Легенда! Петър Стойчев спечели историческото ледено плуване в Антарктида, би собствения си рекорд!

1

Българският плувец Петър Стойчев сбъдна мечтата си по шампионски начин. Той вече е не само сред малцината в света, състезавали се на всички континенти, българинът спечели първото в историята състезание в ледените води на Антарктида. Плуването бе изкючително добро предвид тежките условия. Стойчев изплува класическата дистанция от 1000 метра за 11:08:38 минути. Това е и неофициално най-добро време на 1000 метра в ледени води, като официалният световен рекорд принадлежи именно на българина, като бе поставен на второто световто първенство по плуване в ледени води. На второ място на Антарктида финишира най-бързата жена в ледени води Виктория Мори (Аржентина) – 12:09:31 минути. Трети на 30 секунди зад Мори е Диего Лопес от Испания. 15 плувци от 9 държави участваха в плуването на Антарктида. Температурата на въздуха бе минус 2 градуса, а на солената океанска вода – минус 0,8 градуса.

Това беше последният континент, на който Стойчев не бе плувал. Той сбъдна първата част от мечтата си по време на тестовото плуване, а сега я завърши запомнящото се в официално състезание. И то като победител. През март 2019 г., само 4 месеца след уникалното плуване на Южния полюс Стойчев ще се състезава и на Северния полюс в мразовитите води край Мурманск, където ще е третото световно първенство в ледени води.

Имаше голяма опасност отговорните фактори да не разрешат историческото състезание на Антарктида да се проведе. В началото на експедицията избраното за състезанието място се оказа много опасно, а океанската вода се бе превърнала в така наречената „ледена супа“ заради разпадащ се айсберг – поради този факт множество парчета лед плуваха във водата. Към края на експедицията офицерът по сигуността и капитанът на кораба избраха подходящо място за плуването и дадоха разрешение надпреварата да се проведе. Това се случи бизо до остров Тринити в залива Микелсон Харбър.

„Много съм щастлив и доволен от себе си. Имаше леко напражение в последните дни заради постоянното отлагане на старта, но ето, че вече всичко е в историята и българин е шампион на Антарктида в първото състезание. Изобщо не мислех за друго, освен да победя и вдигнах темпото от самото начало. Не исках да рискувам и да оставя нещата се решат в последния момент. Казах си, че трябва да бъда силен и бърз от първата секунда. Накрая направих и малко шоу. Когато видях, че съм напред с разлика, реших последните метри да ги изплувам и да финиширам на бътерфлай за радост на хората на кораба. Преди да вляза във водата температурата на тялото ми беше 37.3 градуса. Като стъпих на лодката след плуването веднага я измериха и термометърът показа 30.8 градуса телесна температура. Пулсът преди старта бе 92 удара в минута, а след това в еуфорията забравих да го измеря. Но бързо се възстанових и сега се чувствам прекрасно. Това е една от най-големите ми победи в цялата кариера. Само на Антарктида не бях плувал, а сега вече съм първия победител в маратонско плуване на Седмия континент“, заяви Петър Стойчев.

На кораба има има общо около 150 души – тръгнали с различни цели, амбиции и мечти към Антарктида. Голямото шоу за всички обаче бе именно леденото плуване, спечелено от Петър Стойчев.

„Предстои тежко пътуване за връщане към сушата. Тръгваме към така наречения най-южен град на света – Ушуая (Аржентина). Капитанът ни предупреди, че в района на протока Дрейк има силно вълнение и времето е много лошо. Живи и здрави, след три дни трябва да сме на аржентинска земя и всичко да приключи”, добави Петър Стойчев.

42-годишният българин е носител на рекордните 11 титли в плувния маратон. Той е и единственият българин, приет в плувната зала на славата. Вече не е активен състезател, но откри нови предизвикателства пред себе си с плуванията в ледени води. Преди да отплава от Аржентина към Антарктида той призна пред „24 часа“, че не е имал време и възможност за специална подготовка, тъй като основен приоритет вече е семейството му. В последните три месеца преди експедицията Стойчев се „подготвял“, като вземал само студен душ. Сега няма търпение да си припомни удоволствието от топлата вода и семейната топлина, преди през март 2019 да се отправи на поредната си ледена мисия на Северния полюс.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


За нас

7DniSport.bg е дело на хората, които докато работеха в едноименния вестник, той бе най-четения спортен всекидневник в България!

Ние си тръгнахме, когато видяхме, че идват гробокопачите!

Сега пак сме тук! С Вас, които искате истинска, а не ведомствена журналистика!

7DniSport.bg е част от 7 DNI MEDIA GROUP


КОНТАКТИ