЯВА безвъзмездно държавните стадиони, ползвани от клубовете „Левски“, „Славия“ и Локо Сф. И, естествено, хвалбите на тумбака В.Стефанов, че „Славия“ нямали една стотинка задължения към НАП, няма как да не са верни, след като от 90-те години клубът му НЕ плаща наем на държавата. На всичкото отгоре държавата им плати 1 млн. лв за осветление, и още няколкостотин хиляди – за тревно покритие. Същото е и с „Герена“, но там, въпреки всичко, към момента пак са с над 20 млн. лв задължения и са БЕЗ ОТНЕТ лиценз. Ето, така се прави, моралният стожер Софиянски раздава държавно имущество като свое, а никой не му търси сметка. Както стана навремето със Софийските хали, когато една пладнешка кражба се потули и ….. пито, платено.

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


За нас

7DniSport.bg е дело на хората, които докато работеха в едноименния вестник, той бе най-четения спортен всекидневник в България!

Ние си тръгнахме, когато видяхме, че идват гробокопачите!

Сега пак сме тук! С Вас, които искате истинска, а не ведомствена журналистика!

7DniSport.bg е част от 7 DNI MEDIA GROUP


КОНТАКТИ