Стоичков представи своята автобиография и отсече: Трудно написах редовете за „голямото предателство“

7 Dni Sport05.11.2018
Христо Стоичков - юбилей 2

Легендата на българския футбол – Христо Стоичков официално представи своята автобиография. Кавалерът на „Златната топка“ обясни, че в книгата си е бил изцяло себе си, като не е спестил нищо около цялата история на своето футболно приключение.

Камата допълни, че тази творба е за младото поколение, което трябва да се научи никога да не се отказва от своите цели. Христо призна, че най-трудните редове в гореспоменатото книжно издание са били написани относно голямото предателство на неговия доскорошен приятел – Любослав Пенев.

Изненадата на това събитие бе присъствието на испанския съдия Оризар Аспитат, който през сезон 1990/91 бе настъпен от Камата в едно от най-паметните съперничества между Барселона и Реал (Мадрид).

Представянето на биографията бе уважено от редица журналисти и бивши съотборници на Ицо.

„Искам да благодаря на всички, които последните две години работиха за тази книга. Благодаря на Владо Памуков, че намери сили да изпише тази книга. В нея исках да обясня всичко това, което се изказва в годините – къде истина, къде не, защото исках веднъж за винаги да се спрат спекулациите. Вътре сме направили нещата така, както аз съм ги видял и почувствал. Всичко е едно към едно. Не съм спестил на никому нищо. Не се връщам назад!“.

„Правил съм и грешки, за които обяснявам и се извинявам вътре в книгата. Тази биография ще се прочете лесно. Нека се види как аз съм живял, откъде съм тръгнал и къде съм стигнал. Във футбола сам човек нищо не може да направи, затова моите колеги са там, треньори, семейство, публиката… Без тях нямаше шанс да постигнем взаимните успехи. Вървях от стадион „Марица“ до нас и съм плакал, но силата е сила, преодолях и продължих напред. На 20 години пак искаха да ме изхвърлят от футбола и пак не успяха. 1990 година стана инцидента със съдията – пак бях наказан, но си направих изводи – „Уважавай този срещу теб, ако искаш да бъдеш уважаван“.

„Никога не съм делял в моя живот кой е от Левски, ЦСКА или т.н. Ние сме част от този спорт. Нека това се разбере един път завинаги“. Първи Наско Сираков ми подаде ръка в националния отбор на Българя. Не съм спестил и хубавите и критичните моменти в книгата. Аз не мога да бъда с маска. Ако се променя на 52 години, значи нищо не съм постигнал. Когато върша работа си я върша, когато си правя кефа, го правя!“.

„Направихме този продукт и за младото поколение. Да я прочетат и да видят, че всичко което съм направил е било с цел да постигна тези резултати. „Златната топка“ не е моя, тя е на цяла България, пак повтарям“.

„Най-трудно ми беше да напиша редовете за „голямото предателство“. Трябваше да го напиша. Най-лошото е, когато те предаде приятел. Прощавал съм много пъти, но сега просто нямаше как. Най-хубавият ми миг е първата КЕШ с Барселона. 1994-а е годината, когато станах четвъртият футболист в историята, който печели „Златната обувка“ и „Златната топка“ в един сезон. Най-хубаво е сутрин като стана и нещо да ме боли, защото иначе не съм вършил никаква работа“.

„Никога няма да чуете лоша дума от мен за Ван Бастен. Той ми е показал правия път как да играя. Доволен съм, че имам и една „Златна топка“, завърши Стоичков.

ЕКСКЛУЗИВНИ СНИМКИ ОТ СЪБИТИЕТО МОЖЕ ДА ВИДИТЕ ТУК:

Футболният елит и трима президенти на България на крака при Стоичков

Leave a Reply

Your email address will not be published.


За нас

7DniSport.bg е дело на хората, които докато работеха в едноименния вестник, той бе най-четения спортен всекидневник в България!

Ние си тръгнахме, когато видяхме, че идват гробокопачите!

Сега пак сме тук! С Вас, които искате истинска, а не ведомствена журналистика!

7DniSport.bg е част от 7 DNI MEDIA GROUP


КОНТАКТИ