Нов шанс за българските клубове в Европа! УЕФА създаде трети турнир!

1

На свое редовно заседание, проведено в Дъблин (Ирландия), Изпълнителният комитет на УЕФА утвърди създаването на трети европейски клубен турнир, който ще стартира през 2021 г. Борислав Михайлов и колегите му от ръководното звено на европейския футбол приеха проекта с работно заглавие „Лига Европа 2“, чийто формат ще бъде директно копие на съществуващите Шампионска лига и Лига Европа и ще включва 32 отбора в груповата си фаза. Новото състезание ще бъде арена на общо 141 двубоя, а победителят ще получава директна квота за участие в Лига Европа през следващия сезон. Всички страни, членки на УЕФА, ще имат достъп до трите турнира, като асоциациите ще продължат да притежават настоящите квоти за евроучастници. Мачовете от Лига Европа 2 ще се играят в четвъртък, когато ще се провеждат и срещите от Лига Европа. Вторник и сряда ще продължат да бъдат запазени за двубоите от Шампионската лига.

„Този турнир е пряк резултат от дългогодишния ни диалог с клубовете, провеждан посредством Асоциацията на европейските клубове. Взехме предвид настояването отборите да участват по-регулярно в състезанията под егидата на УЕФА, затова и новата ни стратегия е съобразена с нашето желание за повече качество в различните турнири“, заяви президентът на УЕФА Александър Чеферин.

На заседанието си Изпълкомът на централата взе решение системата за видеонаблюдение – VAR, да бъде въведена ефективно в елиминационната фаза на Шампионската лига още през настоящия сезон. Технологията ще бъде използвана също така и във финала на Лига Европа, във финалите на Лигата на нациите 2018/2019 и на Европейското първенство за младежи през 2019 г.

Ръководителите на европейския футбол определиха и домакините на някои важни международни състезания, както следва: финалите на Лига на нациите 2018/2019 (с участието на четирите победители в Лига А) ще се проведат между 5 и 9 юни в Португалия; Европейското първенство за жени през 2021 г. ще бъде организирано в Англия; домакинството на финалите на Евро 2021 за младежи бе дадено на Унгария и Словения, а финалите на Шампионската лига по футзал през 2019 г. ще се състоят в Казахстан.

Следващото заседание на Изпълнителния комитет на УЕФА е насрочено за сряда, 6 февруари 2019 г., в навечерието на 43-тия редовен конгрес на централата в Рим.


За нас

7DniSport.bg е дело на хората, които докато работеха в едноименния вестник, той бе най-четения спортен всекидневник в България!

Ние си тръгнахме, когато видяхме, че идват гробокопачите!

Сега пак сме тук! С Вас, които искате истинска, а не ведомствена журналистика!

7DniSport.bg е част от 7 DNI MEDIA GROUP


КОНТАКТИ