Важна пречка в Левски, ако отбора иска да върви напред

Левски - Айнтрахт Франкфурт, Отбор

Левски стартира пролетния полусезон с две победи – срещу Пирин с 2:1 в Благоевград и с 4:0 над Арда на „Герена“. Това бяха мачове от тези, които се водят задължителни, и мисията бе изпълнена, като след последния двубой се настани и син оптимизъм над отбора. Но в треньорския щаб трябва да светне една сигнална лампа за играта в защита на тима.

Програмата на столичани до края на месец март е големият съюзник на отбора – следват мачове срещу Хебър, Крумовград, Етър и Славия, които спокойно могат да донесат още 12 точки в актива на Левски и до двубоя срещу Лудогорец в първия уикенд на април сините да притискат лидерите. Но Николай Костов и неговите помощници трябва да разрешат един проблем, който изпъква в играта на отбора – действията на футболистите в защита. По време на подготовката 60-годишният специалист направи промяна в тактическата постройка на тима и защитната линия бе изнесена по-високо на игралното поле. Това носи плюсове на столичани, които искат да пресират съперника и по този начин да си връщат бързо притежанието на топката, но тези действия носят и минуси. В първите двубои ясно се видя, че Левски допуска грешки при контраатака на съперника. По този начин бе допуснат гол срещу Пирин, когато Уго Комано бе изведен зад гърба на защитата, а в мача с Арда само намесите на Пламен Андреев предотвратиха попадения на Станислав Иванов и Борис Тютюков.

„Мачът с Арда се разви благоприятно за нас, тъй като можехме да получим гол и при 1:0, и при 2:0. Така се получи, че просто излязохме от зоната на напрежението и започнахме да взаимодействаме по-добре“, заяви Костов след мача с кърджалийци.

Треньорът на сините добре знае слабостите на отбора и трябва да вземе необходимите мерки. Централните защитници, с които разполага в момента, не се славят с нужната бързина, за да покриват свободните пространства при играта с високо изнесена линия на отбраната. Единствено Хосе Кордоба компенсира пасива си в скоростта с голяма крачка, с която да настига противниковите играчи. Подадените топки зад гърба на защитата могат да бъдат пресичани и от Пламен Андреев, но е необходимо да се намери решение Левски да не е толкова уязвим при тези ситуации.

Когато говорим за играта в защита, това не се отнася само за действията на бранителите, а и на тези, които стоят пред тях. Асен Митков притежава огромен талант, но често греши фатално пред наказателното поле на тима си, което почти винаги носи опасности за вратата на сините. За Левски предстоят наглед по-лесни двубои, но това не трябва да успокоява тима и треньорският щаб е необходимо да се заеме сериозно с разрешаването на проблема в защитните действия, тъй като през април се задават мачове с трите отбора в челото на класирането – Лудогорец, ЦСКА-София и Черно море, а те няма с лекота да пропускат възможностите си.


За нас

7DniSport.bg е дело на хората, които докато работеха в едноименния вестник, той бе най-четения спортен всекидневник в България!

Ние си тръгнахме, когато видяхме, че идват гробокопачите!

Сега пак сме тук! С Вас, които искате истинска, а не ведомствена журналистика!

7DniSport.bg е част от 7 DNI MEDIA GROUP


КОНТАКТИ