Пловдив е в краката на Ботев и Неделев! „Жълто-черният“ гений с феноменален гол от 50 метра!

1

Ботев е новият властелин на Пловдив след сладка победа с 2:0 над Локомотив на стадиона в парк „Лаута“! Канарите си върнаха за поражението в първия сблъсък този сезон на „Коматево“, когато загубиха с 0:1 след гол на Димитър Илиев в 78-та минута.

Тодор Неделев бе звездата в дербито днес, като асистира от ъглов удар за попадението на Кристиан Димитров в 48-та минута и сам отбеляза второто в 67-та с феноменален изстрел от центъра на терена, с който прехвърли национала Мартин Луков. Двубоят ще се запомни и с претенциите за дузпи на двата отбора, както и със страхотен пропуск на Анте Аралица при резултат 0:0 през първото полувреме.

Старши треньорът на домакините Бруно Акрапович заложи на схема с трима централни защитници – Асен Георгиев, Димитър Везалов и Стивън Езе, и двама халфбекове – Абделхаким Буна и Мустафа Абдулахи. В предни позиции заедно действаха Вилим Посинкович и Анте Аралица, а в средата на терена бяха са капитанът Димитър Илиев, Игор Банович и Парвиз Умарбаев.

За Ботев Стивън Петков отново остана на резервната скамейка и атаката водеше Антонио Вутов. Капитанът Лъчезар Балтанов се завърна в 11-те на мястото  на Васил Шопов. Тодор Неделев и Густаво Афонсо действаха по фланговете.

Лъчезар Балтанов получи на 22-23 метра от вратата в 4-та минута и стреля с десния крак, но Мартин Луков внимаваше и с една ръка изби удара. 80 секунди по-късно Тодор Неделев центрира успоредно на голлинията от фаул и зад втора греда Радослав Терзиев стигна до топката, но не успя да я прати точно към свой съотборник.

В 15-та минута Луков изби остро центриране на Неделев и стартира опасна контраатака за Локомотив, която Абдулахи и Аралица обаче не доразвиха. Минута по-късно на централният нападател на Смърфовете бе вдигната несъществуваща засада при подаване, което го извеждаше сам в наказателното поле.

В 21-та минута централният нападател на домакините направи мощен рейд през центъра, преминавайки през Йордан Минев, Кристиан Димитров и Димитър Пиргов, за да стигне очи в очи с Кайзер и стреля в тялото на вратаря. При отбитата топка Аралица успя да си спечели само корнер, след който носът на Асен Георгиев бе разбит след сблъсък с Радослав Терзиев, но въпреки претенциите на бранителя на „черно-белите“ дузпа не последва.

Голмайсторът на Локо опита интересен изстрел от воле от 40 метра в 25-та минута, но Кайзер спокойно и атрактивно улови с плонж. Минута по-късно Аралица овладя отдясно и пусна за Вилим Посинкович във вратарското поле, а крилото прати в мрежата. Голът обаче бе отменен правилно заради засада при извеждащия пас.

В 32-та минута Бруно Акрапович направи принудителна смяна. Парвиз Умарбаев падна лошо и контузи рамото си, което наложи влизането на Янко Ангелов на неговото място.

В рамките на 36-та минута Тодор Неделев на два пъти се опита да изненада Луков – първо с директен изстрел от пряк свободен удар, а след това пробва и да завърти топката във вратата направо от корнер. И при двата опита вратарят на Локо боксира уверено.

В 43-та минута четирима играчи останаха под топката при центриране на Джонатан Перейра, а Абделхаким Буна не видя топката и тя го удари в ръката. Сигнал за наказателен удар не последва, въпреки претенциите на „жълто-черните“.

Второто полувреме започна по перфектен начин за гостите. Тодор Неделев центрира от ъглов удар, а Кристиан Димитров бе изпуснат от Езе и Везалов и от 4-5 метра с глава преодоля Мартин Луков, който все пак успя да докосне топката на голлинията, но прекалено слабо, за да я спре да влезе в мрежата – 1:0 за Ботев!

„Черно-белите“ не се бавиха с отговора си и веднага тръгнаха в атака. Само 5 минути след попадението на Димитров Джонатан Перейра трябваше да прави решителен шпагат, за да блокира изстрела на Аралица, който получи след пас с пета на Посинкович и бе останал сам пред Кайзер. В ответната атака опасно центриране на десния бек на Канарчетата прелетя пред голлинията без да има кой да го засече.

Бруно Акрапович направи офанзивна смяна, пускайки Бирсент Карагарен на мястото на Асен Георгиев, което промени и схемата на Локо от 3-5-2 на 4-2-3-1. И това можеше да даде мигновен ефект в 63-та минута, когато Карагарен овладя лошо изчистена топка в наказателното поле на Ботев и стреля към близкия ъгъл, но кълбото мина от външната страна на мрежата.

„Жълто-черните“ отговориха с красива акция между Неделев, Вутов и Балтанов, която капитанът завърши с техничен удар по тревата, но топката мина на половин метър встрани от целта.

Секунди по-късно Тодор Неделев показа защо е смятан за най-добрият български футболист в Първа лига. Звездата на Ботев получи точно в средата на централната линия, вдигна глава, направи две крачки напред и с фамозен удар от 50 метра прехвърли Мартин Луков за 2:0 в 67-та минута! Фантастичният гол подлуди Тошко, който съблече фланелката си и я „простря“ пред феновете на Локомотив в трибуна „Спортклуб“.

Бруно Акрапович реагира с пускането на Елитон в игра, а за Ботев на терена се появи Стивън Петков, който зае мястото на върха на атаката.Голмайсторът на Канарите притисна Луков в опита му да изчисти в 73-та минута и вратарят на Локо ритна топката в тялото на нападателя, но за щастие на „черно-белите“ тя излетя в аут, а не в опразнената мрежа.

Карагарен опита да изненада Кайзер в следващата атака с техничен удар от десния фланг, но вратарят на Ботев изби от голлинията. В 78-та минута Димитър Илиев стреля с глава от 10 метра, ала прати топката върху мрежата на вратата. 3 минути по-късно Карагарен не успя да намери добре топката и диагоналният му шут се оказа много неточен. Вилим Посинкович също опита късмета си с техничен изстрел в 85-та минута, насочвайки топката към долния ляв ъгъл на Кайзер. Кълбото обаче премина на сантиметри встрани.

В оставащите минути до края на мача Локомотив опита хаотичен натиск, но защитата на „жълто-черните“ нямаше абсолютни никакви проблеми да се справи.

Победата е втора поредна за Ботев над пряк конкурент за място в първата шестица. През уикенда Канарите разпиляха с 4:1 Берое, а с трите точки днес изместиха заралии от четвъртото място в класирането. Тимът на Николай Киров вече има 32 в актива си, а заралии днес загубиха с 0:1 от Черно море и останаха с 29. Локо Пд пък вече пети пореден мач няма победа и e с 22 точки, на 5 от Моряците, които заемат заветната шеста позиция.

ЛОКОМОТИВ (ПЛОВДИВ) – БОТЕВ (ПЛОВДИВ) 0:2
0:1 
Кристиан Димитров (48)
0:2 Тодор Неделев (67)

ЛОКО ПД: Луков; А. Георгиев, Езе, Везалов; Буна, Банович, Д. Илиев, Абдулахи; Парвизджон Умарбаев, Аралица, Посинкович
Старши треньор: Б. Акрапович

БОТЕВ ПД: Кайзер; Перейра, К. Димитров, Пиргов, Й. Минев; Терзиев; Неделев, Балтанов, Юсеин, Афонсо; Вутов
Старши треньор: Н. Киров

Leave a Reply

Your email address will not be published.


За нас

7DniSport.bg е дело на хората, които докато работеха в едноименния вестник, той бе най-четения спортен всекидневник в България!

Ние си тръгнахме, когато видяхме, че идват гробокопачите!

Сега пак сме тук! С Вас, които искате истинска, а не ведомствена журналистика!

7DniSport.bg е част от 7 DNI MEDIA GROUP


КОНТАКТИ