Григор Димитров пръдна в час! Мирише, Гришо, мирише…

Григор Димитров Гаранти Коза 2017 (49)

Няма начин като малки поне веднъж да не сте пърдели в час. Човещинка е, а и како малък това не е чак толкова страшно.

Когато обаче пръднеш като голям, позрът е пълен. Миризмата също. Имаш два хода – или оставяш тези наоколо да се съмняват във всеки, или се извиняваш, рискувайки ответен „удар“ и гнусливи погледи.

В тази патова ситуация се озова Григор Димитров след „онова“ интервю. То си беше световна пръдня с всички проблеми за озоновия слой на тениса. След най-слабия сезон в живота ти, след едно от най-големите годишни падения в тениса, след месеци без преминат първи кръг по турнирите, да се изтъпаниш до Деси Стоянова и подкован от „гуруто“ Малеев да тръгнеш да даваш акъл какво да се случва в България, е меко казано световна наглост.

И тук е мястото да се свалят всякакви нападки към Григор, че за втора поредна и трета общо година отказва да играе в родината си. Както за него турнирите са частни, така за турнирите той е частен играч. Дават му хонорар играе, дават му по-малък – не играе. Макар, че този в София миналата година беше като за турнир от сериите 500. Т.е. Григор е частен играч на мениджърите си, на спонсорите си, на треньорите си, на жена си, на родителите си и някъде там накрая и на България. И точно затова последното, което го интересува е как се чувстват тези в България.

Но нека пък тогава не им дава акъл! Нямало нужда от турнир като „София оупън“, трябвало да се првят други, за да растат младите. Пич, да беше питал менторите си, да ти обяснят, че откакто тенис-олигарсите Малееви се концентрираха на лапаницата около теб и оставиха федерацията на мира, България има толква много млади топ-играчи на световно ниво, колкото не е имала никога!

И една от причините Адриан Андреев да спечели трофей от откритото на Щатите, Мико Кузманов да направи рекорден пробив в световната ранглиста, да имаме момче като №1 в световната ранглиста за юноши, е точно „София Оупън“. Защото някои от тях там играха срещу топ-състезатели и видяха, че не са толкова далеч от нивото им. Други гледаха. И всички придобиха самочувствие, което им помогна да изживеят най-паметната си тенис-година.

Но да се върнем на Григор. Нескопосано е да тренираме на тегов гръб патриотичното си ръкоблудство. Предател, валеше отляво и отдясно. Глупости, Григор ням как да е предател от 4-5 години насам. За него България се свежда до онези 20-30 часа в страната на годината, в които трябва да ое даде на медиите това, което очакват да чуят: как обича родината си, как се радва на българските знамена на турнирите, колко е горд с българския герб на телефона си. Това е по дефолт, останалото е по банкова сметка. И в нея България остана да присъства, откакто даде 450 000 лева за олимпийска подготовка на Гришо, откакто федерацията инвестира в него над 150 000, откакто клубът му Черно море му плащаше първите победи зад граница, откакто прибра 250 000 евро, за да спечели Оупъна.

Имаали тогава, дали. Днес спонсорите са други. Затова първата работа на Григор, след като спечели турнира в Лондон е да сложи часовника на спонсора, за да го снимат как вдига купата с него. След това да изяде един сладолед на спонсора, после да обуе маратонките на спонсора, да се снима как празнува в ресторанта на спонсора и така. Разберете, България я няма в ежедневието на Григор, нито частното, нито професионалното, нито финансовото. А когато нещо го няма в ежедневието ти, ти не можеш да го предадеш.

Но и нямаш право да му се подиграваш. Защото, ако интервюто на Григор беше пръдня, то-извинението му – осиране. Да се извиняваш на българските фенове на английски вече е леко тъпо. За хора, печелещи на гърба на Григор милиони, поне един Малеев, можеше да се намери, да го напише на български.

От извинението на Григор стана ясно, че се ползват феновете за параван, за да направи българчето метан на наистина големите засегати от интервюто му – тези, дето дават парите на частните турнири, т.е. всички баровци. Смърдейки, че няма нужда от „частния“ турнир в София, ти овоняваш цялата система на съществувне на тениса, заставаш срещу частните турнири по света и хората, които дават пари, за да се провеждат те. Не можеш да плюеш едните дубайци от София, а след това да ходиш при другите в Дубай да участваш на турнир и да очакваш да те гледат с добро око? Ако въобще те поканят!

Менторите на Григор усетиха, че хапят ръката, която ги храни и веднага се извиниха. Но защо, използвайки българите? Нали не ви пука за тях? Григор да се извинява на „Дубай Дюти Фри“, на „Флай Емирейтс“, на „Ал Мактум Аеропорт“, на „Мина ал Салам“, на всички други, които пълнят трапезата му. Но да не използва българите! Явно го е гнус от тях, те нямат място на неговата планета.

Затова е хубво дори да махне България след името си. Да играе от името на Монте Карло, на Каймановите острови, на Никол Шерцингер, на когото си иска. Неговата менторка Мануела Малеева може да му обясни как докато комунизмът те храни си българин, а построиш ли капитализма, слагаш Швейцария зад името си.

ПП: Всъщност най-хубаво е Григор да си смени менторите. Докато за него се грижеше агенцията на Федерер, той бе трети в света и боготворен в България. Откакто е при Малееви, е 19-и в света и безразличен на България. Меко казано…


За нас

7DniSport.bg е дело на хората, които докато работеха в едноименния вестник, той бе най-четения спортен всекидневник в България!

Ние си тръгнахме, когато видяхме, че идват гробокопачите!

Сега пак сме тук! С Вас, които искате истинска, а не ведомствена журналистика!

7DniSport.bg е част от 7 DNI MEDIA GROUP


КОНТАКТИ