Неразказаната приказка на Десподов: Изгонен от първия си отбор, подписал с чужденци зад гърба на Ганчев и спасен от брат си

Цска тренировка 8

Кирил Десподов спечели анкетата за футболист на годината. И спази традицията големите таланти в родния футбол да бъдат първо отхвърлени, преди да тръгнат към върховете във футбола.

Защото само след една година в школата на четвъртия в света Ивайло Андонов “Пирин 2001” той е освободен. Бил прекалено буен и своенравен.

Тук го спасява батко му Димитър, който вече е в академията на “Литекс”. И той минава през “Пирин 2001”, но след това се явява на кастинг в ловешкия клуб и е харесан.
За разлика от Киро, брат му Митко е защитник и е 2 години по-голям от него. Също бе смятан за голям талант. Безкомпромисен на терена, типичен бранител от тази част на България, където принципът е – топката минава, човек – трудно. Димитър така и не достига до професионалния футбол. Първо напуска “Литекс” заради разпра с треньора. Оттам отива в “Локомотив” (Пловдив) и след 6 месеца е поканен в новата школа на “Лудогорец”. Стига до капитан на набор 1994 година, но в Разград трудно разчитат на български играчи.

Заради това решава да помага в бизнеса на баща им Васил, както и на по-малкия си брат. Васил Десподов има доста приличен бизнес в Кресна, като държи механа, автомивка и сервиз. Бил е за кратко и общински съветник в градчето по пътя за Гърция. Сега повечето се управляват от Димитър, който пък е неразделен с Киро. Всички твърдят, че двамата са повече от братя.

Васил Десподов не е гледал и един мач на сина си, дори по телевизията. Той просто не харесва футбола и толкова. Нищо не може да промени мнението му.

За идването на малкия Десподов в Ловеч има дори и градска легенда. Тя гласи, че шефът на школата Стефан Яръмов изял едно агне в Кресна и заради това взема малкия нападател в отбора.

“Ако беше вярно, значи съм изял най-правилното агне. Историята е съвсем друга. Тогава при нас беше Венци Бенгюзов. И бяхме на турнир в Гърция. На връщане спряхме в Кресна, бащата на Венци искаше да почерпи, защото бе подписал първи професионален договор. И там, в механата, се запознах с бащата на Киро и Митко. Той, както и татковците на Бенгюзов и Иван Караджов са в една ловна дружинка и са много добри приятели”, обяснява Яръмов.

Кресна пък винаги е била доста спортен град. Навремето той бе известен и като гара Пирин, където бе разположен един от най-големите мотострелкови полкове в България и много младежи са карали казармата там.

Местният тим е “Перун”, като неговата родова линия се преплита с благоевградския “Пирин” през “Македонска слава”, а след това и със софийския “Септември”.

Малкият Кирил е наистина феномен във футбола, защото е един от малкото, които не са имали и един мач за юноши – младша възраст. Направо от децата минава в отбора до 19 години на “Литекс”, който е в елитната юношеска група.

Там е забелязан от Христо Стоичков, втория герой от световното в САЩ, с когото се преплита съдбата му. Този път за добро. След като тимът печели купата на България срещу “Черно море”, Камата отива при младото крило и му нарежда от следващия ден да е на тренировка при мъжете.

Десподов дебютира в мъжкия футбол на 15 години и 108 дни, само на няколко дни от рекорда на елитната ни група, който се държи от Георги Соколов. Първият му гол пък е във вратата на “Пирин” (Гоце Делчев), съседския отбор на “Перун”.

Но не всичко е гладко. Сам по-късно ще признае, че пейката лекува. Защото доста често сяда на нея, за да се върне отново на земята. Но талантът му е безспорен.

На 17 години подписва предварителен договор с италианския гранд “Лацио”. Малко тайно от ръководството на “Литекс”. Набързо е посъветван да се откаже от него, за което сега е благодарен. Иначе просто можеше да е поредният талант, който се мотае по долните дивизии на Италия, както се случи вече с няколко български таланти, които се доказват на трето и четвърто ниво там.

Шефовете на ЦСКА смятат, че популярността ще накара Десподов отново да се зарее в облаците, както бе преди година. Тогава от твърд титуляр стана последна резерва.

Но от 8 месеца той все едно е друг човек. Всички отдават това на новата му връзка с Веселина, по-малката дъщеря на банкерката Цветелина Бориславова. Която бе официализирана точно на церемонията по награждаването на най-добрите футболисти в България. Изглежда доста по-сериозен, доста по-пестелив с думите си. Което се отразява и на играта му. Която е толкова добра, че дори националният селекционер Петър Хубчев обяви, че най-добрите на своите постове – Кирил Десподов и Пламен Илиев, ще отсъстват от последните мачове и няма с кого да бъдат заменени. А той е доказал и с разбиране на футбола, и с трудно даваните комплименти на играчите.

Но наистина в последните месеци всичко на Десподов започна да се получава. И пробиви, и изключително красиви голове. Сега остава да задържи нивото, което е най-трудното. Защото по-млад от него футболист №1 е ставал само един – Димитър Бербатов. А всички знаем докъде стигна той. А Бербо е израснал в Марикостиново, пак до Кресна.

Е, остана малко и от момчето с бурния нрав и фланелката “Защо винаги аз?”. Двамата с Георги Петков, втория в класацията, си направиха истински екшън след загубата на ЦСКА от “Славия”, за което бяха глобени по 2000 лева. Но тези, които познават Десподов от по-рано, могат да гарантират, че реакцията му бе доста по-възпитана. Преди години щяха да се раздават тупаници на терена.

Георги Банов, „24 часа“

Leave a Reply

Your email address will not be published.


За нас

7DniSport.bg е дело на хората, които докато работеха в едноименния вестник, той бе най-четения спортен всекидневник в България!

Ние си тръгнахме, когато видяхме, че идват гробокопачите!

Сега пак сме тук! С Вас, които искате истинска, а не ведомствена журналистика!

7DniSport.bg е част от 7 DNI MEDIA GROUP


КОНТАКТИ