Григор Димитров се справи с Яник Ханфман с по-малко от час и се класира за 1/8 финалите в САЩ

7 Dni Sport26.03.2024
Screenshot 2024-03-26 at 7.10.00

Единственият българин в тенис елита Григор Димитров се с прави с 56-ия в света германец Яник Ханфман с 6:1, 6:0 за само 47 минути, за да се класира за трети път в кариерата си за осминафиналите на “Мастърс”-а в Маями.

Гришо беше идеален на корта и не просто загуби само един гейм, но и не даде никакви шансове на противника да си помисли, че може да спечели рутинно разиграване. Разликата в класите беше толкова сериозна, че някой можеше да си помисли, че Ханфман има физически проблеми.

Самият Димитров го попита след края на мача дали е бил добре, а германецът отговори красноречиво: “Прекалено добър си за мен”. Във втория сет българинът загуби общо шест точки.

След 2012-та и 2016-та за трети път Григор е на осминафиналите на турнира в Маями, който е единственият засега от тази категория, в който топ ракетата ни не е достигал поне до четвъртфинал. Следващият му противник ще е Хуберт Хуркач, срещу когото има четири победи в четири мача, пишат от „Спортал“.

Първи сет

Гришо направи две непредизвикани грешки в началния си сервис-гейм и можеше много по-лесно да си осигури аванс в резултата, като все пак с чудесни начални удари поведе с 1:0. Бекхендите на българина се оказваха трудна задача за разрешаване на съперника в следващия гейм и се стигна до 0-30, а с още една грешка вече Григор имаше троен брейк-бол. Първият беше отразен с впечатляващ форхенд-уинър в дъното на корта, а вторият – с ас по диагонала в полето за равенство. В третия случай обаче Ханфман не можа да осъществи успешно сервис-мрежа и резултатът стана 2:0.

Минаващ бекхенд покрай мрежата, форхенд-уинър и два безответни сервиса свършиха работа на българина за убедително начало – 3:0 за 10 минути. Ханфман най-после се отчете в резултата и дори с малка доза късмет успя да намали на 3:1. Гришо не спираше да сервира безкомпромисно и без да допуска никаква интрига увеличи предината си на 4:1.

Две предизвикани грешки от форхенд на Ханфман доставиха аванс от 0-30 за Димитров, който впоследствие демонстрира феноменална защита и си издейства троен брейк-бол. Изящно деми-воле на германеца край мрежата му позволи да защити първия от трите шанса за нов пробив, но грешка от бекхенд означаваше 5:1 и втори брейк.

Любимото драйв-воле на Гришо в комбинация с три невърнати сервиса му издейства спечелване на първия сет по крайно убедителен начин – 6:1 за 24 минути.

Втори сет

С форхенд-униър и марков печеливш бекхенд по правата Гришо дръпна с 0-30 в началото на втория сет, но Ханфман се постара да изравни на 30-30. Продължително разиграване в средата на корта завърши с грешка на германеца и точка за пробив, а Димитров се възползва от него с минаващ бекхенд в тялото на излезлия напред съперник – 1:0.

Фамозна къса топка от защитна позиция по впечатляващ начин завърши гейма без загубена точка в полза на Григор за 2:0. Българинът спечели 14-та от разиграните 16 точки и поведе с 0-30, заплашвайки да нанесе ново тежко поражение на противника. Двойна грешка на Ханфман означаваше двоен брейк-бол, но първият беше отразен с невърнат начален удар – 30-40. Още една двойна грешка означаваше нов пробив и 3:0 в полза на Гришо.

Димитров с три невърнати сервиса и бекхенд-уинър по правата затвърди огромната разлика в представянето на двамата до момента – 4:0. Ханфман нямаше сякаш никаква мотивация да се бори и да търси обрат, като с непредизвикана грешка допусна още един брейк-бол, а с втората си двойна грешка в гейма допринесе за резултат 5:0.

Гришо набързо стигна до троен мачбол и провокира грешка на противника за край на срещата – 6:1, 6:0 за 47 минути.


За нас

7DniSport.bg е дело на хората, които докато работеха в едноименния вестник, той бе най-четения спортен всекидневник в България!

Ние си тръгнахме, когато видяхме, че идват гробокопачите!

Сега пак сме тук! С Вас, които искате истинска, а не ведомствена журналистика!

7DniSport.bg е част от 7 DNI MEDIA GROUP


КОНТАКТИ