Стилиян Петров: Клубовете вече проглеждат, че трябва ново бъдеще за българския футбол

7 Dni Sport19.02.2024
Петър Величков, Стилиян Петров, Борислав Станков

Рекордьорът по мачове с националната фланелка на България Стилиян Петров даде ексклузивно интервю пред Dsport и Дарик радио, в което говори за обиколката, която екипът на Димитър Бербатов прави из българските градове, за да запознава местните футболни клубове със своята програма за развитието на българския футбол преди изборния Конгрес на 15 март.

„Обиколката протича много добре, има много конструктивни дебати за проблемите на българския футбол. Обсъжда се най-вече финансирането на футболната система, работа с държавата, проблем със съдийството, заинтересоваността за това детско-юношеските школи да се развиват и като цяло клубовете вече проглеждат, че българският футбол вървят надолу, ако не стане промяна за доброто на българския футбол, но най-интересното е, че клубовете са дейни, залите са пълни, което показва, че заинтересоваността за това да има някаква промяна, независимо кой е водещият кандидат, е важно да се отчете, защото клубовете проглеждат, че трябва ново бъдеще за българския футбол и хора, които да работят за интереса на българския футбол“, разказа Петров за обиколката на България с екипа на Димитър Бербатов.

„Да, навлизаме повече в детайлите, откъде ще идва финансирането, кои ще бъдат партньорите, финансовите партньори, които ще подкрепят българския футбол, как процедира бонусната система, която ние предлагаме, как ще бъде разграфена, кой какво ще получава в определен етап от развитието на кариерата на един млад футболист. Хората искат промяна в българския футбол“, допълни Петров.

Той направи паралел с предишни срещи на екипа на Бербатов с български клубове: „Много по-смели са, защото в последните 3 години ние показвахме какво се прави и какво не се прави, къде се намира изцяло българският футбол, някои от нещата, които ние предлагаме, са иновативни за българския футбол като цяло, като цялостната система, структурното прегрупиране, отделянето на професионалния футбол. Това за тях е по-интересно, по-различно и хората вече не се страхуват от това, да отидат да изразят гласа си за по-доброто бъдеще на българския футбол“.

Петров коментира издигането на Михаил Касабов от Славия като кандидат за президент на Българския футболен съюз: „Нормален процес, в момент някои хора от футболния съюз опитват да задържат управлението, което в следващите години на продължи, но като цяло, клубовете вече знаят за какво става въпрос, какво се търси. Доколкото знам, преди няколко дни Михаил Касабов каза, че няма да се кандидатира, но това е един съвсем нормален процес. При един честен и добре проведен Конгрес, Димитър Бербатов няма да има проблем това да спечели. Въпросът е след това какви ще бъдат хватките на тези хора да си останат на власт“.

„Да, имената циркулират в медийното пространство, в нашите информации също, хубаво е да има повече кандидати, да има повече дебати, разговори как да прогресира българският футбол. Засега не сме видели абсолютно нищо от другите кандидати и някой да мине през клубовете, да покаже програмата си. Интересно е как 10 дни пред Конгреса някой ще излезе и ще каже, че това е неговата програма и всичко, което е подготвил, е готово. Ние го правим вече 3 години, запознати сме със системата, как процедира, какви са проблемите. Имахме разговори с клубове, треньори, президенти, кметове за абсолютно всички процеси, върху които трябва да се съсредоточи един президент на БФС“, каза Петров за очакванията си за ситуацията в българския футбол в дните до Конгреса на 15 март.

„Хасково, довечера пътуваме за Пловдив, утре имаме среща с клубовете от Пловдив. След това Пазарджик. Между тези срещи имаме и срещи с кметовете, защото много от аматьорските клубове и детско-юношеският футбол зависят от финансирането на определени общини и кметове и е важно за тях да разберат ние с какво може да помогнем, това което искаме ние да направим“, допълни Стилиян Петров за предстоящите срещи за екипа на Димитър Бербатов.

Автор: Стефан Стоянов / „Дспорт“


За нас

7DniSport.bg е дело на хората, които докато работеха в едноименния вестник, той бе най-четения спортен всекидневник в България!

Ние си тръгнахме, когато видяхме, че идват гробокопачите!

Сега пак сме тук! С Вас, които искате истинска, а не ведомствена журналистика!

7DniSport.bg е част от 7 DNI MEDIA GROUP


КОНТАКТИ