Най-скъпият изходящ трансфер на българин от Първа лига е с марка и печат Гриша Ганчев – 9 млн.

7 Dni Sport16.03.2024
Гриша Ганчев,

Въпреки огромната инфлация и все по-внушителните, граничещи понякога с безумие, трансферни суми, които се дават в световен мащаб, рекорд за Първа лига стои неподобрен вече над две десетилетия.

Става въпрос за трансфера на Радостин Кишишев – най-скъпият изходящ такъв за българин в родното първенство.

Юношата на Черноморец Бургас се развива като футболист в Нефтохимик, а след лека „въртележка“ с турския Бурсаспор се озовава и в Литекс.

Именно от „оранжевите“ бива осъществена въпросната сделка, която е на стойност 4,50 милиона евро.

Около Кишишев и трансферите му между Нефтохимик, Литекс и Бурсаспор имаше и сериозни скандали. В тях бе въвлечен изпълнителният директор на Българския футболен съюз Иван Вуцов, а основата на спора бе между президента на клуба от Бургас Христо Порточанов и финансовия благодетел на „оранжевите“ Гриша Ганчев. Тогава Порточанов дори заплашва да спре международния паспорт на Кишишев или правата му за българското първенство. Тема, която няма да задълбочаваме допълнително.

Любопитен факт е, че Кишишев е изключително близо до трансфер в Серия „А“ през 1999 година, когато всичко изглежда договорено с елитния Лече. Този път не скандалите, съпровождащи трансферите му, бяха причина за провала – а един нелеп фактор.

Бившият национал на България не успява да мине задължителните медицински прегледи. Той се подлага на операция веднага след европейската квалификация срещу Англия, играна в София. Причината е стара травма в глезена, за която доста време хирургическата намеса е отлагана, защото не пречи на играта му, а и защото в България няма подходяща апаратура.

През юни 1999 година в Германия му се прави артроскопия за отстраняване на отчупени парченца от костите между стъпалото и глезена. Ставата не е засегната, но възстановителният период предвижда престой от два месеца в специален ботуш и пълна почивка, за да се възстанови.

В Бреша обаче доктор Пацалия прави преглед на Кишишев и установява, че той няма да е напълно готов за старта на шампионата. Тогава и италианският Gazzeta dello Sport информира, че в Лече незнаели за остеохондрита в дясното стъпало на българина. Така договорът с италианците (който е с Нефтохимик, тъй като все още се води негова собственост, въпреки че Ганчев е платил сума за него на бургазлии) пропада.

В крайна сметка – след проваления трансфер с Лече, на дневен ред остава потенциална сделка с Чарлтън, която по онова време изглежда твърде малко вероятна. Макар и година по-късно – английският отбор задържа интереса си и в крайна сметка купува българина, за да даде най-голямата сума, която някога тим е плащал за наш сънародник, играещ в местния шампионат.

Кишишев остава в Чарлтън цели седем години, като в този период записва 196 мача двубоя, вкарва 2 гола, дава 1 асистенция и се превръща в любимец на феновете на отбора. Попаденията и головият му пас идват в мачове от Висшата лига, където записва 178 участия. Няма друг тим в кариерата на играча, в който да е прекарал толкова дълго време.

През 2007 година Чарлтън го отдава под наем в Лийдс, а след края на наема го продава в Лестър. Малко след това пък „лисиците“ го пращат под наем обратно в Лийдс, преди Кишишев отново да се озове в Литекс. След ново завръщане на Острова – този път за Брайтън, а накрая идва клуба, чийто юноша е – Черноморец Бургас. Именно там прекратява професионалната си кариера на футболист през 2012 година, пишат колегите от „SportLive.bg“.


За нас

7DniSport.bg е дело на хората, които докато работеха в едноименния вестник, той бе най-четения спортен всекидневник в България!

Ние си тръгнахме, когато видяхме, че идват гробокопачите!

Сега пак сме тук! С Вас, които искате истинска, а не ведомствена журналистика!

7DniSport.bg е част от 7 DNI MEDIA GROUP


КОНТАКТИ