Шефът на съдиите поиска затвор за треньора-бияч! Отсече: Реферите ни се справят по-добре от тези, които свириха на отборите ни в Европа!

Йордан Сталев 2 - съдия

Йордан Сталев беше назначен за шеф на Съдийската комисия към БФС през март 2018 г. Бившият елитен рефер с над 40 мача в „А“ група седна на най-горещия стол във футболния съюз. Шефът на арбитрите работи като счетоводител в Университетска многопрофилна болница за активно лечение – Пловдив. През последните шест години той е съдийски наблюдател на мачовете от елита.

През уикенда феновете станаха свидетели на поредните батални сцени. След края на мача от Втора лига между „Кариана“ (Ерден) и „Струмска слава“ (1:2) треньорът на домакините Атанас Джамбазки подгони рефера Ивайло Ненков. Съдията се дръпна назад, но под юмруците на наставника застана неговият помощник Георги Великов. Асистентът отнесе жестоко кроше в главата, преди полицаите да се намесят и да озаптят Джамбазки.

Пред „България Днес“ Сталев коментира екшъна.

– Г-н Сталев, докога ще продължават подобни атаки срещу официални лица на мачове от българските първенства?

– Трябва да бъде вкаран в затвора един треньор за дребно хулиганство. Това е необходимо да се случи.

– Полицаите изведоха наставника на „Кариана“ Атанас Джамбазки, но какво се случи оттам насетне с него? Има ли повдигнато обвинение от органите на реда за нападение?

– Не мога да ви кажа. Следващите действия не са приоритет на Съдийската комисия. Нямам представа какво точно се е случило. Докато не осъдят някой треньор за подобно деяние, не виждам как може да се оправят нещата.

– Как мотивирате младите съдии да останат във футбола след подобни случки?

– Не мога да ги мотивирам с думите, че повече няма да има инциденти. Самият аз нямам представа дали отново ще има подобен екшън. След такива изпълнения трудно се мотивират младите момчета, за да продължат в съдийството.

– Говорихте ли с ударения съдия Георги Великов и какво му казахте?

– Разговарях. Успокоих Великов и неговия колега, който беше рефер на мача. Успокоение е силно казано, защото те не бяха толкова притеснени. Бяха прави в отсъжданията през целия мач. Не виждам повод и причина за реакцията на треньора. Дори и да има какъвто и да е пропуск, това не е начин за изразяване на емоции. Виждате какво се случва по европейските терени. Някой да е реагирал по подобен начин в Лига Европа или Шампионската лига? Там грешките са сериозни. В нашия случай дори голът, с който загуби отборът домакин, дори няма да споменавам името на тима, защото така съм преценил, е автогол. Няма за какво да са недоволни. Гледайте записа. В интернет го има.

– Какви санкции се дават в другите футболни държави за подобна дръзка атака с юмрук в лицето? Има ли разлика в сравнение с нашия правилник?

– В други първенства, няма да ги споменавам, за да не им правя реклама, наказанието за подобно деяние на треньор е от една до десет години. Това значи, че той прекратява с практикуването на професията. При нас наказанието ще бъде дадено на база видеоматериалите и докладите на съдиите и длъжностните лица. Това е приоритет на друга комисия. Не искам да изземвам функцията на моите колеги.

– В България самите футболисти много повече си позволяват да псуват и бутат съдии. Рядко им се вадят картони, докато в Европа не се прощава за това. Защо?

– В никакъв случай не съм съгласен. При професионалния футбол, говоря за „А“ и „Б“ група, подобно нещо не остава ненаказано от гледна точка на съдии. Няма случай на бутнат, блъснат или ударен съдия, при който извършителят да остане ненаказан. Псувни има на финали на Шампионска лига и световно първенство. Тази обида трябва да бъде чута от всички, за да бъде санкционирана. Трудно доказуемо е. Това е част от играта. Във всеки мач има подобни псувни, които остават ненаказани. Не поради друго, а защото са невидими за голяма част от стадиона.

– Ако бъде въведена системата за видео наблюдение (ВАР) в България, ще се поуспокоят ли страстите на футболистите? Ще даде ли тя допълнителна сигурност на съдиите по време на мачовете?

– Не. Няма да има никаква сигурност. При случая с последния инцидент какво ще направим, ако има ВАР? Задавам ви контравъпрос? Атаката се случва след края на срещата. Ето сега има записи от телевизиите, които заснемат мача. Това е достатъчно извършителят да получи полагаемото наказание.

– Ще се намалят ли съдийските грешки, ако има ВАР в България?

– Споделил съм моето мнение и преди. На този етап не е удачно системата да се въведе в България. Първо струва много скъпо. Няма как да си го позволим. Освен това живеем в такъв регион, където ефектът ще бъде обратен.

– Как оценявате нивото на съдийството през изминалите пет кръга от старта на първенството?

– Съдиите се справят на доста високо ниво в сравнение с това, което виждаме от техните колеги, свирещи мачове на наши отбори в Европа.


За нас

7DniSport.bg е дело на хората, които докато работеха в едноименния вестник, той бе най-четения спортен всекидневник в България!

Ние си тръгнахме, когато видяхме, че идват гробокопачите!

Сега пак сме тук! С Вас, които искате истинска, а не ведомствена журналистика!

7DniSport.bg е част от 7 DNI MEDIA GROUP


КОНТАКТИ