България не остави шанс на опонентите си на Европейското по Таекуондо

Кимия, r-960-600-kimiia-alizadeh
Без загубен рунд в пет последователни мача, звездата на Таекуондо – Кимия Ализадех позлати България на Европейското по Таекуондо в Белград. Това бе първото предизвикателство пред нея под български флаг и тя го оправда, изкачвайки се на най-високaта стълбичка на победителите. В битките за злато до Кимия бе личният и треньор Давуд Етимани. Това е първият златен медал от Европейско първенство по таекуондо за мъже и жени, както за България, така и за Кимия. Тя завоюва шампионската титла в кат. – 62 кг. с категорични победи в десет поредни рунда, срещу най-добрите в Европа. Този медал е много ценен, тъй като именно Европа оглави класацията по медали на Олимпиадата в Токио, което прави конкуренцията най-силна.
Още със старта, тя надделя над представителката на Франция с категоричното 2:0, което повтори и във втория си мач срещу италианката – Лина Матео. Победоносната серия на Кимия продължи и в четвъртфиналите срещу многократната медалистка на домакините от Сърбия – Надя Тесич. На полуфиналите нашето момиче се изправи срещу надеждата на Хърватска – Ивана Арелич и елиминирайки я отново с 2:0, Кимия достигна до финалите. Там тя срещна трикратната световна медалистка Алия Пауъл, прочула се с победата си над двукратната олимпийска шампионка Джейд Джоунс на финалите Гран При -2023. В първи рунд победата бе отсъдена за англичанката, въпреки равенството, но в следващите 2 рунда Кимия показа превъзходство и завоюва златото. Ценният медал и бе връчен от президента на БФТ Слави Бинев, който освен да подкрепи отбора, изпълняваше длъжността действащ президент на ETU на Европейското в Белград.
Следващото участие на Кимия е на Олимпийските игри в Париж. Така за първи път българското таекуондо ще има своя представител на най-важния спортен форум.
Достойно представяне за Александра Георгиева, която се класира на 5-то място на в кат. -49кг.Тя стартира с победа в първи мач, но въпреки усилията, не успя да се поздрави с успех на четвъртфинал. В кат – 57кг,Мартина Атанасова стартира победоносно срещу финландка, но отпадна на 1/8 финалите. При мъжете, в кат. -54кг. Християн Георгиев, Митко Джорджев в кат- 74 кг,и Александър Джорджев кат. -68кг не успяха да преодолеят опонентите си в първите битки.
На Европейското за мъже и жени в Сърбия, тимът ни бе предвождан от националният треньор Фарзад Золхадри и треньорът Венцислав Соколов.

За нас

7DniSport.bg е дело на хората, които докато работеха в едноименния вестник, той бе най-четения спортен всекидневник в България!

Ние си тръгнахме, когато видяхме, че идват гробокопачите!

Сега пак сме тук! С Вас, които искате истинска, а не ведомствена журналистика!

7DniSport.bg е част от 7 DNI MEDIA GROUP


КОНТАКТИ