Какво направиха играчите, които напуснаха ЦСКА?

7 Dni Sport23.03.2024
Базел - ЦСКА, Маурсио Гарсес, Иван Турицов

ЦСКА се раздели с общо 7 чужденци от лятото насам. Един от тях бе продаден – Дюкенс Назон, договорите на двама изтекоха и не бяха подновени – Жеферсон и Дауда Бамба, трима, които играха на „Армията“ под наем, не бяха задържани за постоянно – Гарсес, Естрада и Шагоян, а Браян Морено беше изгонен заради лоша дисциплина. Любопитно е, че всички от изброените футболисти напуснаха географските граници на Европа. Жеферсон, Гарсес и Естрада се завърнаха в Южна Америка, а останалите играят на азиатска територия, макар че първенствата им са част от структурата на европейската футболна централа УЕФА (на Турция, Армения и Азербайджан). В следващите редове „Тема Спорт“ ще ви представи как се справят чуждестранните футболисти с новите си предизвикателства, а вие сами можете да прецените дали след престоя в ЦСКА са успели да направят крачка напред в своите кариери, пишат от „Тема спорт“.

Дауда Бамба (29 г., Юмраниеспор)

Котдивоарският нападател пристигна с големи очаквания през миналото лято и неслучайно Саша Илич настоя той да изкара тестов период, макар че на медицинските прегледи бяха открити хронични проблеми в коляното му. След месец тренировки на „Армията“ склониха да подпишат с Бамба, като се надяваха, че при прилагане на превантивни терапии болежките му може да отшумят. Това обаче не се случи и африканецът с норвежки паспорт бе преследван от травмата си през целия сезон. Състоянието му, което наложи и операция, така и не му позволи да е пълноценен и той се отчете само с 1 попадение за цялата кампания. Това лято договорът му изтече и очаквано не бе подновен, а стрелецът подписа с втородивизионния турски Юмраниеспор, където е съотборник с бившия национал Страхил Попов. Взе участие в първите три мача за сезона, като в две от тях бе титуляр, но след това на тренировка получи нова контузия, този път в другото коляно. Прегледите показаха скъсани кръстни връзки, което доведе до поредна операция. Очаква се 28-годишният Бамба да е готов за игра най-рано в края на сезона.

Маурисио Гарсес (27 г., Коритиба и Авай)

ЦСКА искаше да задържи нападателя през миналото лято, след като под ръководството на Саша Илич отбеляза 12 гола през сезон 2022/23. На „Армията“ обаче прецениха, че исканите от Бруске 650 хиляди долара за бразилеца след изтичането на наема му са твърде много и не ги платиха. Посредствен с топка в крака, но много силен във въздуха, той впечатли Коритиба и отново бе преотстъпен, този път в елита на родината му. Записа 14 участия в Серия, като бе титуляр 4 пъти и вкара веднъж. Тимът му завърши на 19-а позиция и изпадна, а наемът на Гарсес не бе продължен.

През зимата той бе продаден от Бруске във втородивизионния Авай, където веднага се утвърди като титуляр. Вече има 14 мача в щатското първенство на Санта Катерина (основно срещу нискоразредни съперници), като почти винаги изкарва по 90 минути на терена и се е отчел с 4 попадения и 2 асистенции. Вчера обаче тимът му загуби с 0:2 като гост от вече бившия му клуб Бруске, състезаващ се в трета дивизия. Това бе първи полуфинален сблъсък от щатското първенство. Шампионатът в Серия Б стартира на 20 април.

Жеферсон (29 г., Пайсанду)

Бразилецът дели втората позиция сред чужденците с най-много участия в историята на ЦСКА с Ибрахима Гай – по 160 (вратарят Бусато е със 175). Опорният полузащитник прекара цели 5 сезона и половина на „Армията“, което пък е рекорд за иностранците в клуба, а през лятото най-накрая изпълни желанието на много червени фенове и се прибра в родината си. Половин година обаче бразилецът така и не успяваше да си намери отбор, което е показателно колко е заслужавал огромното търпение, получено в Борисовата градина. Все пак през зимата подписа с третодивизионния местен Пайсанду за 12 месеца. Дебютира за новия си тим в началото на март след 9-месечно отсъствие от терените, а за първи път започна като титуляр през уикенда. Отборът му победи с 3:1 Брагантино Пара и се класира за полуфиналите на щатското първенство в Пара. Жеферсон игра като ляв бек, като какъвто пристигна в ЦСКА, преди да бъде преквалифициран в опорен халф. Полуфиналите на Пайсанду срещу Агия де Мараба ще се проведат в края на месеца.

Жираир Шагоян (22 г., Арарат Ереван)

Арменецът пристигна като едно от най-горещите имена в местния футбол с 54 гола и 26 асистенции във втория ешелон за БКМА Ереван, където играе като преотстъпен от гранда Ереван. Дойде също под наем в ЦСКА през лятото на 2022 г., но така и не успя да си намери място в схемата на Саша Илич без изявени крила. След добър начален импулс не направи нищо, с което да заслужи оставане на „Армията“. Изненадващо обаче от Борисовата градина удължиха договора му за преотстъпване с още един сезон. Оценката на новия треньор Нестор Ел Маестро обаче бе сходна с тази на предшественика му – Шагоян има сносни технически качества, но му липсва каквато и да е тактическа дисциплина и комбинативност. Така през зимата престоят му в ЦСКА бе предсрочно прекратен и той се завърна в Арарат. Ереванци взеха решение да не го пращат другаде под наем и да разчитат на него. До момента Шагоян е изиграл 5 мача за столичани – 3 като резерва и 2 като титуляр и все още няма голов принос. Това не е изненадващо, след като за 26 двубоя с червената фланелка в рамките на година и половина той не отбеляза нито един гол. Арарат се намира на трето място в класирането, на 6 точки от лидерите Пюник и Ноа.

Браян Морено (24 г., Нефтчи)

ЦСКА махна колумбиеца в началото на зимната подготовка заради системно несериозно отношение към тренировъчния процес и лоша дисциплина. Както „Тема Спорт“ писа, чашата преля, след като той за пореден път закъсня да се присъедини навреме към отбора след ваканция, а сред най-сериозните му предишни прегрешения е конфликт, стигнал до физическа саморазправа с един от българските му съотборници.

В края на януари нападателят, превърнал се в „златна резерва“ за Саша Илич през миналия сезон с 9 попадения от пейката, подписа с бившия тим на Ахмед Ахмедов – Нефтчи Баку. Разписа се още при дебюта си в последните минути на победата с 3:1 над Габала. В следващите 6 двубоя не успя да вкара, но пък е бил титуляр в последните 4 от тях. Тимът му се намира на трето място в първенството на Азербайджан, с равни точки с втория Сабах, но на цели 26 от лидера Карабах. Нефтчи ще срещне актуалния и бъдещ шампион на полуфиналната фаза в турнира за националната купа.

Майкъл Естрада (27 г., ЛДУ Кито)

Еквадорецът беше посрещнат с огромни очаквания през лятото, след като по-малко от година по-рано бе участвал с националния отбор на Световното първенство в Катар. Той обаче показа сериозна незаинтересованост към случващото се у нас по време на престоя си под наем от мексиканския Толука. Така през зимата се стигна до интереса от шампиона на Еквадор и носител на Копа Судамерикана – ЛДУ Кито, към правата му. Естрада поиска да се прибере в Еквадор, за да се върне в националния тим, и преотстъпването му бе прекратено предсрочно.

Дебютът за новия му тим бе във финала за Рекопа Судамерикана (б.а. – суперкупата на Южна Америка) срещу носителя на Копа Либертадорес Флуминензе. ЛДУ Кито спечели с 1:0 у дома, но загуби с 0:2 в Бразилия и остана със сребърните медали. В тези срещи Майкъл влезе като резерва, но бе титуляр и в трите срещи от началото на еквадорското първенство. В тях обаче не успя да се разпише, а пропусна и дузпа при победата с 3:1 над Кумбая. Досега тимът му е с 2 успеха и 1 загуба на вътрешната сцена.

Дюкенс Назон (29 г., Кайзериспор)

След като през лятото бе гласен за продажба, но до такава не се стигна, през зимата около все още актуалния голмайстор на ЦСКА се изрази истинска трансферна сага. Той замина с армейците за подготвителен лагер в Турция, след това пътува до Кипър, където всичко бе уговорено и трябваше да подпише с Пафос. В последния момент обаче промени изискванията си и сделката пропадна, за да се върне отново при червените и треньорът Ел Маестро да каже, че се надява хаитянинът да остане. В крайна сметка това не се случи и на 9 февруари нападателят парафира с елитния турски Кайзериспор при високи финансови условия. Бе титуляр във всеки от досегашните 6 двубоя за новия си отбор, като дебютира срещу гранда Бешикташ. Вкара по един гол за победите с по 3:2 над Истанбулр Башакшекир и Анкарагюджю, за който от първата минута започна чужденецът с най-много голове в историята на ЦСКА – Али Соу. Назон се отчете и с асистенция при равенството 1:1 с Хатайспор, а тимът му се намира на 13-а позиция в турската Суперлига, на 6 точки от зоната на изпадащите.


За нас

7DniSport.bg е дело на хората, които докато работеха в едноименния вестник, той бе най-четения спортен всекидневник в България!

Ние си тръгнахме, когато видяхме, че идват гробокопачите!

Сега пак сме тук! С Вас, които искате истинска, а не ведомствена журналистика!

7DniSport.bg е част от 7 DNI MEDIA GROUP


КОНТАКТИ