Само в 7DniSport.bg

Красен Кралев обяви уникална новина за спорта ни и София! Против е само…Фандъкова

7 Dni Sport07.11.20180
Бойко Борисов Красен Кралев

Шансовете на София да стане домакин на Зимни младежки олимпийски игри през 2024 г. са огромни, тъй като България има много силно лоби в Международния олимпийски комитет. За това трябва да се промени планът за управление на природен парк „Витоша“, за да може да се модернизира ски инфраструктурата.
Това обясни министърът на спорта Красен Кралев.

Миналата седмица стана ясно, че той е внесъл писмо в Министерството на околната среда и водите, с което сезира ведомството, че са нужни изменения на плана. Предложените промени, разработени от работна група, назначена от Кралев, предвиждат да се позволи строителство на ски съоръжения на почти цялата територия на парка с изключение на двата резервата.

Във вторник министърът каза, че окачва скоро и „категорична подкрепа“ от Столичния общински въпрос за промяна на плана за управление, „за да може проблемите на Витоша да бъдат решени“.

Въпросът за такава подкрепа беше повдигнат от общинския съветник от ВМРО Карлос Контрера. Той подготви доклад, с който предлага общинският съвет да задължи кмета Йорданка Фандъкова да внесе предложение в МОСВ за промените на плана за управление на „Витоша“, разработени от работната група, назначена от Кралев.

Докладът все още не се разглежда от общинските комисии, а кметът обясни преди седмица, че измененията, позволяващи ски строежи, са задействани от спортния министър.

„Всички софиянци искат Витоша да е удобна за зимен спорт. Имаме пълна подкрепа от гражданите на София, на всички българи. Не вярвам някой да е против“, смята Кралев въпреки негативните коментари на томабелевци в социалните мрежи, че с либерализирането на забраните за строителство на Витоша ще се построят нови писти и лифтове и това ще унищожи природата.

„Абсурд са приказките, че ще се допусне строителство извън писти и ски съоръжения“, коментира Кралев, но не отрече, че може да бъде позволено разширяване на съществуващите в момента ски центрове. Нещо, срещу което се обяви кметът Фандъкова.

Спортният министър каза още, че държавата няма намерение да влага средства в съоръженията за ски на Витоша. Това бил ангажимент на компанията, която ги притежава – „Витоша ски“. От бюджета щели да се осигурят пари за изграждането на шанца за ски скокове в курорта Боровец, където трябвало да са трасетата за ски бягане, биатлон и скокове. На Витоша щели да са стартовете в алпийските ски, а състезанията на закрито да се правят в Зимния дворец и „Арена Армеец“ в София.

„Ще трябват заледяващи съоръжения за кънки бяганията. Те могат да се направят на стадиона“, каза Кралев.


За нас

7DniSport.bg е дело на хората, които докато работеха в едноименния вестник, той бе най-четения спортен всекидневник в България!

Ние си тръгнахме, когато видяхме, че идват гробокопачите!

Сега пак сме тук! С Вас, които искате истинска, а не ведомствена журналистика!

7DniSport.bg е част от 7 DNI MEDIA GROUP


КОНТАКТИ