„Икономист“: За няколко дни стотици гърци си купиха билети за София Оупън 2019

7 Dni Sport12.12.2018
София Оупен 2018 43
София Оупен 2018 42

През февруари София за четвърта поредна година ще приеме част от световния тенис елит. Предстоящото издание на Sofia Open се очертава да бъде най-равностойно, поне що се отнася до играчите, които до момента са потвърдили участието си в надпреварата, която ще се проведе в периода 3 – 10 февруари в „Арена Армеец“.

Носителят на 3 титли от турнири от Големия шлем Стан Вавринка отново ще радва българската публика, след като беше голямата звезда в надпреварата и през тазгодишното издание. Организаторите се похвалиха още с присъствието на ексцентричния Гаел Монфис, Роберто Баутиста Агут, който спечели дебютното издание на Sofia Open през 2016-а, Фернандо Вердаско и Николоз Басилашвили. От младата генерация пък ще блестят гъркът Стефанос Циципас и руснакът Карен Хачанов, които са сред малкото с победи над световния номер едно Новак Джокович през втората половина на миналия сезон (Циципас го победи в Торонто, а Хачанов в Париж).

Именно присъствието на Циципас активизира феновете на тениса от южната ни съседка. По информация на „Икономист“ само в рамките на няколко дни стотици гърци са закупили онлайн билети за Sofia Open 2019. По право организаторите ще раздадат 3 специални покани – „уайлд кард“ за основната схема. Две от тях ще отидат за националите ни за Купа „Дейвис“ Димитър Кузманов и Адриан Андреев. Третата до последно ще бъде пазена за Григор Димитров или някое друго голямо име, което да се включи в турнира в последния момент.

Ще бъде ли подновен лицензът

Всичко това може да повиши атрактивността на турнира, а това е важно, защото четвъртото издание на надпреварата, поне по договор, е последно (3 + 1 години) у нас. Разбира се, възможно е контрактът да бъде удължен. Всичко зависи от желанието на притежателите на правата от Dubai Duty Free. Миналия сезон те буквално спасиха надпреварата в последния момент, след като генералният спонсор „Гаранти Коза“ внезапно се оттегли дни преди старта. „Икономист“ научи, че от Dubai Duty Free са останали доволни от организацията на турнира и обмислят до подпишат нов контракт със София, но всичко това може да се случи най-рано след края на предстоящото издание.

„България се доказа като отличен организатор на големи събития. Преди ATP 250-турнира у нас в продължение на три години се провеждаше и дамската надпревара „Турнирът на шампионките“. Отзивите от WTA и ATP са отлични, така че не виждаме причина турнирът да не остане в София за постоянно“, заявиха за „Икономист“ организаторите.

Нов директор

Sofia Open 2019 ще има нов турнирен директор. Неговото име е Горан Джокович, който е чичо на актуалния номер едно в света Новак Джокович. От 2009 до 2012 г. Горан е директор на турнира Serbia Open. При първата си среща с медиите в България той призна, че е отправил покана към именития си племенник и неговото участие в София далеч не е невъзможно.

„Ще вложа цялата си енергия да се получи истински спектакъл за българската публика. Със сигурност ще има представител на фамилията Джокович на Sofia Open. Засега това съм аз. Но нека да видим колко Джокович ще има в София“, каза новият директор. Той наследи на поста австралиеца Пол Макнами, който отговаряше за надпреварата в първите ѝ три издания.

Миналия сезон общо 40 000 зрители гледаха на живо Sofia Open, което изведе надпреварата у нас сред лидерите по посещаемост от категория АТП 250 в света. Рекордът засега се държи от сезон 2017, когато над 45 000 гледаха на живо надпреварата, спечелена от Григор Димитров.

Участието на двукратния победител в анкетата за Спортист на годината продължава да бъде загадка. Димитров и неговият екип са получили покана, но към момента отговор липсва.

Със или без Григор Димитров, или Новак Джокович, Sofia Open 2019 обещава да бъде най-силният тенис турнир, провеждан на територията на България, поне по отношение на качеството на тениса. Дали това ще бъде достатъчно София да остане в календара на ATP, ще разберем след неговия край.

Материалът е публикуван в сп. „Икономист“

Leave a Reply

Your email address will not be published.


За нас

7DniSport.bg е дело на хората, които докато работеха в едноименния вестник, той бе най-четения спортен всекидневник в България!

Ние си тръгнахме, когато видяхме, че идват гробокопачите!

Сега пак сме тук! С Вас, които искате истинска, а не ведомствена журналистика!

7DniSport.bg е част от 7 DNI MEDIA GROUP


КОНТАКТИ