Докладът излезе: Възможна ли е шампионска титла за ЦСКА? Добре обоснован и категоричен отговор.

7 Dni Sport23.02.2024
ЦСКА - Литекс, Данаил Ганчев

След мача между Лудогорец и Черно море се оформи триумвират на върха на класирането в Първа лига. ЦСКА е третият тим, но в същото време и последен по спечелени точки в съревнованието помежду им. От три изиграни до момента мача срещу тези отбори, червените имат спечелена всъщност само една. От равенството срещу моряците през август на „Армията“. И това е всичко, двете загуби срещу Лудогорец са вече история. Трудно е да имаш претенции за първото място, когато не можеш да спечелиш нещо по-сериозно срещу преките си конкуренти. Чисто буквално, но също така и морално. След два дни за ЦСКА остава последната възможност през редовния сезон – мачът на „Тича“.

От статистиката през последните години трудно може да извадим някаква трайна тенденция в двубоите между Черно море и ЦСКА. Доста криволичеща е линията, която очертава победите за всеки от двата отбора, както и равенствата. Няма дълга поредица за който и да е. Ето например последните три мача бяха все в София, като се разпределиха равнопоставено – победа, загуба (б.а. – в турнира за купата) и хикс. Отборът на Илиян Илиев сякаш напоследък се чувства по-уютно при гостуванията, от своя страна ЦСКА доста пъти вече не е бил побеждаван на стадиона на този съперник. Добре, това все пак е някаква база, върху която може да се стъпи. Цели шест мача във Варна домакините не са печелили у дома срещу червените, от тях четири пъти ЦСКА си и е тръгвал доволен с трите точки. За последно Черно море побеждава преди точно пет години – в средата на февруари 2019 година, когато бие с 2:0. Което показва, че няма причина и сега, в събота, червените да чувстват някакво кой знае колко голямо притеснение освен изискването за задължителна победа. Което не е никак малко само по себе си. След двубоя този кръг, играчите на Ел Маестро имат сравнително

приемлива

програма

няколко кръга напред, но това съвсем не трябва да означава, че гостуването на „Тича“ може да попадне в графата „може да си позволим и да не победим“. Защото въртележката от трите отбора все пак включва и Лудогорец, който показа покачване на формата си в дербито в понеделник и не би трябвало да се допуска някаква форма на откъсване в тези няколко седмици.

Трудно ни е да преценим до каква степен ЦСКА е готов за тази трудна предстояща битка, ако се вгледаме по внимателно в изминалия мач срещу Ботев Враца. Какъв точно извод да направим от този двубой, в който си бил уж убедително и спокойно с 3:0, но в същото време си допуснал доста грешки в защита. И как да оценим например Тибо Вион, който се води героят на вечерта, но през първото полувреме Будинов минаваше през неговата зона като баровски джип по току-що отворения тунел „Железница“ – с пълна газ. Ако си тръгнал да ставаш шампион, този мач

няма как да

е сериозен

критерий

дори и само заради факта, че бе първи след зимната пауза. А тези първи мачове от години насам винаги са били или „препъникамък“ за ЦСКА или са показвали сериозни пробойни.

Стигаме и до един основен фактор, на който ЦСКА ще разчита във Варна. Фернандо Каранга изигра пълни 90 минути срещу Ботев, което, трябва да признаем, беше приятна изненада. Дори и да не вкара гол, самото му присъствие на върха на атаката някак създаваше чувство за спокойствие у феновете. Бразилецът е от този тип играчи, за които си спокоен, че дори в мач в който не блести, все някога по някое време ще я докопа и ще я вкара във вратата на противника. А добрата новина е, че именно Черно море е един от най-любимите отбори у нас на Каранга. Няма как да не припомним трите поредни мача през 2017 година между двата тима, в които Фернандо се разписа четири пъти, а в два от мачовете ставаше въпрос за единствени победни попадения при гостувания. При това все в самия край на мачовете. Попадения, след които следваше бурна и свръхемоционална радост в червено. Вкара два гола и при победата с 3:1 в София, тогава вторият му гол също бе в самия край на мача. Е, привържениците на ЦСКА може би си пожелават този път да не чакат до последните минути, за да се стигне до подобен сценарий, биха били доволни и на по-спокойна и сигурна развръзка. Но при всички положения фокусът ще е насочен към деветката на ЦСКА и защо не, тази негова приказка срещу Черно море да продължи да се пише? Пък и ако се замислим, към кого другиго да бъде насочен? Отборът на Нестор Ел Маестро от много офанзивни футболисти, от много столове в крайна сметка

пак тупна

на земята

Основният голмайстор Дюкенс Назон си замина, слава Богу и Майкъл Естрада го последва. А в първия мач за годината отново не се получаваше достатъчно мощ в атаката от Фаетон, после и от Асприля. Опитват нещо, пробват, полагат усилия – но без видим резултат. Головете вкараха бек и халф. Но колко може да издържи ЦСКА на този принцип? На реализаторски умения на всички останали без нападателите? Един, два, три, пет мача – но всичките – едва ли?

И не на последно място, голяма част от нещата, които трябва да се случат по правилния начин, зависят от ролята на старши треньора. Вече стана дума, че по време на първия си престой в ЦСКА, Нестор Ел Маестро остави зад гърба си поне два силни мача, като този срещу Адмира Вакер в Европа бе най-впечатляващ. А всички знаем какво е значението на двубоите в евротурнирите за червените. Подобен мач има двойна, понякога и тройна тежест. Но вторият му престой, който вече като продължителност се изравни с първия, все още

прилича на

празен бял лист

където от немай-къде вписваме едно полувреме, айде от нас да мине, целия мач на „Лаута“. Онзи с „биг болс“ в съблекалнята и добре заснетото и монтирано видеоклипче, което целеше да вдигне рейтинга на треньора. Да, де, ама остана само този мач и най-вече – нито един друг важен, решаващ, значим. Какъвто се явява идващият срещу Черно море. Успех във Варна ще позапълни още малко полупразния бял лист на Маестрото, защото ще означава важна победа, а също така ще даде сериозна заявка, че ЦСКА няма никакво намерение да отстъпва и на сантиметър от битката за титлата. Вярно е, че евентуално пред треньора предстоят и мачове в плейофната фаза, но за да бъдат те изпълнени със смисъл, трябва дотогава да се върви ръка за ръка с Лудогорец. Пък дори и да се търси лек аванс. Който предвид споменатата сравнително приемлива програма няколко седмици напред не е чак толкова невъзможна мисия. Стига да се намери правилният подход, да се поразчупи играта на отбора, да се включат във вкарването на голове и офанзивните футболисти и в защита да не се допускат отбори от ранга на Ботев Враца да ти създават няколко чисти положения. Като цяло ЦСКА да заиграе по-креативно, по-впечатляващо и по-запомнящо се от това, което предлага няколко месеца като продукция, въпреки че някак си успява да циркулира около първото място. Само така шампионската мисия може да бъде изпълнена. По-силен футбол и победи в преките мачове с конкурентите. Не може с 1 от 9 възможни точки срещу отборите от ТОП 3 да претендираш за нещо сериозно.

Автор: Ники Александров / „Тема спорт“


За нас

7DniSport.bg е дело на хората, които докато работеха в едноименния вестник, той бе най-четения спортен всекидневник в България!

Ние си тръгнахме, когато видяхме, че идват гробокопачите!

Сега пак сме тук! С Вас, които искате истинска, а не ведомствена журналистика!

7DniSport.bg е част от 7 DNI MEDIA GROUP


КОНТАКТИ