Ако днес ЦСКА не натисне педала в Кърджали, може да стане опасно в плейофите

7 Dni Sport21.04.2024
Футбол - Левски - ЦСКА-София

Арда и ЦСКА слагат край на редовния сезон в Първа лига в неделя от 20:15 часа в Кърджали. Макар че загубите от Локо Пловдив и Пирин в последните две шампионатни домакинства окончателно сложиха край на шампионските илюзии в Борисовата градина, червените имат много за какво да се борят в предстоящите плейофи. Всъщност за европейските амбиции на тима, воден от Стамен Белчев, първенството е също толкова важно, колкото и турнирът за Купата на България.

На пръв поглед елиминационната надпревара трябва да е приоритет – тя носи трофей в клубната витрина, а от този сезон праща и в квалификациите на Лига Европа, докато второто място в първенството дава билет за третия по сила континентален турнир – Лигата на конференциите. Третата позиция, на която в момента е ЦСКА, пък би имала абсолютно същата тежест, ако Лудогорец спечели купата, каквито са очакванията на всички букмейкъри. Всичко това обаче има няколко много сериозни условности.

На първо място ЦСКА загуби първия полуфинал за Купата срещу Ботев Пловдив с 0:1 и то у дома. Сега армейците ще трябва да търсят обрат на „Колежа“ и е много възможно още на 1 май под тепетата надеждите им за трофей през този сезон да угаснат. Канарчетата пък ще отидат на финал, където най-вероятно ще срещнат Лудогорец, който вече ще е отпразнувал 13-ата си поредна шампионска титла. Мотивацията на разградчани със сигурност би била доста по-ниска срещу канарчетата, отколкото срещу армейците, и далеч не е изключено Ботев да вдигне купата и да достигне Лига Европа.

При подобно развитие четвъртият в първенството ще остане с празни ръце, а третият ще трябва да играе бараж със седмия за място в Лигата на конференциите. Откакто в България бе въведен странният регламент с европейски плейоф в края на сезона, на ЦСКА нито веднъж не се е налагало да участва в него. Ако запазят настоящата си позиция, а Ботев Пд или Хебър триумфира с купата обаче, армейците ще трябва да изиграят екстра мач, който да определи международната им съдба. Със сигурност дори самото участие в баржа би се възприело като огромен провал в Борисовата градина, а евентуална загуба в него ще се равнява на абсолютна трагедия.

Ако червените стигнат финал за купата, но в него отстъпят на Лудогорец, или пък разградчани надиграят Ботев в битка за трофея, второто място в първенството отново става много важно. Тогава то ще дава така ценния билет за Лига Европа, който гарантира поне 4 европейски мача, защото орлите ще използват квотата си за Шампионска лига, получена чрез титлата. Така че и от тази гледна точка ЦСКА трябва да се хвърли на живот и смърт в оставащите 6 мача до края на първенството и да завърши на втората позиция, колкото и невзрачна да е тя според историческите ценности на армейците. В настоящите условия тя би могла да спаси кампанията за отбора.

Армейците се намират в толкова ниска точка, че не биха могли да отпишат нито един двубой. При настоящата ситуация в ЦСКА обрат срещу Ботев и победа във финал срещу Лудогорец изглеждат почти невероятни.

Затова тимът на Стамен Белчев ще опита да се отърси от загубата срещу канарчетата и слабите резултати напоследък и ще натисне педала в битката за второто място още в днес срещу Арда в Кърджали. Там, където завърши вторият престой на хасковския специалист начело на ЦСКА през есента на 2021 година.

„Тема спорт“


За нас

7DniSport.bg е дело на хората, които докато работеха в едноименния вестник, той бе най-четения спортен всекидневник в България!

Ние си тръгнахме, когато видяхме, че идват гробокопачите!

Сега пак сме тук! С Вас, които искате истинска, а не ведомствена журналистика!

7DniSport.bg е част от 7 DNI MEDIA GROUP


КОНТАКТИ