Българският национален отбор по футбол излиза срещу Танзания в нов турнир на ФИФА в Азербайджан

7 Dni Sport22.03.2024
България - Унгария, Спас Делев

Националният отбор на България излиза срещу Танзания в среща от FIFA Series 2024 в Азербайджан. Двубоят ще започне с първия съдийски сигнал на най-добрия местен рефер Алияр Агаев в 15:00 часа на стадион „Далга Арена“, който се намира на около 40 километра от Баку.

Мачът с африканците ще бъде трети за националите под ръководството на Илиан Илиев. Припомняме, че варненският специалист зае мястото на сърбина Младен Кръстаич за последните два мача през 2023 година – равенствата (2:2) с Унгария и Сърбия в европейските квалификации. Преди това „лъвовете“ регистрираха шест загуби – от Унгария, Иран, Литва, Албания и две от Черна гора, и две равенства с Литва и Сърбия. Последната ни победа датира от 16 ноември 2022 г. – над Кипър (2:0) в приятелска среща.

Футболната история показва, че България никога не се е изправяла срещу Танзания, като мачът в Азербайджан ще открие сметката в съперничеството между двата отбора. Последната ни среща с тим от Африка беше през 2010 г. – 1:1 с ЮАР в контрола. Българския гол тогава реализира Валери Божинов. Точно 20 години пък изминаха от последната ни победа над африканци – 3:0 над Камерун в София през 2004 г. с попадения на Димитър Бербатов (2) и Здравко Лазаров – Електричката.

Българските национали ще излязат максимално мобилизирани на „Далга Арена“, за да започнат успешно 2024 г. Проверките в Азербайджан и тези през юни с Румъния и Словения ще бъдат генерална репетиция за нашите преди Лига на нациите през есента, пишат от „Спортал“.

Наставникът на трикольорите Илиан Илиев сподели в Баку, че не смята да прави големи промени в състава спрямо мачовете с Унгария и Сърбия, което показва, че няма да търсим експеримент срещу танзанийците – футболисти като Кирил Десподов и Илия Груев изглеждат сигурни титулярни за днешния мач. България влиза като фаворит в двубоя, като по неофициални данни нашият състав е шест пъти по-скъп от африканския.

Любопитно е, че звездите на Танзания ще напуснат лагера на своя отбор веднага след срещата. Общо девет от африканците ще бъдат освободени за втория мач на Танзания в Баку – срещу Монголия на 25 март, заради клубни ангажименти в ШЛ на Африка. Така след сблъсъка с „лъвовете“ групата на танзанийците ще намалее от 23 на 14 футболисти.

България – Танзания

Вероятни състави:

България: Иван Дюлгеров, Йоан Стоянов, Алекс Петков, Валентин Антов, Виктор Попов, Илия Груев, Ивайло Чочев, Филип Кръстев, Мартин Минчев, Александър Колев, Кирил Десподов.

Танзания: Манула, Многа, Муамнието, Хамад, Хусеини, Мироши, Яхия, Старки, Мао, Аларахия, Ммомбуд.


За нас

7DniSport.bg е дело на хората, които докато работеха в едноименния вестник, той бе най-четения спортен всекидневник в България!

Ние си тръгнахме, когато видяхме, че идват гробокопачите!

Сега пак сме тук! С Вас, които искате истинска, а не ведомствена журналистика!

7DniSport.bg е част от 7 DNI MEDIA GROUP


КОНТАКТИ