Марина Кискинова свали всички кегли на първата си боулинг тренировка (Снимки)

7 Dni Sport29.11.2018
trenirovka bowling_3

Водещата на СПОРТ ТОТО, Марина Кискинова за първи път посети залата за боулинг. Нейната първа тренировка беше в присъствието на най-успешната ни състезателка в този спорт – Марина Стефанова, която е шесткратен носител на купа „България“. Крехката водеща получи напътствия от шампионката за правилен захват и хвърляне на топката. Въпреки това при първите три хвърляния водещата не уцели нито една кегла. Марина Кискинова обаче не се отказа и веднага след това направи „спеър“ – термин в боулинга, с който се отбелязва свалянето на топките с две последователни хвърляния. Усмихнатата водеща остана очарована от този спорт, въпреки първоначалния страх от тежестта на топките. Веднага след тренировката тя организира следващото си посещение на боулинг залата, този път с приятели.

Спортната среща на Марина срещу Марина е част от мащабната кампания на Български спортен тотализатор „Предизвикай себе си! Заедно за българския спорт“, чиято цел е да доближи максимално хората до различните спортове и да им даде възможност да направят избор, кой е интересен за тях.

Идеята на социално ангажираната инициатива е да помогне на българите да открият активния начин на живот и да изберат онзи спорт, който ще ги накара да се чувстват най-добре. По време на кампанията водещите на СПОРТ ТОТО – Део и Марина посещават различни спортни федерации и клубове, където с помощта на професионални треньори и състезатели разкриват тънкостите на възможно най-много спортове.

Ето и какво разказаха Марина Стефанова и Марина Кискинова по време на първата тренировка по боулинг на водещата:

Как се представи Марина Кискинова на тренировката днес?

Марина се представи като много прилежна ученичка. Изпълняваше всичко, което й казах.

Какви качества са важни , за да бъде един играч добър в боулинга?

Задължително е да бъде безкрайно дисциплиниран, да преследва целите си и да бъде концентриран в играта.

Много хора възприемат боулинга като начин на забавление, но не и спорт – какво би им казала?

Бих им казала, че ние сме спортисти, атлети и за да бъдеш добър в нашия спорт, задължително трябва да ходиш на фитнес и да поддържаш изключително добра физическа форма.

Какви качества развива боулингът?

Концентрация и дисциплина. Mожеш постоянно да учиш неща за нашия спорт.

Ти си шампион на България по боулинг – как се запали по тази игра?

Запалих се абсолютно случайно, моя приятелка ме покани да помогнем на току-що създадения клуб по боулинг, към НСА, да попълним бройката. Тогава играеха двама мъже и две жени – това беше отборът. Аз само си скъсих маникюра, те ми показаха как трябва да държа топката и стартирах кариерата си със страйк!

Как протичат тренировките по боулинг?

Първо идвам в залата и задължително разгрявам, така избягвам всякакви контузии. След това имам определени упражнения, зададени от моя треньор, с когото се подготвям за спеър системата, за релийз, за суинг, които са по 1-2 игри за всяко упражнение.

За каква възраст са подходящи тренировките по боулинг?

Подходящата възраст за децата е от около 6 до 8 годишна. Хубавото на нашия спорт е, че е много дълголетен. Имаме примери в Америка, където играчи на 100 и на 106 години все още са в лигите.

Скъп спорт ли е боулингът? Каква екипировка трябва да има всеки играч?

Не е от най-скъпите спортове, но въпреки това има инвестиции в него. Това са най-вече обувките, които трябва да са лични и да се закупят. Поетапно вече се купуват топките, които също са индивидуални и се разпробиват по ръката на играча. Това са първоначалните инвестиции в спорта ни.

С коя своя титла най-много се гордееш?

Аз винаги съм казвала, че купа „България“ е титлата, която аз винаги гоня. Неслучайно съм шесткратна носителка. Това означава, че 12 месеца подред съм била най-добрата жена по боулинг в България.

Какво ти предстои?

Готвя се за Световното първенство за жени догодина, което отново ще бъде в Лас Вегас. Америка се очертава като меката на боулинга.

„Предизвикай себе си“ е кампанията на Спортния тотализатор, за популяризиране на българския спорт – кое е най-важното, което хората трябва да знаят за боулинга?

Това е изключително забавен и приятен спорт. Той развива и на физическо и на умствено ниво. В този ред на мисли е подходящ за всички възрасти.

Марина Кискинова:

Практикувала ли си боулинг и преди?

Не, никога. Днес за първи път се докоснах до боулинга и много ми хареса. Изобщо не съм очаквала, че ще ми се получи, така че определено от днес нататък ще ходя на боулинг.

Значи можем да кажем, че днес ти предизвика себе си и то успешно?

Абсолютно! Много, много съм благодарна на тази кампания „Предизвикай себе си“, защото винаги съм искала да опитам много спортове. Боулингът е един от тях. Днес ми се случи и изключително много ми хареса! Много съм щастлива!

Кое те затрудни повече днес – тежестта на топките или точността, която е необходима?

И двете – в началото се стресирах от тежестта на топката. Мисля, че беше 6-7 килограма, което ми се стори много. Обаче след второто-третото хвърляне ми беше доста по-спокойно. Колкото до точността – също беше доста сложно, но от третия път успях да уцеля.

Усещането ти за сигурност не беше ли подсилено от това, че до теб беше абсолютен шампион?

Не само усещането за сигурност, бих казала и самочувствието. Дълго ще разказвам за срещата с моята адашка Марина. Наистина, преживяването беше прекрасно, а от нея научих доста неща.

Какво е за теб кампанията „Предизвикай себе си“?

Според мен е една прекрасна инициатива на Български Спортен тотализатор, от която всеки може да научи повече за българския спорт. Например аз винаги съм се притеснявала да вляза в боулинг залата, а днес ми се случи и ми хареса.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


За нас

7DniSport.bg е дело на хората, които докато работеха в едноименния вестник, той бе най-четения спортен всекидневник в България!

Ние си тръгнахме, когато видяхме, че идват гробокопачите!

Сега пак сме тук! С Вас, които искате истинска, а не ведомствена журналистика!

7DniSport.bg е част от 7 DNI MEDIA GROUP


КОНТАКТИ