Мнацканян стигна полуфиналите в дебюта си за България

1

Айк Мнацканян стигна до полуфиналите на световното първенство по борба в Будапеща, след като спечели първите си три схватки на турнира в класически стил. Николай Вичев запази шансове за репешажите, а Недялко Петров и Даниел Александров приключиха рано участието си в състезанията в унгарската столица. Мнацканян направи дебюта си с националното трико по най-добрия начин, след като преодоля мароканеца Азиз Буалем с 9:0 и техническо превъзходство.

В последствие той се изправи срещу възпитаника на Стоян Добрев – Александър Максимович от Сърбия, който има четири медала от европейски първенства. Мнацканян поведе с 5:0 през първата част и спечели мача, след като сърбинът върна само три точки до края.

Мнацканян започна следобедната сесия в категория до 72 килограма срещу Хуцзюн Чжан и се справи с лекота с китаеца, който поведе с две точки, но беше хванат в серия от три пренасяния за 7:2. Двамата си размениха по още две точки до края и по този начин Мнацканян стигна до полуфиналите, насрочени за по-късно днес. Негов съперник ще бъде световният шампион от 2016-а година и европейски от 2017-а – Балинт Корпаси. Николай Вичев загуби с 1:9 срещу Ленур Темиров на старта в категория до 63 килограма, а след тази схватка украинецът обърна Урматбек Аматов от Киргизстан от 0:5 до 8:5 и продължи участието си на турнира.

По-късно днес Темиров ще се бори на полуфинал срещу Елмурат Тасмурадов, който има бронзов медал от Рио и два от световни първенства. Даниел Александров започна турнира при 82-килограмовите с финал – схватка срещу европейския шампион от Дортмунд 2011 и двукратен световен вицешампион Рафик Хюсеинов.

Българинът започна силно и поведе още в първата половина на схватката с 3:0, но Хюсеинов получи две възможности да атакува във втората част и се възползва за крайното 4:3, до което се стигна и със съдийско решение. В последствие Хюсеинов загуби с 0:3 срещу световния шампион от 2011-а година и бронзов медалист от Рио – Саид Абдевали от Иран.

По този начин Александров пропуска и репешажите. Недялко Петров срещна много силен съперник на старта при най-леките – Васил Топоев. Руснакът се наложи с техническо превъзходство, без да загуби точки срещу българина. На осминафиналите пък Топоев загуби в последните секунди много оспорван мач срещу грузинеца Нугзари Цурцумия, завършил 9:11, с което Петров загуби шансове за репешажи.


За нас

7DniSport.bg е дело на хората, които докато работеха в едноименния вестник, той бе най-четения спортен всекидневник в България!

Ние си тръгнахме, когато видяхме, че идват гробокопачите!

Сега пак сме тук! С Вас, които искате истинска, а не ведомствена журналистика!

7DniSport.bg е част от 7 DNI MEDIA GROUP


КОНТАКТИ