Красен Кралев обяви градовете, в които ще има стадиони за Мондиал 2030 в България – всеки ще е за 40 000

Красен Кралев София Оупен пресконференция20

Министърът на младежта и спорта Красен Кралев обяви, че в България трябва да бъдат построени или реконструирани 4 стадиона, за да може в страната ни да се играят мачове от световно или европейско първенство.

Съвместните кандидатури за домакинство на Евро 2028 и Мондиал 2030 вече се подготвят, като са създадени работни групи, които да определят каква инфраструктура трябва да бъде изградена за успешното избиране на четирите балкански страни – България, Сърбия, Гърция и Румъния, за домакини на големите футболни форуми. В момента единственият стадион, който отговаря на изискванията на ФИФА за такова събитие, се намира в Букурещ.

„Това е един политически акт, с който ясно заявяваме, че тези четири държави искат да направят Балканите едно добро място за живеене и са готови да отстояват общите си политически и икономически интереси заедно. Не можем да си правим реклама по този начин, защото от тук нататък предстои много работа. Поемаме един огромен ангажимент, което значи, че трябва да отговорим на всички условия за добра инфраструктура, за да можем да кандидатстваме. Наясно сме, че в четирите държави има само един стадион, който е годен да домакинства подобен формат и той е в Румъния“, заяви Кралев в студиото на „Тази сутрин“.

От България се изисква да има 4 такива стадиона, които могат да приемат важни мачове, като най-вероятно „Васил Левски“ ще претърпи ремонт и разширяване и ще бъде построено ново съоръжение в София. Пловдив и Варна са другите два града, в които могат да бъдат изградени стадиони с капацитет над 40 000 зрители.

„Нашият ангажимент е да имаме 4 стадиона, отговарящи на критериите на ФИФА, с капацитет 40 000. Почваме да ги строим! В момента се извършват проучвателните дейности. Един такъв стадион с капацитет 40 000 се калкулира 1000 евро на седалка. Не виждам сериозен проблем, защото разполагаме със средствата. В София ще има два стадиона. Другите два града ще са най-вероятно Пловдив и Варна. При всички случаи от тази кампания България ще излезе с една добра инфраструктура, която ще бъде използвана от всички българи“, оптимист е министърът на младежта и спорта.


За нас

7DniSport.bg е дело на хората, които докато работеха в едноименния вестник, той бе най-четения спортен всекидневник в България!

Ние си тръгнахме, когато видяхме, че идват гробокопачите!

Сега пак сме тук! С Вас, които искате истинска, а не ведомствена журналистика!

7DniSport.bg е част от 7 DNI MEDIA GROUP


КОНТАКТИ