Лудогорец потегля към историческия си връх, излиза срещу Сервет в ЛК

7 Dni Sport15.02.2024
Лудогорец - Интер, Лига Европа,

Шампионът на България Лудогорец Разград започва днес похода си към историята. Първата спирка е „Стад дьо Женев“, а след това и в други точки на Стария континент. Приповдигнатото настроение е неизбежно, защото, когато се падна Сервет, общото мнение бе, че зелените са получили възможно най-удобния съперник. И очакванията сега са на макс.

Исторически досегашните постижения на Лудогорец са в сянката на ЦСКА, Левски, Славия, Локомотив София и Берое, които са постигали нещо, което разградчани все още нямат – четвъртфинал в европейски клубен турнир. Сравненията, естествено, са субективни, но факт е, че Лудогорец никога не е бил сред последните осем в който и да е европейски турнир. Във вече далечната 2015 година стигна до осминафинал в Лига Европа и там бе отстранен от Валенсия. Тогава за пръв и последен път хегемоните изиграха четири мача в пролетна фаза. Сега им се отдава отлична възможност да изравнят рекорда на Левски от шест пролетни мача в Европа, но и да останат в историята като единствените с 20 мача в Европа в рамките на една кампания. Това обаче може да се случи, ако отстранят Сервет и следващия си съперник. И това е поставената цел в Разград.

Но в турнирите се играе мач за мач, както обичат да казват у нас. И на „Стад дьо Женев“ фаворит за спечелване на победата са домакините. Те играят много солидно на свой терен и имат само 2 загуби в 16 мача. Пораженията ги нанесоха Славия Прага и Йънг Бойс. Никой друг не успя да ги пребори, а трудно ще го направи и Лудогорец, защото кривата и правата на резултатите при гостуванията им в Европа е плачевна. На практика Лудогорец губи 4 от всеки 5 мача като гост и тази тенденция вече продължава от поне 5 години насам. В групата Лудогорец успя да спечели само срещу аутсайдера Спартак Търнава, а другият им успех в кампанията беше срещу Аякс, но след 0:4 в Разград.

Реалистично, минималната загуба с един гол разлика

ще се приеме добре

в лагера на гостите

Защото те могат да разчитат на изграденото самочувствие като домакини. Лудогорец спечели трите си двубоя в Разград в групова фаза. И ако му се наложи, може да вдигне резултата на хендикап в своя полза. Доказал е, че може да го прави, когато това е необходимо.

Да се подцени Сервет в негов домакински мач е доста глупаво. Дори заради факта, че швейцарците идват от поставения по-високо турнир Лига Европа. А отидоха там, след като отпаднаха в квалификационен поток Б на ШЛ. Което също трябва да се вземе предвид, защото Швейцария е доста по-напред от нас в ранглистата на УЕФА и се ползва от правото на два представителя в квалификационен кръг на ШЛ. Сервет изигра 10 мача през есента в Европа и само в два от тях – като гост на Рома и Славия Прага, допусна разгром с 0:4. Но орлите ги надминаха със загубите от Аякс с 0:4 и от Нордселанд с 1:7.

Лудогорец се предвожда от

професора по

личностна

психология

Георги Дерменджиев, а Сервет от Рене Вайлер, който продължава делото на местната легенда Ален Гайгер. Общото между двамата е, че са постигнали отлична атмосфера в отборите с подчертано либерален оттенък. Подобни са и вижданията им за футбола, играят с четирима защитници, но швейцарците не разполагат с ясно изразени външни футболисти, тип крила. Сервет със сигурност ще спечели битката в средата на терена в първия мач, но разградчани ще разчитат на предимството си в бързина и на по-директен футбол.

В заключение Лудогорец все пак е с една крачка напред за краен победител в мача заради огромния си опит и специфичната нагласа към мачовете в Европа. Назначението на словашкия арбитър Филип Глова също може да мине в графата плюсове за гостите. Сервет върви втори в първенството на Швейцария и ще търси симбиоза между успехите си у дома и Европа. През миналата година един швейцарски тим стигна чак до полуфиналите в ЛК и бе буквално на крачка от финала. И няма да бъде особена сензация, ако отписваният в България Сервет повтори похода и подвига на Базел.

Автор: Жаклин Михайлов / „Тема спорт“


За нас

7DniSport.bg е дело на хората, които докато работеха в едноименния вестник, той бе най-четения спортен всекидневник в България!

Ние си тръгнахме, когато видяхме, че идват гробокопачите!

Сега пак сме тук! С Вас, които искате истинска, а не ведомствена журналистика!

7DniSport.bg е част от 7 DNI MEDIA GROUP


КОНТАКТИ