Потоп в Левски, Наско Сираков го осигурява с няколко подписа под договори в клуба

7 Dni Sport12.02.2024
Левски - Локомотив София, Наско Сираков, Станимир Стоилов

Сравнително спокойният зимен период за Левски приключи с изключително тежък удар по клуба. На прага на пролетния полусезон, столичният гранд се раздели с най-голямата си звезда – бразилецът Уелтън. За две години в клуба, „Чимбиня“ се превърна в може би топ легионерът, обличал „синята“ фланелка. Футболен артист, който с действията си на терена се превърна в душата на Левски. Финтовете, головете и асистенциите му пък спомогнаха за някои от паметните мигове в най-новата история на столичани.

Неговото трансфериране в Гамба (Осака) оставя сериозна пробойна в тима на Николай Костов, който ще се бори да постига място в Топ 6 с доста оскъден кадрови потенциал.

Раздялата с Уелтън може да се погледне от няколко аспекта. Започваме с положителния такъв. В касата на „сините“ ще влезнат рекордни постъпления. Статистиката сочи, че Уелтън Фелипе Парагуа ще бъде вторият най-скъп изходящ трансфер в историята на Левски след Георги Иванов – Гонзо. И това е хубаво! Пари ще има, около 6 милиона лева, въпросът е как ще бъдат изразходени те. Топката е в полето на Наско Сираков и ръководството на клуба, което трябва да действа със замах и погаси една огромна част от задълженията към НАП. Нека не забравяме, че добри суми се получиха и за разделите с Роналдо, Дарлан и донякъде Петрис.

Всичко това може да осигури голямо спокойствие за клуба и да положи едни добри условия за неговото развитие за бъдеще. Може обаче да се случи и обратното, при недалновидна политика, нещата да отидат към разпад, подобен на този от ерата „Батков“ след пробива в Европа.

Освен феновете, най-тъжен със сигурност ще бъде и Николай Костов. Специалистът сляпо се уповаваше на Уелтън и въртеше цялата игра на отбора около бразилеца. Сега футболната му експертиза трябва да измисли как Левски да бъде достатъчно конкурентоспособен дори и с такава огромна липса в офанзивен план. Поне вече ще има вечното оправдание, когато играта на отбора не върви. Пак е нещо…

Но тъгата за едни е радост за други. Настъпи големият миг за Марин Петков. Дори след над 100 официални мача, нападателят е смятан за юноша бледен, който постепенно се интегрира към играта на мъжкия тим. Време е да се сложи край на подобни врели-некипели. №88 дълго мечтаеше за тази роля и сега я получава – да бъде лидер на Левски. В последната контрола срещу ФК Рига загатна, че може да бъде тази тъй важна фигура. Изглежда готов, както спортно-технически, така и психически. Въпрос е само да придобие нужното постоянство, за да се превърне в играча, на когото може да се разчита. Първият му голям тест ще бъде срещу Пирин в Благоевград.

Докато Фабио Лима се аклиматизира, много ще се очаква и от Джавад Ел Джемили. След напускането на Уелтън, мароканецът се превръща в най-техничния и взривоопасен футболист на клуба. Личи си, че когато е напълно здрав, в отделни моменти може и да прави разликата.

Сериозно отслабен и поставен на кръстопът, Левски очаква подновяването на шампионата. Втора половина на първенството, която така или иначе не се очакваше с много оптимизъм. Предстои да се разбере дали през нея ще се гради, или всичко ще се разруши изоснови.

Автор: Ивайло Димитров / „Топспорт“


За нас

7DniSport.bg е дело на хората, които докато работеха в едноименния вестник, той бе най-четения спортен всекидневник в България!

Ние си тръгнахме, когато видяхме, че идват гробокопачите!

Сега пак сме тук! С Вас, които искате истинска, а не ведомствена журналистика!

7DniSport.bg е част от 7 DNI MEDIA GROUP


КОНТАКТИ