Историческото постижение на Владо Илиев му донесе 19 000 евро

Владимир Илиев биатлон (3)

Първият в историята български медалист от световно първенство по биатлон Владимир Илиев ще получи 19 000 евро за среброто си в Йостерзунд (Шв).

4 дни преди да навърши 32 г., троянецът се представи феноменално в индивидуалния старт на 20 км. Той свали 19 от 20 мишени и бе изпреварен единствено от германеца Арнд Пайфер.

Така Илиев подобри постижението на адаша си Владимир Величков, който до миналата седмица имаше най-предни класирания за България на световни по биатлон с две 5-и места в спринта през 80-те години на миналия век.

Общият награден фонд за индивидуалните дисциплини на шампионата в Йостерзунд бе 808 хиляди евро. Според разпределението на Международния съюз по биатлон за Владо Илиев са 19 000, Пайфер прибира 25 000, на завършилия на трето място Тарйе Бьо (Нор) се полагат 14 000.

В индивидуалните дисциплини премии вземат състезателите в топ 15. Сумата за последния от тях е 500 евро. С второто място на Илиев, както и с други прилични класирания на националите ни в Йостерзунд България се изкачи до 11-ата позиция в класирането по нации за световната купа при мъжете. Така вече само едно място ни дели от топ 10 и съответно 5 квоти за стартовете през следващия сезон. С толкова състезатели в световната купа стартират държавите, които заемат местата между 6-о и 10-о в подреждането по нации. 10-и са украинците. Тяхната преднина обаче е значителна – над 500 т.

В дамския спринт (7,5 км) от последния кръг в Холменколен (Нор) добре се представи Десислава Стоянова. Без грешка в стрелбата тя е 36-а и ще участва в преследването. Извън него останаха Даниела Кадева, която е 72-а, и 103-ата Емилия Йорданова. Победата бе за Анастасия Кузмина (Слвк).


За нас

7DniSport.bg е дело на хората, които докато работеха в едноименния вестник, той бе най-четения спортен всекидневник в България!

Ние си тръгнахме, когато видяхме, че идват гробокопачите!

Сега пак сме тук! С Вас, които искате истинска, а не ведомствена журналистика!

7DniSport.bg е част от 7 DNI MEDIA GROUP


КОНТАКТИ