Известен юрист предупреди Кобрата: Поведението на Джени Суши е притеснително

1

Известният български юрист Ивайло Дерменджиев, д-р по международно частно право, даде интервю по казуса, възникнал около звездата ни в профибокса Кубрат Пулев. Кобрата се замеси в скандал, след като целуна американската репортерка Джени Суши след победата си над Богдан Дину в Калифорния. Дамата се оплака от сексуално насилие, лицензът на Пулев беше отнет, а главоболията му тепърва предстоят. Пред „24 часа“ Дерменджиев споделя мнението си за случая и отправя горещ съвет към Кобрата да не прави повече никакви изявления до 14 май, когато е изслушването.

– Г-н Дерменджиев, как виждате скандала, в който бе замесен Кубрат Пулев покрай журналистката Джени Суши?

– Има две гледни точки. Едната е житейската. Според нашите представи и разбирания за право, морал и етика, няма никакъв проблем. Защото имаме тежък мач, силен противник и голяма победа. Нормално е да изпаднеш в еуфория. Нормално е да си в приповдигнато състояние. Спират го журналисти, всякакви хора. И в този момент на екстаз целува журналистка, която добре познава. Всичко това е публично, заснето е. Това е житейската страна, която изцяло отговаря на местните нрави и порядки и с нищо не шокира широката публика. Защото става въпрос за спортист в даден момент на триумф.

– А другата гледна точка?
– Тя е правната. Там има проблем. И то в страна, която е твърде далеч от нас и с различни разбирания за лична неприкосновеност, за квалификации за насилие и прочее. Тук идва и един друг момент. Това са публично известни личности. Пари могат да се вземат само от такива. От неизвестни трудно можеш
да търсиш обезщетение за целувка. Разбира се, имаш правото да го потърсиш, но накрая може да не си изплатиш и съдебните разходи и адвокатските възнаграждения. Доходите на Кубрат са публични. Всеки знае колко е изкарал от този мач. И заради това не изключвам да има сериозен финансов елемент в мотивацията за завеждане на иск. На този етап обаче никой не говори за пари. Говори се само за наказание поради уж насилствения характер на случилото се.

Поискано бе спиране на състезателните права. И това бе постигнато. Спирането бе направено от една комисия, която не е случаен субект. Сигурно има правни отдели, служители. И го направиха веднага на базата на едно писмо от адвокатката на въпросната журналистка. Гледах внимателно цялото изявление. Тази жена, която се нарича журналистка, не каза и дума извън това, което пишеше в листа пред нея. Не е изключено и всичко, което се е случило след целувката, да е под диктовката на юрист. Джени Суши не коментира нищо извън написаното пред нея. След това говори и нейната адвокатка, известна с големите дела, които е водила. Не се занимава със случайни казуси. И това не е случайно. И какво казва адвокатката? Опитах се да я разбера и между редовете. Тя заяви, че предприемат тези стъпки, защото искат Кубрат Пулев да бъде наказан. Никой не споменава за пари. След това заяви, че много добре ще проучат дали в миналото си Кубрат Пулев е имал подобни случки. Това означава, че те вече го правят, най-вероятно започвайки от задълбочен преглед на публикации в социалните мрежи.

Това беше заявка, че се гледа неговото минало, за да се направи прецедент и оттам да се търси рецидив. След това се вкара елементът на второто насилие. Това, което никой не е видял. И което не е снимано. Според адвокатката става въпрос за насилствено опипване на задните части на журналистката, което се води отделно насилствено действие и в САЩ, и по-специално в щата Калифорния, където се развива действието, това е нарушение оттрета степен (misdemeanor),
наказуемо с до 6 месеца затвор и глоба.

И идва един сериозен елемент, който може да се начисли към нарушенията на Кубрат. А това е разпространението на лични данни, на лични кадри на човек, който не е дал изричното си съгласие за това. За мен това, което излезе в социалните мрежи, бе голяма грешка. На разпространените кадри Джени Суши демонстрира по-свободно поведение. Не разбрах защо въпросното видео излезе на страницата на “Пулев Спорт”, а не от някой фен, който някъде си е снимал. Очевидно Пулев търси начин да докаже невинността си с оглед контекста на техните отношения и нейното поведение.

Но не трябваше да се намесва човек, който е страна по текущо производство. Мисля, че Джени Суши и нейната адвокатка много бавно, точно и методично се подготвят за съдебна битка и едва ли ще се поколебаят поетапно да използват всеки детайл.

– Може ли на 14 май, когато е изслушването, да му бъде връчена призовка за дело?
– Не го изключвам и е много вероятно. И ще бъде нещо съвсем различно от отнемане или спиране на състезателни права. За момента една американска комисия е взела предварително становище и е спряла правата му. Става въпрос за различни процедури пред различни институции. Но има сериозни индикации за започването на наказателно производство от страна на Джени Суши.

– Вие какво бихте посъветвали Кубрат в тази ситуация?
– Да не дава никакви изявления. Защото може да се утежни положението, в което е в момента. По американския закон такива изявления могат да бъдат санкционирани. Ако се стигне до съд, ще бъдат използвани срещу него. А по цялостното поведение на Джени Суши личи, че тя гради имиджа на жертва. Никой не играе със свалени карти. Това се прави в зала. Преди делото трябва абсолютно медийно затъмнение и всичко, което се прави, да се консултира с юрист. И това е само от правна гледна точка. Моралната е ясна. На 99% от всички българи, пък и хора по света, им е ясно за какво става въпрос. И какъв човек е тази журналистка. И аз мисля по този начин. Но в залата ще седне един съдия, в неговата зала, както обичат да казват, и на когото въобще няма да му пука за морал. Ще отвори документите и ще отсъди по съвсем други критерии, които едва ли можем да си представим. Така или иначе, в юридическите среди там боксът не е много популярен За тях това са едни груби хора, които се състезават в специфичен спорт.

Говорим за една държава, където парите са всичко. Доларът е цар. Давали са ми визитна картичка, на която пише – струва 5 милиона. Всичко това е на пиедестал. А юридическите дебри са много гъсти.
Аз консултирах едно момче, на което искаха екстрадиция. А шефовете на тамошната фирма бяха на свобода. И бяха погнали българчето.

Понякога не си даваме сметка, че Америка е световен лидер. Тук говорим за континентално право, а там властва англосаксонското прецедентно право. Виждат някъде прецедент, посочен от адвоката, и край.

Давам един пример, който няма нищо общо със сегашната ситуация. Как пратиха в затвора своята звезда Майк Тайсън? Всичко е било по взаимно съгласие. Адвокатите обаче намериха един таксиметров шофьор, който заяви, че момичето е изглеждало разстроено. И намериха един прецедент. Накрая 6 години за нещо, което може и да не се е случило. Заради това казвам, че подходът към ситуацията трябва да е много внимателен. Изключително внимателен.

Георги Банов, „24 часа“


За нас

7DniSport.bg е дело на хората, които докато работеха в едноименния вестник, той бе най-четения спортен всекидневник в България!

Ние си тръгнахме, когато видяхме, че идват гробокопачите!

Сега пак сме тук! С Вас, които искате истинска, а не ведомствена журналистика!

7DniSport.bg е част от 7 DNI MEDIA GROUP


КОНТАКТИ