Капитанът на Берое отсвири всичките звезди на Левски, избра защитник за най-опасен на „Герена“- каза за дузпите във Враца и Разград

мартин райнов

Капитанът на „Берое“ Мартин Райнов е сред най-опитните футболисти в тима, въпреки че е на 26 години. Той ще изведе с лентата своя отбор в мача с „Левски“ утре. Двата отбора и ЦСКА спорят за квотите за Лига Европа. Райнов бе пред трансфер при „сините“ през лятото, но той пропадна в последния момент. Халфът е сред избраниците на Петър Хубчев в националния отбор, като вече има осем мача за „лъвовете“.

– Мартине, колко важен беше мачът с „Ботев“ (Вр)?

– Беше много важно да победим, защото постигнахме два негативни резултата преди това. Имаше леко напрежение в отбора. Радващо е, че успяхме да спечелим. „Ботев“ са добър отбор и там се играе много трудно. Те определено са изненадата в първенството. Много добре играят. Харесват ми и ги гледам, когато мога.

На какво се дължи спадът в играта на „Берое“ в последния месец?

– Нямам представа. Не мога да си обясня как изиграхме два слаби мача. Случва се по принцип във футбола. Доста отбори имат спадове в определени моменти от сезона. Ако гледате по-големите отбори, и при тях има по два-три мача, в които не играят добре. Пример е „Реал“ (Мадрид). И те в няколко мача играха слабо.

– Колко решителен за амбициите на тима е мачът с „Левски“?

– Те са преди нас в класирането и ако успеем да спечелим, ще намалим дистанцията. „Левски“ е много силен отбор с добър треньор. Надявам се все пак да завършим положително годината.

– И двата отбора сте в подобни ситуации откъм резултати и спад във формата.

– Не вярвам това да се отрази на мача утре. Изправят се два добри отбора, които се опитват да играят качествен футбол. Кой ще бъде щастлив в събота вечерта? Надявам се това да сме ние.

– Кое е най-опасното оръжие на „Левски“ според теб?

– Левият фланг. Визирам капитана на отбора Иван Горанов. Той е много добър футболист и там трябва да внимаваме. Все пак старши треньорът ще ни запознае по-добре с отбора на „Левски“. Ще ни каже с каква тактика и как да играем.

– След последните два мача на „Левски“ съперниците им се оплакаха от съдийските грешки. Това притеснява ли ви?

– Не искам да коментирам съдиите, тъй като се случва да ставаме свидетели на техни грешки. И последния мач те сгрешиха, но в наша полза. Не се притесняваме. Аз съм футболист – да не коментирам съдиите. Да гледам да играя добре, пък реферите да ги гледат другите хора.

– Вие бяхте потърпевши срещу „Лудогорец“. Моци ви дръпна за фланелката в наказателното поле, но не ви дадоха дузпа?

– Усетих, че ме дръпна. В ситуацията и аз имам вина, че не паднах. Ако бях паднал, може би щеше да е по-различно. Случват се такива ситуации понякога.

– С оглед на постоянните оплаквания от реферите, смятате ли, че трябва да се вкара ВАР и в България?

– С него ще стане по-честно. Но пак ще е по преценка на съдията. Той решава кога да отиде да гледа повторение или не. Реферите преценяват дали да спрат играта и да проверят решението си. Прочетох, че до три години ще дойде в България. За нас, футболистите, няма никакъв проблем да вкарат ВАР.

– Има ли някаква интрига за първите три места?

– Ще е по-интересно кой ще завърши на второ, трето и четвърто място, отколкото кой ще спечели титлата. Ще видим май месец. Има цяла пролет. Да завършим с успех. Да направим добра подготовка и пролетта ще видим какво ще се случи. Имаме амбиции. Борим се да сме в тройката. Сега имаме и контузени играчи, някои от които сериозно. Пожелавам на момчетата бързо възстановяване.

– Част сте от националния отбор. Какво не достигна на тима за първото място в групата в Лигата на нациите?

– Не успяхме да бием Кипър като гост. Играхме много добре, но не спечелихме. Ако го бяхме направили, щяхме да сме първи. Трябва да гледаме много положително на цялостното представяне на отбора в тези мачове.

– На какво се дължи израстването?

– Има отличен колектив. Всеки дава максимума от себе си. Гледа да помага на другите. Това е рецептата за успех и в бъдещите квалификации за европейското първенство.

– Какъв е жребият за квалификациите и какви са шансовете на България за едно от първите две места?

– Имаме добри шансове за класиране. Всеки един в отбора иска да играе на европейско първенство. Надявам се да го направим. Със съотборниците вече коментирахме жребия, но не в детайли. Има време за тях, когато наближат мачовете.

– Англия е фаворитът. Има ли притеснение от тях?

– Няма. Играхме вече с Франция, Швеция и Холандия. Мисля, че се представихме добре в мачовете с тях. Успяхме да победим Швеция и Холандия в София. Със сигурност и на англичаните няма да им е лесно тук.

– Специалистите отбелязват, че Англия е непостоянна в изявите.

– Да, така е. Статистиката наистина показва това.

– Ако Англия е изявеният фаворит, кой ще е основният ни съперник за второто място?

– И четирите останали отбора сме от една черга. Най-вероятно спорът ще е с Чехия. Най-непознат е тимът на Косово. Има време да го разучим до мачовете с тях.

– Каква бе 2018 година за „Берое“ и за вас лично?

– Като цяло имахме доста добри мачове. Имахме и някои, които бяха срамни. Надявам се през следващата година да задържим едно постоянство в играта. За мен в личен план не мога да преценя. Сигурен съм, че следващата ще е по-добра.

– Договорът ви с клуба е до края на сезона. Имате ли някаква яснота за бъдещето си?

– Не искам да коментирам нищо по моя договор.

– Какво всъщност се случи през лятото, че пропадна трансферът в „Левски“?

– Изписаха се доста глупости по темата. Малка част от тях бяха верни. Не искам да се връщам към тази тема.

– Възможно ли е все пак да облечете синята фланелка?

– Не искам да коментирам. Най-малкото няма да е коректно, защото сега имаме мач с тях.

– Преди време бяхте желан от ЦСКА, но отидохте в „Локомотив“ (Пд). Защо?

– Майка ми ме посъветва да избера „Локомотив“ (Пловдив). Майките имат шесто чувство. Тя просто ми сподели: „Според мен там ще ти е по-добре, но ти си прецени.“ Съгласих се. Аз също повече исках да отида в „Локо“. Мисля, че това беше правилната крачка за мен. Играх с много добри футболисти. Бях една година в голям отбор като „Локо“ (Пд). Само положителни емоции имам от престоя ми там.


За нас

7DniSport.bg е дело на хората, които докато работеха в едноименния вестник, той бе най-четения спортен всекидневник в България!

Ние си тръгнахме, когато видяхме, че идват гробокопачите!

Сега пак сме тук! С Вас, които искате истинска, а не ведомствена журналистика!

7DniSport.bg е част от 7 DNI MEDIA GROUP


КОНТАКТИ