КЗК разреши на Домусчиев да купи Нова тв! Взима и 8-те й дъщерни дружества

домусчиев

Комисията за защита на конкуренцията разреши сделката по продажбата на Нова тв, става ясно от съобщение на регулатора. “Адванс медиа груп” на бизнесмените Кирил и Георги Домусчиеви закупиха от шведската компания MTG телевизията за 185 милиона евро и Нова тв за първи път ще е българска.

“Адванс медиа груп” е част от холдинга “Адванс пропъртис”, който притежава 117 компании у нас и в чужбина. Дейността им е основно в секторите фармацевтика, корабоплаване, пристанищни операции, енергетика.

Неофициално се знае, че новите български собственици предвиждат техническо преоборудване на медията, за да се подобри HD излъчването по всички нейни канали и да се гарантира най-високо качество на изображението.

Българин ще наследи главния изпълнителен директор Дидие Щосел. Французинът, който почти 7 години управляваше бизнеса на най-голямата медийна група, официално е сменил и местожителството си в София с дом в Солун.

Въпреки че няма официално потвърждение, в Нова тв очакват прокуристът Николай Андреев да заеме стола на Дидие. Това е логично решение за тези, които познават стила на работа на братя Домусчиеви. Във всеки един от бизнесите им досега за тях са били важни цифрите. Самият

Андреев е

финансист, който

добре познава

работата в

медията,

където работи от няколко години.

В самия край на 2018 г. много преди сделката, имаше разместване в ръководството на “Нова Броудкастинг”. Избрани бяха двама прокуристи, които да управляват компанията заедно с главния изпълнителен директор Дидие Щосел. Това са Вяра Анкова и финансовият директор Николай Андреев.

Анкова е бивш генерален директор на БНТ. След края на двата си мандата в обществената медия бе поканена да се присъедини към ръководния състав на Нова тв. В борда на директорите на групата остана лицето на Нова тв през всичките тези години – Силва Зурлева. Тя отговаря и за новините на групата.

Очаква се след официалния финал на сделката и тримата мениджъри да продължат да работят в екип.

В решението на КЗК се посочва, че “Адванс медиа груп” ще придобие и непряк контрол върху “Нет инфо”, “Атика Ева”, “Проспекто груп”, “Файненшъл маркетплейс”, “Грабо медия”, “Дарик нюз”, “Имоти инфо” и “Ви бокс”, които са дъщерни дружества на “Нова броудкастинг груп”.

Това означава, че главният изпълнителен директор на “Нова” Дидие Щосел продава своите 5%. Радосвет Радев, собственикът на Дарик радио, също продава 30-те си процента от “Нетинфо”, останалите 70% принадлежат на “Нова Броудкастинг груп”.

Преговорите между MTG и Домусчиеви са започнали в началото на тази година. А през февруари бе обявено, че е

подписан и

предварителен

договор за

продажба

Това стана, след като шведите заявиха, че прекратяват споразумението за продажба на чешкия милиардер Петр Келнер (собственик на оператора “Теленор” у нас), след като КЗК не разреши сделката.

Плановете на новите собственици са по “Нова тв” да се излъчват все повече български сериали, филми и развлекателни програми. Целта е

да се утвърди

като “българската

телевизия”

“Инвестицията ни в “Нова Броудкастинг груп” е стратегическа. Възнамеряваме да продължим успешното развитие на медията, опирайки се на качеството и доказания професионализъм на хората и мениджърите, работещи в групата на “Нова”. Неслучайно медията е водеща в страната”, заяви в края на февруари Георги Домусчиев, изпълнителен директор на “Адванс Пропъртис”.

“Нова Броудкастинг груп” е най-голямата търговска медийна група в България. Компанията генерира 112,5 млн. евро от продажби и 21,8 млн. евро оперативни приходи за 2018 г.

„24 часа“


За нас

7DniSport.bg е дело на хората, които докато работеха в едноименния вестник, той бе най-четения спортен всекидневник в България!

Ние си тръгнахме, когато видяхме, че идват гробокопачите!

Сега пак сме тук! С Вас, които искате истинска, а не ведомствена журналистика!

7DniSport.bg е част от 7 DNI MEDIA GROUP


КОНТАКТИ