Финално равенство не изтри мечтата на България за Евро 2020! Лъвовете приключиха Лигата с гордо вдигнати глави у дома (СНИМКИ)

България Словения Лига на Нацийте 23

Националният отбор на България завършва на второ място в своята група 3 на Лига С в Лигата на нациите в първото й издание. Лъвовете завършиха наравно 1:1 със  Словения пред малкото публика на стадион „Васил Левски“ в студената ноемврийска вечер. Резервата Галин Иванов откри в 68-та минута, само 4 минути след появяването си в игра, но в 74-та Зайц изравни.

Момчетата на Петър Хубчев изиграха силен мач, в който създадоха достатъчно положения, но не успяха да реализират и да победят с повече от един гол разлика от Норвегия, което щеше да ги прати на първото място в групата, да ги изкачи в Лига B на турнира и да ги прати на баражите за класиране на Евро 2020. Скандинавците спечели с 2:0 като гости Кипър.

Националите доминираха през първото полувреме – владееха повече топката, имаха териториално предимство, създадоха повече интересни атаки, но чистите положения пред вратата на Словения липсваха. Най-добрият шанс се откри пред Станислав Костов, който в 15-та минута засече с едно докосване остро подаване по тревата на Антон Недялков. Голмайсторът на Първа лига обаче прати от външната страна на мрежата. Той стреля веднъж и от границата на наказателното поле, но прати над гредата.

Иначе вратарят Вид Белец се справи и с удари на Страхил Попов и Ивелин Попов от средна дистанция, но и двамата насочиха топката в центъра на вратата, което улесни стража на гостите. Те от своя страна се отчетоха със само едно положение, при което Вербич не успя да засече точно далеч от вратата. Пробив на Йосип Иличич пък бе спрян с перфектен шпагат от Васил Божиков 5 минути преди края на полувремето.

Втората част започна с две намеси на Георги Петков. Той първо пресече с крак центриране към първа греда, а при последвалия ъглов удар боксира над куп от играчи. В 50-та минута Ивелин Попов бе оставен непокрит на дузпата и стреля силно с глава, но в обсега на Белец. 5 минути по-късно Страхил Попов показа скорост, за да изпревари Безяк при пас през центъра, който хвана в крачка Бодуров и Божиков. В 62-та минута Иличич направи най-големият пропуск за Словения в мача. Звездата на Аталанта се оказа на правилното място на 15 метра от вратата и овладя лошо изчистена топката, но изстрелът му я прати  високо над гредата на Петков.

В 59-та минута Радослав Василев смени Станислав Костов, а в 64-та Галин Иванов влезе на мястото на Николай Димитров и това се оказа страхотен ход на Хубчев. В 68-та минута Васил Божиков опъна страхотен 60 метров пас по диагонала за Страхил Попов, който с едно докосване прати пред вратарското поле, а там капитанът на Славия с плонж отклони в мрежата за 1:0.

Нашите се отвориха в търсене на второ попадение, но вместо това пуснаха гол от нищото. Десният фланг на защитата ни бе празен, футболист в синьо овладя много неточно центриране и върна топката в наказателното поле, където Зайц с мощен удар не остави шанс на Георги Петков само 6 минути, след като бяхме повели в резултата.

До края на мача трикольорите натиснаха и стигнаха до няколко ситуации, при които топката прелиташе пред голлинията, но нямаше кой да я засече в мрежата. В 89-та минута Симеон Славчев стреля от 10 метра по тревата, но Белец успя да се справи, което бе първото от поредицата три страхотни спасявания в рамките на следващите 60 секунди. Първо Белец пресече пас пред крака на Ради Василев, а после реагира светкавично и затвори ъгъла за изстрел на Ивелин Попов. Светкавичната контраатака изведе Безяк сам срещу Георги Петков, но ветеранът на вратата на България запази хладнокръвие и парира удара.

България завършва групата с 11 точки от 6 мача – 3 победи, 2 равенства и 1 загуба. Норвегия спечели потока с актив от 13 т. и ще участва в плейофите за класиране на Евро 2020 през Лигата на нациите. Лъвовете също имат шансове за това, въпреки че останаха на второ място. Дали ще се случи зависи изцяло от това колко от отборите, които си осигурят място на предстоящият след 2 години континентален форум ще го направят и през Лигата на нациите, и през редовните квалификации.

България може да гледа с оптимизъм към тях, защото цялостното представяне на отбора ни в Лигата бе повече от добро. Започнахме с подчертано дефанзивен стил, който в последните два мача обаче прерасна в по-атакуващ и приятен. Постепенно Петър Хубчев върна и увереността на играчите, много от които идваха психологически обременени за лагерите на националния отбор. Предпоставките за добро представяне в квалификациите за Евро 2020 са налице, остава само теорията да бъде изпълнена и на практика.

БЪЛГАРИЯ – СЛОВЕНИЯ 1:1
1:0 Г. Иванов 68′
1:1 Зайц 74′

БЪЛГАРИЯ: Георги Петков, Страхил Попов, Николай Бодуров, Васил Божиков, Антон Недялков, Георги Костадинов, Симеон Славчев, Николай Димитров (64 Г. Иванов), Станислав Костов (59 Р. Василев), Ивелин Попов, Спас Делев

СЛОВЕНИЯ: Белец, Скубич, Ротман, Андрас Струна, Дервишевич (57 Бийол), Зайц, Иличич, Безяк, Блажич, Вербич, Мевля


За нас

7DniSport.bg е дело на хората, които докато работеха в едноименния вестник, той бе най-четения спортен всекидневник в България!

Ние си тръгнахме, когато видяхме, че идват гробокопачите!

Сега пак сме тук! С Вас, които искате истинска, а не ведомствена журналистика!

7DniSport.bg е част от 7 DNI MEDIA GROUP


КОНТАКТИ