Жужо: Краев, не си прав! Левски ти подаде ръка, когато трябва, ти го прецака, когато не трябва

Андрей Желязков

Легендата на българския футбол и бивш директор на Левски – Андрей Желязков, даде интервю пред „Тема Спорт“, в което сподели очакванията си от сините през пролетта и как ще изглежда тимът след продажбата на основни футболисти.

Той коментира казуса с Андриан Краев и кой футболист може да се възползва от изходящите трансфери. Желязков говори и за изминалия първи кръг от втория полусезон и битката за титлата.

Г-н Желязков, как ще изглежда според вас Левски през пролетта след раздялата с петима основни футболисти?

– Левски няма как да стане шампион този сезон. За клуба е важно да покрива своите дългове и го прави. За мен е правилно решение продажбата на футболисти. Лично аз също бих постъпил така, особено когато си на сериозна печалба. Ако не го бяха направили сега, щяха да рискуват да изпуснат още някой без пари през лятото. Тогава грешката ти е по-голяма.

Но феновете искат резултати. Ще успее ли Николай Костов да изгради боеспособен отбор?

– Левски стартира пролетта с трудна, но заслужена победа над Пирин. Все още е рано да си вадим изводи за играта на сините и новите попълнения. Много ясно, че всеки иска резултати. Представете си, че и двете злини са на едно – нямаш победи и нямаш пари. Все пак единият проблем лека-полека се решава.

Какво е мнението ви за сагата с Андриан Краев, който отказа да преподпише, а сега и трансферът му в руския Ростов пропада?

– Не съм запознат много подробно с казуса. Краев израсна много през последните години. Според мен трябваше да направи компромис, защото Левски му подаде ръка. Стана капитан на отбора, получи повиквателна за националния отбор, но в един момент започваш да слушаш трети хора – дали мениджъри, или представители на друг клуб, които те омайват, че може да отидеш на друго място без пари след няколко месеца. За мен Андриан не постъпи правилно. Клубът е направил много за него и може да се завърне някой ден. Но трябва да има взаимно уважение, защото парите не са най-важното нещо. Според мен не му костваше нищо да продължи да играе в Левски и през лятото да го продадат. Сега, когато не играе, първо губи спортна форма, второ – интересът към него спада и трето – не знае накъде ще го отвее вятърът. До момента хората го уважаваха, но сега вече те се позамислят. Феновете са така.

Може ли от тези продажби на основни футболисти да се възползват по-младите играчи?

– Да, давам пример с Марин Петков. Той вървеше отлично в началото, но след това малко забуксува. Сега показа добра форма и вкара на Пирин. Така е с младите футболисти. Трябва да им имаш доверие. Ако разберат, че липсва такова – и ти губиш, и те. Получи лоша контузия срещу Апоел Беер Шева в началото на сезона, но се радвам, че успя да се възстанови и сега трябва да му намерят най-правилната позиция, за да е още по-полезен. Очаквам да има водеща роля.

Ще успее ли Левски да се пребори за евроквота в края на сезона?

– Дано успее и предполагам, че до такова нещо ще се стигне. Просто трябва да се види кой ще спечели купата и кои места ще дават право за директно място или бараж.


За нас

7DniSport.bg е дело на хората, които докато работеха в едноименния вестник, той бе най-четения спортен всекидневник в България!

Ние си тръгнахме, когато видяхме, че идват гробокопачите!

Сега пак сме тук! С Вас, които искате истинска, а не ведомствена журналистика!

7DniSport.bg е част от 7 DNI MEDIA GROUP


КОНТАКТИ