Станимира Петрова отсече: Чувствам се огарбена

960-600-stanimira-petrova

Станимира Петрова беше една от фаворитките за световната титла на шампионата в Ню Делхи. Българката отпадна след шокиращо съдийско отсъждане с 2:3 гласа в осминафинала срещу индийката Соня. Веднага след мача бившата световна и двукратна европейска шампионка даде интервю, в което използва думата „корупция“ по отношение на съдиите. В резултат на това шефовете на Международната федерация отнеха акредитацията на Петрова. Нейният случай ще бъде обсъждан скоро. Специално за „България Днес“ винаги усмихнатата боксьорка разказа какво точно се е случило в Индия.

– Станимира, разочарована ли сте от случилото се на световното първенство?
– Искаше ми се да направя нещо повече на световното. Но не стана. Поне този път.

– Успокоихте ли се след събитията в Ню Делхи?
– Поуспокоих се, но не изцяло. Чувствам се много разочарована и ограбена. Само негативни усещания има в мен. Тъжно ми е за всичко.

– Винаги сте била мъжко момиче, но имаше ли и сълзи на разочарование след мача с индийката?
– Имаше сълзи, но не заради загубата. Зададох си въпрос дали изобщо е възможно да сбъдна най-голямата мечта – олимпийската титла? Не съм сигурна дали това може да се случи на едно момиче от България. Дано нещата се променят. Бях ядосана. Обвиних международната федерация и съдии. Не съм права толкова директно да обвинявам. Нямам доказателства за корупция. Бях бясна и затова изговорих онези неща. Не съм съгласна с резултата. Победих я по всички боксови параграфи.

– Минава ли ви отново на лента всичко, което се случи след обявяване на резултата?
– Бях подготвена за прецакването. При излизането на жребия знаех, че нещо се подготвя. В едни категории имаше поставяне на състезателките според ранглистата. В две от петте олимпийски категории нямаше поставени. Аз съм втора в ранглистата и трябваше да съм в долната част от схемата. Индийката е трета. По правилата трябваше да се срещнем чак на полуфинала. Но на този етап срещите се гледат от всички и е много по-трудно да се извършва манипулация на съдии или да се помага на състезатели. На спарингите видях, че като бокс нямам проблеми с индийката. Нашата стратегия беше като срещу домакин. Далеч съм от мисълта, че мога да направя нокаут. Явно това е единственият начин да се спечели срещу домакин. Излязох с идеята да не получавам удари. Имаше един в първия рунд, а в момента се върти само тази снимка. На всички медии им беше готино да напишат как дебютантка е спряла световната шампионка. Описано е как тя е републиканска шампионка в Индия, първа на турнир в Сърбия и трета в Турция. Аз съм европейска шампионка, а тя е индийска шампионка и трета в ранглистата. Четвърта се оказва рускинята, която победих на европейското. Откъде е събрала тези точки? Мелис Йонузова е първа в ранглистата. За нея нямаше поставяне. Севда Асенова е трета. От шестте състезателки всички сме в Топ 8, а само Стойка Петрова беше поставена. Нещата са толкова много. Ако се поръчка още по-навътре, ще изскочат и други работи. Колкото повече дълбая, толкова по-тежко ми става. Всичко тръгна от визите. Не искаха да ни ги дават в началото.

– Обвинихте съдиите в корупция. Думите ви импулсивни ли бяха?
– Искам публично да се извиня. Това е заради моя английски, който не е добър. Тези думи ми дойдоха на езика. Няма как да обвиня някой с толкова сериозна дума. В същото време не съм съгласна и с решението на съдиите. Животът продължава. Аз съм със самочувствие, че съм победителят. Не могат да ме сразят. Ако се наложи, ще намеря моя път в живота извън бокса.

– Очаквате ли наказание, което може да ви извади от олимпиадата?
– Вече прочетох статии как ме наказват за една година. Нямам подобна информация. Ще изчакам да видя какво ще решат. Веднъж ми отнеха правото за медал. Ако ме накажат отново, тогава се чудя дали изобщо има смисъл да се занимавам и да се трудя.

– Усетихте ли как се опитват да откраднат олимпийската мечта?
– Всичко е свързано. Сега ми отнеха правото да спечеля медал. Той щеше да донесе точки за ранглистата и да даде привилегии за олимпийските квалификации. Още отсега започна всичко.

– Каква беше реакцията на останалите участници на световното след скандалното съдийско решение?
– Не спечелих медал, не чухме химна, посрещането не беше празнично, защото няма успех. Без да взема титла обаче, станах най-известната спортистка в бокса. Над 15 треньори и още повече състезатели дойдоха да се снимат с мен. Казаха как аз съм шампионката и не могат да повярват какво е това. Хората нямат думи. Всички знаем какво се случи, но нямаше какво да направим. Благодарна съм за моралната подкрепа.

– Как точно ви отнеха акредитацията и какво се случи с вашия треньор Петър Лесов, който също беше наказан?
– Взеха акредитацията на Петър Лесов. Моята, чисто физически, си стои още в мен. В хотела получихме официални писма от АИБА. От тях става ясно, че ни отнемат акредитациите и нямаме право да ходим в състезателната зала. Колкото до Лесов, прочетох как е хвърлил шише на ринга. Дори звъняха от България. А той хвърли бутилката по една стена. Не е било на ринга, нито срещу официални лица, нито срещу публика. Виждала съм какви ли не реакции на треньори. Нормално е наставникът да бъде ядосан, когато вижда как трудът на неговия състезател е откраднат. Няма казана обида, още повече че Лесов не знае английски. Ако не бях използвала думата корупция, нямаше да ни подхванат. Няма нищо по-различно от поведението на останалите.

– След това, което се случи, имате ли желание отново да сложите ръкавиците?
– Треньорът каза, че е по-добре да не слагам ръкавици до края на годината. Мога да правя кросове. Вероятно ще отида в залата по таекуондо при моите приятели, където да направя някоя и друга тренировка. Да поддържам тялото в някаква кондиция, но като цяло сега следват празници и почивка.


За нас

7DniSport.bg е дело на хората, които докато работеха в едноименния вестник, той бе най-четения спортен всекидневник в България!

Ние си тръгнахме, когато видяхме, че идват гробокопачите!

Сега пак сме тук! С Вас, които искате истинска, а не ведомствена журналистика!

7DniSport.bg е част от 7 DNI MEDIA GROUP


КОНТАКТИ