Ужасяваща новина! Без родни тимове в Лига Европа от 2021 г.

Купата на Лига Европа

С утвърждаването на третия европейски клубен турнир УЕФА на практика сложи бариера пред родните тимове за Лига Европа. Това ще стане от 2021 година, когато ще стартира новата надпревара. В Лига Европа ще има само представители на найсилните 15 европейски първенства. В момента нашата Първа лига е класирана на 28-о място. Така тя ще излъчва един представител в Шампионската лига, а класиралите се от второ до четвърто място ще участват в новия турнир, който е с работно заглавие Лига Европа 2.

Под бляскавите думи около одобряването на Лига Европа 2 всъщност прозира истината, че богатите ще стават все по-богати, а бедните все по-бедни. Просто защото новата надпревара ще бъде найнископоставена откъм престиж. И съответно откъм финансови постъпления за клубовете, участващи в нея, въпреки че паричните ставки тепърва ще бъдат обявени. Така освен Шампионската лига вече и Лига Европа ще стане за отбрани отбори. В тях ще участват най-силните тимове на континента. Форматът на Лига Европа 2 ще бъде копиран от тези в ШЛ и ЛЕ. Но само с това се изчерпват приликите.

Родният шампион ще започва участието си в Шампионската лига от първия квалификационен кръг. При отпадане ще отива както досега в квалификациите за ЛЕ и ще може да спори евентуално за влизане в груповата фаза. В ШЛ непроменен остава регламентът, че и четирите водещи първенства (в момента са Испания, Англия, Германия и Италия) ще останат с по четири гарантирани участника в групите.

Преминаваме към Лига Европа. Броят на отборите в груповата фаза ще бъде намален от 48 на 32. Въвежда се и плейоф между третите отбори от групите в Шампионската лига и вторите от групите в Лига Европа. Победителят ще се класира за фазата на преките елиминации в ЛЕ. А най-важната промяна, касаеща нашите отбори, е, че в Лига Европа ще участват само тимове на страните от 1-о до 15-о място в ранглистата (в момента Първа лига е на 28-о място).

Преминаваме към новия турнир. В цикъла от 2021 до 2024 г. в групите му ще играят 32 отбора – в 8 групи по 4 състава, а мачовете ще са в четвъртък. Обмисля се и въвеждане на нов часови диапазон за някои от мачовете – 16:30 часа (централно европейско време).

Новият турнир ще има четири квалификационни кръга през юли и август. Нашите участници в него ще са класиралите се на второ, трето и четвърто място в първенството. Те ще започнат от втория квалификационен кръг (ако запазим 28-о място в ранглистата). С нас ще се пускат и четвъртите и петите тимове от първенства №13, 14 и 15 (сега Дания, Гърция и Швейцария), както и хърватски, чешки, кипърски, сръбски, шотландски и други тимове. На следващото стъпало ще се включат класиралите се на четвърто място отбори в първенствата от №7 до №12 в ранглистата (в момента такива са тези на Португалия, Украйна, Белгия, Турция, Холандия и Австрия). От плейофите пък ще започват участията си класираните на 7-о място тимове в първите 4 първенства (Испания, Англия, Италия, Германия) и 6-ият от петото (сега Франция).

Победителите в групите ще се класират за осминафинали, а вторите в групата ще играят плейоф със завършилите на трето място в групата си в Лига Европа, за да определят останалите осминафиналисти в UEL2. Оттам схемата е позната – четвъртфинали, полуфинали и финал, като общият брой срещи ще бъде 141 (разпръснати в 15 игрови седмици по примера на Лига Европа).

УЕФА посочва, че след промяната поне 34 от държавите в Европа ще имат отбори в групите на някой от трите турнира. Това е с осем повече спрямо настоящия сезон. Но нали се сещате кои страни къде ще бъдат представени?

Шампионът в новия турнир ще си осигурява място в Лига Европа за следващия сезон.

Предвидено е финалите в трите евротурнира да се състоят в рамките на една седмица – срядата се пада на UEL2, четвъртък е за Лига Европа, а Шампионската лига остава за събота.

„Тема спорт“


За нас

7DniSport.bg е дело на хората, които докато работеха в едноименния вестник, той бе най-четения спортен всекидневник в България!

Ние си тръгнахме, когато видяхме, че идват гробокопачите!

Сега пак сме тук! С Вас, които искате истинска, а не ведомствена журналистика!

7DniSport.bg е част от 7 DNI MEDIA GROUP


КОНТАКТИ