Допинг-сканда разтресе Кервана! Отнеха победата на Шефан Люиц от Бийвър Крийк

7 Dni Sport10.01.2019
45597894_778279149189976_5482241688502009856_n

Световната федерация по ски (ФИС) дисквалифицира германеца Щефан Люиц, който спечели гигантския слалом от Световната купа в Бийвър Крийк на 2 декември. Дисциплинарният панел на ФИС реши, че Люиц е нарушил антидопинговите правила и му отне победата в американския курорт.

Наказанието е заради непозволено използване на кислородна маска в стартовата къщичка. Стартът на пистата „Хищните птици“ се провежда на надморска височина от близо 3000 метра и много от скиорите използват кислородни маски. Правилата на ФИС са такива, че кислород може да се приема извън къщичката и до нея, но не и в рамките ѝ. Именно това нарушава Люиц според докладите и кадрите на прякото предаване.

„Панелът на ФИС признава нарушението на Люиц на правилника за използване на веществата и приемане на кислород между двете спускания“, гласи съобщението на ФИС, след което се добавя, че останалите резултати на германеца не са застрашени.

Отнемат се победата на Люиц, премията, както и трофеят му от Бийвър Крийк.

През декември германецът победи Марсел Хиршер, а трети се нареди швейцарецът Томас Тумлер. В крайна сметка след дисквалификацията на Люиц носи победата на Хиршер, а на подиума като трети се качва Хенрик Кристоферсен.

Все пак от ФИС допълват, че Люиц може да обжалва решението пред Спортния арбитражен съд (CAS) в 21-дневен срок.


За нас

7DniSport.bg е дело на хората, които докато работеха в едноименния вестник, той бе най-четения спортен всекидневник в България!

Ние си тръгнахме, когато видяхме, че идват гробокопачите!

Сега пак сме тук! С Вас, които искате истинска, а не ведомствена журналистика!

7DniSport.bg е част от 7 DNI MEDIA GROUP


КОНТАКТИ