Дежавю за ЦСКА! Почти всичко от миналия сезон се повтаря с изключение на някои важни детайли

Цска Славия (26)

ЦСКА  се завърна на върха в Първа лига, след като победи  Черно море(3:1), а Левски загуби (0:1) от Локо (Пловдив). Интересен е паралелът с миналата година по това време, тъй като сходствата са много. И тогава, и сега „Армейците“ заемаха първото място след 8-ия кръг, а балансът им бе 6 победи, 1 равенство и 1 загуба. Дори и поражението е от един и същи отбор – Лудогорец, и пак с 0:1.

Друга прилика е, че и преди година ЦСКА имаше изявен голмайстор, който  първите 8 кръга бе вкарал 8 гола! Сега това е Мауридес, който обаче в първенството е „по-тих“ – с 5 попадения, но пък добави още 4 в Лига Европа. В момента „червените“ не са толкова зависими от своя реализатор, което е позитивен знак.

Освен прилики обаче има и немалко разлики между двата сезона. Преди година ЦСКА бе с голова разлика 24:6 след 8-ия кръг, която е по-убедителна от настоящата 16:3. „Армейците“ бяха вкарали по 6 пъти на Ботев (Пд) (6:2) и Витоша (6:1), добавиха 4 на Локо (Пд) и по 3 на Верея и Берое. През този сезон под ръководството на Нестор Ел Маестро победите на „червените“ не са толкова изразителни. Обяснение може да се потърси във философията на новия треньор: „По-добре пет пъти по 1:0, отколкото веднъж с 5:0“.

Прави впечатление, че ЦСКА е допуснал два пъти по-малко попадения сега, а и едното от трите инкасирани бе куриозният автогол на Черниаускас срещу Черно море. Тук е мястото да се отчете подобрението в играта в дефанзивен план и особено в центъра благодарение на добрата форма на Чорбаджийски и Бодуров.

За разлика от миналия сезон обаче сега ЦСКА  не може да направи дълга серия от победи – стигна само до 4 на старта на шампионата, но от тогава редува добри изяви на свой терен с разочароващи като гост (на Лудогорец и Ботев (Пд). „Армейците“ също така нямат така изявен контрол върху срещите. Сега жертват част от притежанието на топката за сметка на по-директен подход с дълги извеждащи подавания. Именно това минимализира грешките в дефанзивен план, тъй като разиграванията в средата на терена са значително по-малко, а оттам и пресечените подавания в невралгични зони намаляха.

Въпрос на време е да се види дали тактическите промени ще дадат желания резултат.

Факт е, че ЦСКА  върви огледално с миналия сезон. „Армейците“ все още оставят противоречиви впечатления с играта си. Но стилът им, макар и променен, отново е ясно изразен, като този път е подчинен на търсене на баланс и стабилност.

 

„Тема спорт“


За нас

7DniSport.bg е дело на хората, които докато работеха в едноименния вестник, той бе най-четения спортен всекидневник в България!

Ние си тръгнахме, когато видяхме, че идват гробокопачите!

Сега пак сме тук! С Вас, които искате истинска, а не ведомствена журналистика!

7DniSport.bg е част от 7 DNI MEDIA GROUP


КОНТАКТИ