Талисманът на грациите и световното: Тренирам и подготвям композиции, но е рано да мисля за завръщане в спорта

121

Красотата ще спаси света“, гласи една добре позната истина. А красота в един женски свят, какъвто е този на художествената гимнастика, има в големи дози. На това 36-о Световно пъревнство по художествена гимнастика, на което България ще е домакин след цели 31 години, ще има и жив талисман, в лицето на Радина Филипова. Символ на женственост и обаяние. Момичето, което е част от света на грациите. А каква ще бъде нейната роля в зала „Арена Армеец“ от 10-и до 16-и септември, как се оцелява в света на спорта и модата, и какво е да срещнеш Дани Де Вито и Колин Фарел, пред Woman.bg говори Радина Филипова…

– Радина, зная, че Илиана Раева ти се е обадила и лично те е поканила да бъдеш талисман на Световното първенство по художествена гимнастика, което ще се проведе в България. Сподели обаче каква точно ще бъде твоята роля? 
– Ще бъда неотлъчно да нашите момичета и ще ги подкрепям. Вече излезе видео клип, където аз съм в главната роля. На самото Световно първенство ще се излъчи и 8-минутен филм за България, където също взех участие. За моята роля на Световното ми се шие и специален костюм в момента, ще бъда и с отличителен грим. Ще има томбола с над 150 награди, като аз също ще участвам в тази игра с публиката. Също така ще ме видите и на килима, като ще покажа част от моите гимнастически умения.

– Отказа се от гимнастиката преди 2 години. На колко беше тогава? 
– Бях на 18, когато приключих със спорта заради контузия. След малко повече от 2 години пак тренирам от няколко месеца. Сега съм във Варна, моя роден град. Тренирам в школата на клуб „ЧАР-ДКС“, където винаги съм била. 

– За първи път чувам гимнастичка, която е приключила професионално, да се завърне и да започне да тренира отново. Обикновено искат да си починат. 
– Мога да кажа, че си починах. Две години не влизах в залата изобщо. Възстанових се от доста тежка контузия. В момента се чувствам много добре и подготвям композиции. Още е рано за състезания. Влизам във форма, защото 2 години прекъсване е много време и то след тежка контузия. В момента ходя в залата за удоволствие и не бързам да правя дългосрочни планове.

– Смяташ ли действително да се завърнеш отново в професионалния спорт? 
– Смятам, че нещата за момента вървят добре. Все още е рано да отговоря на този въпрос, защото трябва да видя как ще се чувствам здравословно.

– Ти беше индивидуален състезател, защо не опита в ансамбъла? 
– Винаги много съм обичала ансамбъла, но г-жа Раева, както и моята лична треньорка Филипа Филипова, твърдяхи, че аз се отличавам като индивидуален състезател и е по-подходящо за мен да се състезавам сама, отколкото в отборна игра, но не се знае нищо. Ще видим как ще се развият нещата тепърва.

– Любим уред? 
– Преди, когато тренирах, бяха бухалките. С тях се явих на Европейско първенство за девойки и станах четвърта. В момента обаче, две години и половина по-късно, мога да кажа, че с тях ми е много трудно. Сега може би любимият ми уред е топката.

– А любима гимнастичка, включително и в световен мащаб? 
– В световен мащаб любима ми е Алина Кабаева. Бях мъничка, когато тя беше звезда. От България – г-жа Илиана Раева. Много хора ми казват, че по игра приличам на нея, като стил и излъчване на килима. Надявам се това да е така, защото наистина я обожавам.

– Прави ли ви гимнастиката устойчиви на напрежение? 
– Гимнастиката ме е направила изключително силна и издръжлива. Смятам, че това е огромното предимство на големия спорт – изгражда те като силна личност и след това и в живота.

– Все още ли си съдия по художествена гимнастика? 
– Да, от 2 години вече. Последно съдийствах преди дни на едно международно състезание във Варна за „Царица Маргарита“. Много ми харесва да съм в тази роля. Гледам да съм напълно обективна и позитивна.

– Между съдия и треньор, кое би избрала? 
– Съдия, категорично (смее се). Опитах и като треньор няколко месеца, но се отказах. От другата страна на килима усетих, че не е за мен.
– Освен заетостта ти сега с гимнастиката, вярно ли е, че те търсят и за модни ангажименти? 
– Никога не съм мислила да се занимавам сериозно с моделство, но ме забелязаха от доста фирми и съм снимала много неща, като лице за определени марки дрехи и козметика. Смятам, че това е нещо, в което съм добра и се развивам в тази сфера, дори повече отколкото съм очаквала.

– Освен това обаче, ти се снима и във филм в Лондон. Разкажи ми за срещата си с Дани Де Вито и Колин Фарел. 
– Точно така. Филмът е на Disney Channel. Той ще излезе по кината през март 2019-а. В лентата аз съм в ролята на гимнастичка и танцьорка. Танците винаги са ми били много любими. Беше невероятно изживяване. Месец и половина снимахме в Лондон, бях заедно с Дани Де Вито и Колин Фарел.

– Кога бяха снимките?
– Преди година. Направата на една такава продукция е доста дълга, като период. Премиерата по кината на този филм се очаква да бъде най-голямата за 2019 г.

– Може ли да кажем името на филма? 
– Филмът е „Дъмбо“. Преди време това беше анимация с едно летящо слонче. А сега филмът ще бъде игрален, с тези звезди, които вече споменахме. Чакам го с нетърпение.

– Как стана, така че ти да бъдеш забелязана и избрана за конкретната роля в тази лента? 
– Моя приятелка от Бургас, която е в цирковото изкуство, има близък приятел, който не е българин, и на когото са му поверили задачата да отговаря за част от момичетата, които ще участват във филма. Всъщност той е казал на моята приятелка да намери още едно момиче и тя избра мен. Изпратих мои снимки и мои видеа от гимнастиката към Disney Channel. Още на следващия ден имах одобрение. Купих си самолетни билети и 4 дни след това заминах за Лондон.

– Успя ли да размениш на снимачната площадка по няколко думи с тези големи актьори? 
– Да, лично се запознах с Колин Фарел и с Дани Де Вито. Снимахме заедно няколко сцени. Това са хора, с които можеш да си говориш за всичко. Изключително земни са, не можеш да кажеш, че са такива величия. С нищо не го показват, като отношение. Очарована съм от всичко, което се случи там.

– Поддържаш ли с тях контакт в социалните мрежи? 
– Не, до там не се стигна (смее се). Надявам се някой ден да имам честта да ги срещна отново, но контакт не поддържаме.

– Наскоро участви и в предаването „Черешката на тортата“. След това получавала ли си предложения да се включиш в други телевизионни проекти или риалити формати? 
– Да, получавала съм и смятам, че ще се реализират нещата. За момента не мога да коментирам.

– Ако се върнем финално към гимнастиката – би ли завела своето дете, ако имаш дъщеря, в залата един ден? 
– Преди време си мислех, че не бих го направила. Сега обаче, като по-голям човек, една идея по-пораснала, виждам колко позитиви ми е дал спортът. Повече отколкото са негативите. Бих записала детето си на гимнастика до някакво ниво, след което вече то само ще прецени дали иска да се развива в големия спорт. В никакъв случай не бих го карала насила.

От 10 до 16 септември ще се проведе Световното първенство по художествена гимнастика в зала „Арена Армеец“. Очаква се много популярни лица от света на спорта и музиката да бъдат в залата. Подготвени са много игри и награди с публиката. Водещ ще бъде актьорът Димо Алексиев, а Радина Филипова – красивият талисман.

За нас

7DniSport.bg е дело на хората, които докато работеха в едноименния вестник, той бе най-четения спортен всекидневник в България!

Ние си тръгнахме, когато видяхме, че идват гробокопачите!

Сега пак сме тук! С Вас, които искате истинска, а не ведомствена журналистика!

7DniSport.bg е част от 7 DNI MEDIA GROUP


КОНТАКТИ