Легендата Златанов нахока националите за лошия начален удар, но след ги видя в Топ 6 на световното

7 Dni Sport06.09.2018
димитър златанов, николай желязков

Голямата легенда на българския волейбол Димитър Златанов посочи като напълно реалистично националният ни отбор да се класира за финалната фаза в Торино на световното първенство. Шампионатът на планетата стартира тази неделя, като от 20:30 часа лъвовете на Пламен Константинов приемат във Варна Финландия в откриващ двубой от група D.

„Топ 6 е постижима цел за нашия тим. Като имаме предвид разпределението на групите, някои отбори от по-големите предварително могат да се сблъскат помежду си и някой да отпадне, така че можем да се промъкнем между капките. С оглед развитието на волейбола в бъдеще представянето ни е важно. Първо е важно да се запази заеманата позиция според световната ранглиста и да не отиваме по-назад. Второ – да не изгубим популярността на волейбола сред младите. Трето – да имаме достъп до световните водещи сили, да можем да съпоставим развитието на нашия волейбол и да може да напредваме в обучението на младите за новите тенденции, които се налагат в световния волейбол“, заяви пред Volleycomment.bg Златанов.

Единственият българин, който е член на Залата на волейболната слава в САЩ, допълни, че му прави неприятно впечатление лошият начален удар, който момчетата на Константинов изпълняват. „Изоставаме от водещите сили при изпълнението на начален удар, който вече е основно оръжие на всеки отбор. С него започва играта и се създава някаква тактика за игра на блок и защита. Ние там не можем да затрудним противника, защо изоставаме, не знам. Не сме на ниво и при организирането на двойна и тройна блокада, за да може да има синхрон между блок и защита, за да имаме по-добро ниво на брейкпойнт. Ако организираме правилно играта на блокзащита, ще имаме повече възможности за брейк точки. Това е много съществено за съвременния волейбол. Ако противниковите нападатели минават, както си искат, значи изразходваме енергия, а нямаме резултат по отношение на качеството на играта блок-защита“, каза още легендата.

Според Златанов Бразилия няма шанс да вземе титлата, но с такъв са Франция, САЩ и Русия. „Фаворити според мен са Франция, САЩ и Русия. Бразилия не я слагам, защото тя си има проблеми, показа ги и
не знам дали ще може да ги отстрани. Тези три отбора са с най-големи възможности за спечелване на Световната титла. Зад тях остават Полша, Италия, Сърбия, които не са никак за подценяване. Един
от тези отбори може да стигне до края, защото при изравнени възможности един мач, изигран на по-голям риск и спечелен, ти дава криле и вървиш нагоре в класирането. Не се знае, колективен спорт е,
може да се получи неудача, да се контузи водещ състезател. Това са неща, които влияят върху качеството на играта, ако нямаш подготвен резервен състезател, който, като влезе, да не промени стила и нивото на игра. Така че може да има изненади“.

СНИМКА: БУЛФОТО


За нас

7DniSport.bg е дело на хората, които докато работеха в едноименния вестник, той бе най-четения спортен всекидневник в България!

Ние си тръгнахме, когато видяхме, че идват гробокопачите!

Сега пак сме тук! С Вас, които искате истинска, а не ведомствена журналистика!

7DniSport.bg е част от 7 DNI MEDIA GROUP


КОНТАКТИ