Държавата се подигра с Карлос Насар: Вдигаш, печелиш златни медали и рекорди, ние те режем с 50%

7 Dni Sport21.02.2024
Европейско първенство по вдигане на тежести в София, Карлос Насар

Голямата звезда на българските щанги Карлос Насар ще получи само половината от максималната държавна премия за европейската си титла в София, съобщават колегите от „Актуално.ком“. Щангистът грабна три златни медала – два в отделните движения изхвърляне и изтласкване и един в двубоя. За тях Насар можеше да получи общо 60 000 лева, но вместо това ще вземе 30 000 лева, пише медията.

През миналата седмица Карлос Насар вдигна „Арена София“ на крака, завоювайки по категоричен начин титлата на Европейското първенство по вдигане на тежести. Родният щангист събра двубой от 391 килограма, разбивайки конкуренцията си на пух и прах, включително и големия си съперник за Олимпийските игри в Париж – Антонио Пицолато.

Освен това Насар даде най-силния резултат сред всички категории на Европейското в София, като единствено разумът на неговия треньорски щаб спря щангиста да се опита отново да счупи световния рекорд. От екипа на Карлос прецениха, че е рисковано да се атакува върховото постижение при оставащи по-малко от 160 дни до Париж 2024.

Въпреки блестящото си представяне в София, Карлос Насар няма да може да вземе предвидената от държавата пълна премия за първо място на европейско първенство в олимпийски спорт, която е в размер на 20 000 лева. Причината е, че за нея са необходими поне 17 участници в съответната дисциплина.

В категория до 89 килограма участваха общо 12 тежкоатлети, което намалява премията на Насар с 50 % – до 10 000 лева. Трябва да се отбележи, че Карлос Насар ще вземе премии и за двата си златни медала от изхвърлянето и изтласкването, където премията отново е в размер на 10 хил. лева. Така общата сума, която Насар трябва да получи от държавата, възлиза на 30 хил. лева.

Освен на Насар, премии се полагат и на останалите български медалисти от Европейското първенство – шампионите Ангел Русев, Габриел Маринов и Божидар Андреев, завършилите на второ място Христо Христов и Иван Димов и бронзовият медалист Джан Зарков. Всеки от тях има медали и в отделните движения, което им гарантира допълнителни премии.

Автор: „Актуално.ком“


За нас

7DniSport.bg е дело на хората, които докато работеха в едноименния вестник, той бе най-четения спортен всекидневник в България!

Ние си тръгнахме, когато видяхме, че идват гробокопачите!

Сега пак сме тук! С Вас, които искате истинска, а не ведомствена журналистика!

7DniSport.bg е част от 7 DNI MEDIA GROUP


КОНТАКТИ