Карен Хачанов в интервю, което трябва да прочетете: Не насилвайте децата с тенис

7 Dni Sport03.01.2019
1

Звездата на руския тенис Карен Хачанов даде интервю за едно от най-четените списания в страната – GQ.

№11 в света, когото ще видим и на турнира София Оупън е доста откровен в интервюто си.

 Денис, тенисът е аристократичен спорт и не всеки може да го практикува. Сега като че ли нещата се променят?

Напротив, даже сега е още по-трудно да се играе тенис в сравнение с да речем футбола. Там има школи, в които дълго време се подготвяш безплатно. В тениса в децата трябва да се инвестира, да се инвестира, да се инвестира…

 Да, но засечстяват случаите, когато руски момчета попадат в световния Топ?

 Това се случва предимно заради родителите, които трябва да бъдат не само родители, но и мениджъри, и треньори, а най-често и спонсори на детето си. Струва ми се, че е изключително трудно да преминеш към професионалния тенис, там се изискват ще повече неща от родител.

 Колко трябва да работиш, за да стигнеш до професионалистите?

 Сложно е да се каже. В Русия аз 16 години тренирах в школата на Спартак. Чак след това се появи чуждестранен треньор, с когото започнах да се занимавам ндивидуално. Сега много родители подсигуряват още на 8-9 годишна възраст индивидуални занимания, но аз смятм, че това е рано. Ако на детето му харесва да играе тенис, пуснете го да получи това удоволствие с други деца, не го напрягайте и не му се налагайте. Ами, ако на 16 години ви каже, че му е писало от тенис, за какво са отишли вашите усилия? Аз от 10 до 12 години тренирах само три пъти в седмицата и чак след това преминах на пълен тренировъчен ден.

И все пак, ако един родител иска детето му да играе тенис на световно ниво, колко пари трява да задели – милион, два, пет милиона долара?

 Ще ви кажа от личен опит. Ако от 16-годишен започнещ да работиш с треньор индивидуално, чуждестранен имам предвид, ще похарчиш точно половин милион долара за два сезона.

 А когато стартира професионалната ти кариера, колко тежко беше да влезеш в график с постоянните пътувания, още повече, че не знаеш колко време ще се задържиш на даден турнир?

 Този преход при мен бе доста тежък, в много дълъг период делях една стая с треньора си, това ни позволюваше бюджета. За да стигна до турнир до АТР, преминах през много фючърси и челънджъри. Колкото по-бързо направиш този преход, толкова по-бързо ще започнеш да заработваш и някакви пари. Започнах да играя на професионални турнири на 17 години, но чак след още 2 взех вече и да заработвам по нещо.

Но вече си на самоиздръжка?

 Да, от две години вече повече печеля, отколкото харча.

В световния тенис май настъпва момента на смяна на лидерите, ерата на Федерер и Надал върви към края си. Може ли вие един ден да стъпите на този връх, да стигнете нивото, което зададоха?

 Трудно е да се гдае. Много техни рекорди ще бъде невъзможно да се подобрят десетилетия напред, казват специалистите. Макар, че аз не обичам тази дума „невъзможно“, смятам, че всичко е вдъзможно, стига да можеш да издържиш на работата, за да го постигнеш. Ако говорим за първото място в света – да, това е моята главна цел. Мечтая да стана най-добрият. Но предпочитам да не форсирам нещата, а просто всеки ден да правя нещата по-добре от предишния.


За нас

7DniSport.bg е дело на хората, които докато работеха в едноименния вестник, той бе най-четения спортен всекидневник в България!

Ние си тръгнахме, когато видяхме, че идват гробокопачите!

Сега пак сме тук! С Вас, които искате истинска, а не ведомствена журналистика!

7DniSport.bg е част от 7 DNI MEDIA GROUP


КОНТАКТИ