Тони Надал ексклузивно! Никой не беше казвал такава критика за Григор! А това за Стоичков…

7 Dni Sport18.01.2019
Тони Надал 7

Един от най-успешните треньори в историята на тениса – Тони Надал, пристигна в България като посланик на Sofia Open. Именитият специалист, чичо на Рафаел Надал е и човекът, който запалва Рафа по тениса. Той го изгражда като един от най-големите в историята и днес даде открит урок на над 100 родни таланта в зала „София“ в Борисовата градина. Преди да покаже тънкостите на тениса на малчуганите, Тони Надал говори пред медиите.

– Сеньор Надал, всички си спомняме мача на Григор Димитров и Рафаел Надал на полуфинала на Australian Open през 2017 година. Ако всичко върви по план, сега те би трябвало да се срещнат на 1/4-финал. Има ли Григор някакви шансове?

– Никакви (смее се)! Всеки мач, който Надал е играл с Григор, е бил много труден. Григор е прекрасен тенисист. Има всички елементи – сервис, форхенд, бекхенд. Движи се добре по корта. Няма необходимото постоянство, но владее всичко в тениса. Когато Димитров играе добре, е много трудно. Но да не забравяме, че Рафа първо трябва да победи Бердих, а Григор да мине през Тиафо. Така че трябва да почакаме.

– Ако вие бяхте треньор на Григор, какво щяхте да промените в играта му?

– Това не е много хубаво да го казвам. Когато за първи път видях Григор Димитров, си помислих, че това е бъдещият номер 1 в света. Спомням си, че за първи път игра с Рафа през 2009 г. в Ротердам. След това му отне малко време, за да стане наистина тенисист от световна класа. Мисля, че му трябва малко повече устойчивост и постоянство.

– Мислите, че му трябва по-добра психика?

– Не. Вижте, аз не вярвам в сложните неща. В тениса трябва да вкарваш топката вътре в полето повече, отколкото съперника ти. Трябва да бягаш. И не трябва да се притесняваш, когато опонентът ти започне да играе по-добре от теб. Защото каква е разликата между Новак Джокович и Димитров? И двамата играят прекрасно. Джокович обаче знае, че да спечелиш първия сет, не е достатъчно. Трябва малко повече. Същото е с Надал и Федерер. И понякога точно това си мисля. Че на Григор му трябва това още малко. Чисто технически съм забелязал, че понякога той спира с краката си малко по-рано от необходимото. Оттам идват и грешки. Освен това оставя краката си малко повече в разкрач. Когато това се случва, е много трудно да направиш хубав удар. Това е моето мнение.

– На каква възраст децата трябва да започват да играят на тенис турнири, за да не се чувстват психически обременени?

– Това е различно при всеки. Има деца на 8 години, които са по-силни от 10 или 11-годишните. Най-важното нещо е децата да разберат, че победата и загубата в тениса са неща, които се случват. И не е трагедия, ако загубиш. Това е игра и ти трябва да бъдеш професионалист. И винаги трябва да търсиш подобрения в играта си. Защото тенисът не е само да победиш в един мач. Ставаш добър, когато всеки ден работиш усилено.

– Какви са очакванията ви от Sofia Open и кой според вас ще спечели турнира?

– В София ще дойдат много добри тенисисти. Хачанов в момента е номер 11 в света. Имате Баутиста Агут, който спечели в Доха и победи Новак Джокович. Вавринка не е на същото ниво, на което беше преди години, но мисля, че скоро ще започне да играе най-добрия си тенис. Имаше много завързан мач срещу Раонич на Australian Open. Тук ще дойде и Циципас, който показва страхотен напредък. Сигурното е, че ще гледаме страхотен тенис, но не мога да кажа кой ще победи.
Много се радвам да съм тук в София, за първи път съм в Бългаиия. Имате двама велики спортисти – Христо Стоичков и Григор Димитров. Христо е играл дълги години с моя брат. С него играхме голф преди две години, но той е много по-добър във футбола

– Каква е вашата дефиниция за талант?

– Всеки се ражда с някакви качества. Да имаш талант е важно, но не е определящо. Важното е запазиш този талант е да работиш много. В тениса, за да го развиеш, не е необходимо да играеш красиво като Димитров или Федерер, а възможността да имаш капацитета да се развиваш. Защото не можете да сравните Федерер на 13 години и Федерер сега. Това са два различни таланта.

– Вие сте дългогодишен треньор на Рафа Надал! Как създадохте този феномен?

– Когато започнахме да го тренираме, той бе на 3 години и това което искахме е да стане един успешен професионалист с всекидневна работа. В началото си мислех, че най-добрите играчи в света са по-специални от другите, но през годините осъзнах, че най-добрите просто работят най-здраво всеки ден и дават всичко от себе си, имайки желанието и мотивацията да се развиват. Доказахме, че едно обикновено момче, работейки здраво, може да достигне до върха на световния тенис. Винаги се опитвайте да правите нещата по лесния начин в спорта. Има много начини да опростяваме нещата. Когато един играч има добродетели и има ден нещата се случват много по-лесно. Проблемът в днешно време е, че децата много бързо се изнервят и отказват, когато нещата не вървят. Опитайте се да промените това и да се стремите да ви е забавно.


За нас

7DniSport.bg е дело на хората, които докато работеха в едноименния вестник, той бе най-четения спортен всекидневник в България!

Ние си тръгнахме, когато видяхме, че идват гробокопачите!

Сега пак сме тук! С Вас, които искате истинска, а не ведомствена журналистика!

7DniSport.bg е част от 7 DNI MEDIA GROUP


КОНТАКТИ