Иван Дюлгеров изравни постижение на Борислав Михайлов

Румъния - футбол - национални отбор

Иван Дюлгеров стана вторият вратар на България, който спаси дузпа в мач срещу Румъния. В контролата на стадион „Стяуа“ в Букурещ, стражът на Черно море отрази шута от бялата точка на Денис Ман.

Първият отразен наказателен удар в историята на съперничеството обаче бе далеч по-фатален за северните ни съседи.

Той се случи на 20 ноември 1991 година, като и тогава двубоят завърши наравно. Двата тима се срещнаха в последен мач от квалификациите за Евро 1992 в Швеция.

Румъния имаше нужда от задължителна победа на стадион „Васил Левски“, за да се класира, а нашите нямаха шансове да стигнат до еврофиналите. Въпреки това обаче попречихме на северните ни съседи, като ги спряхме с 1:1. А при 0:0 Борислав Михайлов спаси дузпа на звездата на румънците Георге Хаджи и така на европейското отиде Шотландия.

Оттогава не са много нашите вратари, които са спасявали дузпи. Георги Петков спаси три, като с по-голяма стойност бе тази в Албания през 2007-а.

Тогава завършихме 1:1 в Тирана, а в последната минута той отрази шута на Ервин Скела и предизвика личната благодарност в национален ефир на тогавашния селекционер Димитър Пенев.

Още се помнят думите на Пената „Благодаря на Жоро вратаря“. Другите две дузпи Петков спаси при тежката загуба от Сърбия в Белград с 1:6 в края 2008-а. Мачът бе контрола и същевременно бенефис на Саво Милошевич.

Именно на Милошевич, Петков спаси две дузпи. След тежката загуба пък бе освободен тогавашният селекционер Пламен Марков.

Преди проявата на Дюлгеров в Букурещ, за последно Пламен Илиев бе спасявал дузпа за България. Това стана на 31 август 2017-а. Тогава със селекционер Петър Хубчев победихме Швеция с 3:2 в световна квалификация. Пламен Илиев отрази шута на Емил Форсберг, както и добавката му.

Трябва да отбележим изключително престижните спасявания на дузпи от страна на Николай Михайлов и Владо Стоянов, съответно срещу Еден Азар и Кристиано Роналдо, пише „Мач Телеграф“.


За нас

7DniSport.bg е дело на хората, които докато работеха в едноименния вестник, той бе най-четения спортен всекидневник в България!

Ние си тръгнахме, когато видяхме, че идват гробокопачите!

Сега пак сме тук! С Вас, които искате истинска, а не ведомствена журналистика!

7DniSport.bg е част от 7 DNI MEDIA GROUP


КОНТАКТИ