Димо Тонев: За да има резултат се изисква поне три неща: състезатели, треньор и организация

България U20, Волейбол,

Мъжкият национален отбор по волейбол на България, който през този сезон е в значително подмладен състав, както и с нов треньор – италианецът Джанлоренцо Бленджини, завърши участието си в първата седмица на Лигата на нациите.   

Нашият тим записа една победа над обновения състав на САЩ, който бе без нито един от традиционните си титуляри и дори без старши треньора си, и три загуби, съответно от Полша, Канада и Нидерландия.  Това отреди 14-о място на „лъвовете“ във временното класиране на световния турнир.

Димо Тонев: „Всяко начало  е трудно. Преди всичко заради това, че нашият национален отбор започна работа с нов треньор и по нов начин. Стартира с нови изисквания от негова страна. Нямаше много време за подготовка, както и самият селекционер да опознае състезателите и те да вникнат в неговата философия за волейбол.

Вижда се, че изискванията на Бленджини са доста по-различни. Начинът, по който той иска да играят националите ни е доста по различен от това, което е било досега.

Със сигурност на състезателите ще им е доста трудно за толкова кратко време да започнат да се представят по начина, по който желае.  От това, което видяхме в мачове дотук и, което чухме на разборите по време на самите срещи, виждаме че Бленджини изиска много голяма концентрация и изключително много мислене във всяко едно действие.

Ако трябва да анализираме четирите мача до тук, трябва да кажем, че се видяха хубави неща, но и стари проблеми, които съществуват. Те са основно свързани с мотивацията, концентрацията на 100 % и мисленето по време на мач за всяка една ситуация, която се създава.

Не случайно видяхме, че Бленджини взима таймаут в началото на геймовете, на 6 точка, даже втори до 9-та или 12-та точка. В това няма нищо случайно. Той иска да пресече всичко негативно, от това, което вижда.

Тази победа, която направихме срещу САЩ със сигурност ще вдъхне повече увереност в нашия отбор. Но както чухме от Бленджини –  това не е най-важното. Трябва да променим нашата философия за волейбола и стила на игра.

За да има резултат се изисква поне три неща: състезатели, треньор и организация. Организацията я има, треньорът е налице – един добър и доказан специалист, а състезателите са тези, които имаме. Нямаме други, така че надявам се Бленджини да издържи и да успее да промени манталитета на тези момчета.

Аз съм убеден че с физическите възможности и таланта, които тези момчета имат, и започвайки да играят по начин по който им казва селекционера, резултати ще дойдат в бъдеще. Но, за да напредват в своето развитие, всичко зависи от самите национали и това, което е в главите им. Вече в някои от играчите се вижда значим напредък, докато други стоят на мястото от миналата година. Затова всичко зависи от мисленето и себеотдаването на тези състезатели.

От гейм до гейм трябва да има промяна, както и от мач до мач трябва да има промяна.“

 

 


За нас

7DniSport.bg е дело на хората, които докато работеха в едноименния вестник, той бе най-четения спортен всекидневник в България!

Ние си тръгнахме, когато видяхме, че идват гробокопачите!

Сега пак сме тук! С Вас, които искате истинска, а не ведомствена журналистика!

7DniSport.bg е част от 7 DNI MEDIA GROUP


КОНТАКТИ